Harry og Meghans endelige farvel er et kæmpe nederlag for kongehuset, siger Ulla Terkelsen

Ulla Terkelsen kalder hertugparrets beslutning for et klart nederlag for det britiske kongehus.

Hertugen og hertuginden af Sussex, Harry og Meghan, bekræfter ifølge det britiske kongehus, at de ikke vender tilbage som en del af kongefamilien.

Beslutningen kommer efter hertugparret havde udbedt sig en tænkepause.

Det skriver Buckingham Palace i en meddelelse:

- Efter samtaler med hertugen har Dronningen skriftligt bekræftet, at når man fratræder arbejdet i kongefamilien, er det ikke længere muligt at fortsætte med det ansvar og de pligter, der følger et liv i offentlig tjeneste.

- De militære udnævnelser og royale protektioner, som indehaves af hertugen og hertuginden, vil derfor blive returneret til Hendes Majestæt, hvorefter de omfordeles mellem fungerende medlemmer af kongefamilien, står der i meddelelsen.

Parret, der officielt har titel af hertug og hertuginde af Sussex, chokerede sidste år den royale familie ved at meddele, at de havde planer om at træde tilbage fra deres kongelige roller.

Kongehuset erklærer sin ærgrelse over hertugparrets beslutning:

- Selvom alle er triste over deres beslutning, så er hertugen og hertuginden stadigvæk meget elskede medlemmer af familien.

Vil fortsat tjene Storbritannien

En talsmand for Harry og Meghan siger, at de fortsat vil tjene deres land.

- Som de har vist med deres arbejde i det seneste år, vil hertugen og hertuginden af Sussex fortsat leve op til deres pligt og tjeneste for Storbritannien og rundt om i verden, og de har tilbudt deres fortsatte støtte til de organisationer, de har repræsenteret, uanset deres officielle rolle, lyder det i meddelelsen fra parret.

- Vi kan alle leve et liv i tjeneste. Tjeneste er universel, hedder det videre.

Et klart nederlag for kongehuset, siger Ulla Terkelsen

TV 2s internationale korrespondent Ulla Terkelsen har fulgt det britiske kongehus i en årrække.

Hun hæfter sig ved, at bruddet nu er endeligt, efter at parret flyttede til Californien sidste år og kalder beslutningen for "meget historisk".

Det bedste tidligere eksempel er den nuværende dronnings onkel, der abdicerede fra tronen for at gifte sig med en fraskilt amerikansk kvinde, siger hun:

- De blev et skræmmebillede på, hvad der kan ske. Det var en stor skandale, da det skete, fordi han opgav tronen og kronen for at forfølge sin kærlighed. De blev meget ildesete, og det er uden tvivl noget, dronningen kan huske, for de var hadefigurer i hele hendes opvækst.

Ifølge Ulla Terkelsen rammer hertugparrets exit også selvforståelsen i det britiske kongehus.

- Det er et klart nederlag for kongehuset, at et så populært og ungt medlem ikke gider det mere. Det er helt klart et propagandanederlag, siger hun.

Vil være økonomisk uafhængige

Da Harry og Meghan for et år siden meddelte, at de ville træde tilbage som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus, oplyste de ved samme lejlighed, at de ønsker at være økonomisk uafhængige.

Efter at de er trådt tilbage fra det royale liv, er det blevet besluttet, at de sammen med sønnen Archie skal frasige sig de royale titler, "Hans og Hendes Kongelige Højhed".

De vil dog beholde titlerne hertug og hertuginde af Sussex.

Parret har bosat sig i Californien, hvor de har købt et hus Los Angeles-bydelen Montecito i Californien, hvor de nu bor med Archie.

Søndag bekræftede en talsperson for Harry og Meghan, at de venter deres andet barn.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvornĂĄr det nyeste medlem af familien forventes at komme til verden.