Udland

Canada vil have Facebook til at betale for nyheder - danske medier ønsker det samme

Facebook blokerede australske nyheder på grund af et lovforslag i Australien om betaling til nyhedsmedier. Canada vil følge Australiens eksempel.

Canada har netop med et nyt lovforslag annonceret, at landet ligesom Australien vil forsøge at tvinge Facebook og andre techgiganter til at betale for nyhedsindhold, der bliver lagt ud på det sociale medie.

Samtidig lyder det fra Canadas minister for kulturarv, Steven Guilbeualt, at blandt andet Frankrig, Tyskland og Finland er med på vognen:

- Vi vil vurdere, at vi snart vil have 10, 15 lande, der laver lignende lovgivning. Vil Facebook bryde sine bånd med Tyskland, med Frankrig?

Det risikerer at krænke et grundlæggende princip på nettet

Tim Berners-Lee, opfinder af World Wide Web

Danmark vil også være med

Et lignende forslag bør også komme på dagsordenen herhjemme, lyder udmeldingen fra flere danske nyhedsmedier.

- Det er på høje tid, at også techgiganterne skal leve op til krav om ansvar, og at vi får skabt de rette vilkår, skrev topcheferne fra Egmont, DR, Berlingske Media, JP/Politikens Hus, Jysk Fynske Medier og TV 2 i december i et fælles opråb til politikerne.

Her argumenterer mediecheferne for at værne om den frie presse som ”en modvægt, et alternativ, til den af og til fragmenterede samtale, der foregår på techgiganternes platforme”.

Ifølge medierne er et lovforslag, der lige nu er i høring i Kulturministeriet, "et skridt i retning af mere rimelighed".

Lovforslaget handler om ophavsret, og vil ”blandt andet skærpe techgiganters ansvar ved brug af fx musik og film,”:

- Med lovforslaget styrker vi rettighedshavernes position i forhold til store internettjenester, siger kulturminister Joy Mogensen (S).

Australien brænder nallerne

I Australien har lovforslaget om betaling fra Facebook til nyhedsmedierne ført til en blokering af australske nyheder fra Facebooks side.

Det vil sige, at det hverken er muligt for privatpersoner eller virksomheder i Australien at læse eller dele mediers nyheder på Facebook.

De australske politikere vil have Facebook til at betale en del af sit overskud til de etablerede medier, det sociale medie viderebringer nyheder fra.

En samlet front overfor dette monopol vil være meget magtfuldt

Megan Boler, SOME-analytiker

- Lovforslaget misforstår helt fundamentalt forholdet mellem vores platform og udgivere, der bruger den til at dele nyhedshistorier, skrev Facebook i onsdags i en pressemeddelelse om blokeringen.

- Enten skal vi efterleve en lov, der ignorerer det forhold, eller også skal vi stoppe med at tillade nyheder på vores tjenester i Australien. Vi har valgt det sidste, skrev Facebook.

Vendepunkt

Mens mange nyhedsmedier kæmper med at omstrukturere sig, så de kan tjene penge i den digitale tidsalder, så tjener techgiganter som Google og Facebook stort på annonce-kroner.

Ifølge Australiens konkurrencestyrelse, så kom der for hver 100 australske dollars (AUD), annoncører i 2019 brugte på online-annoncering, 53 AUD ind til Google, mens Facebook fik 28 AUD og 19 AUD gik til andre hjemmesider.

Men det kan skabe resultater, hvis flere lande på denne måde går sammen om at få techgiganterne til lommerne. Det mener Megan Boler, Social Media-analytiker på University of Toronto:

- Vi vil faktisk kunne se en koalition, en samlet front over for dette monopol, hvilket vil være meget magtfuldt, siger hun.

Ifølge Facebook selv fylder nyheder mindre end fire procent af indholdet på platformen.

Men samtidig vurderer techgiganten, at platformen hjælper eksempelvis australske nyhedsmedier med at generere det, der svarer til næsten to milliarder danske kroner om året.

Internettets far advarer

Flere fremtrædende personer har advaret mod en lovgivning omkring betaling af nyhedsindhold hos Facebook og andre tech-giganter.

Blandt andet Tim Berners-Lee, manden bag world wide web, advarer om, at loven "risikerer at krænke et grundlæggende princip på nettet ved at kræve betaling for at linke mellem udvalgt onlineindhold":

- Hvis loven vedtages globalt, kan den gøre internettet ubrugeligt rundt omkring i verden, sagde han i forbindelse med den afsluttende høring om lovforslaget i det australske senat.

Også det australske techfirma Atlassian er bekymret. Firmaet frygter, at det vil føre til en klasseopdeling af indholdet på nettet.

- Lovgivning, der skaber 'regerings-favoriserede’ website-kategorier, vil kun ødelægge neutraliteten på internettet og åbne døren for, at andre typer indhold vil kræve samme særstatus, lyder det fra virksomheden til den britiske avis The Guardian.

Der er endnu ikke vedtaget en lov omkring tech-giganternes betaling af nyhedsindhold i Australien. I Danmark forventer Kulturministeriet, at lovforslaget om ophavsret bliver fremsat i slutningen af marts.