Udland

Pfizers og Modernas vacciner beskytter mod sydafrikansk variant, viser nye studier

I Sydafrika har man indstillet udrulningen af AstraZeneca-vaccinen, da den er mindre effektiv mod lokal mutation, der også er fundet i Danmark.

Et nyt studie offentliggjort onsdag indikerer, at PfizerBioNTechs covid-19-vaccine beskytter mod nye mutationer af coronavirus - herunder den sydafrikanske mutation B1351.

Det skriver CNN.

Forskere fra University of Texas og Pfizer sprøjtede virus med den sydafrikanske mutation i 15 personer, der havde modtaget to doser af Pfizer/BioNTech-vaccinen.

De efterfølgende blodprøver viste, at testpersonerne udviklede antistoffer i mindre grad, men stadig nok til at neutralisere virussen.

- Selvom vi endnu ikke ved, hvilket niveau af neutralisering der er nødvendigt for at beskytte mod covid-19, er det vores erfaring fra andre vacciner, at Pfizer-vaccinen tilbyder en relativt god beskyttelse mod den nye variant, siger forskningsleder Scott Weaver fra University of Texas.

Studiet viser, at Pfizer-vaccinen beskytter med to tredjedele effekt mod den sydafrikanske variant sammenlignet med andre typer af coronavirus.

Hos Pfizer understreger man, at der aldrig har været beviser på, at deres vaccine ikke skulle beskytte mod den sydafrikanske mutation.

- Uagtet dette tager Pfizer/BioNTech fortsat de nødvendige forholdsregler. Vi investerer og udvikler fortsat for en opdateret mRNA-vaccine, siger Pfizer i en udtalelse.

AstraZeneca mindre effektiv mod B1351

Studiet fra Pfizer/BioNTech kommer, efter at vaccineproducenten AstraZeneca 7. februar bekræftede, at deres vaccine kun gav begrænset beskyttelse mod B1351 med henvisning til et studie, der endnu ikke er fagfællebedømt.

Studiet testede kun personer med milde og moderate sygdomsforløb og ikke alvorligt syge.

Det fik efterfølgende Sydafrika til at ændre strategi og for nu helt droppe at give deres borgere AstraZeneca-vaccinen.

Sydafrika har i stedet indkøbt ni millioner vaccinedoser fra medicinalselskabet Johnson & Johnson og tilbudt deres parti AstraZeneca-vacciner til andre medlemsstater af Den Afrikanske Union.

Moderna er også effektiv

Uafhængig af studiet fra University of Texas har et hold fra USA's nationale forskningsråd, National Institutes of Health, og vaccineproducenten Moderna offentliggjort et brev i New England Journal of Medicine.

Det viser, at Moderna-vaccinen ligeledes er effektiv mod den sydafrikanske mutation, selvom forskerne også her kunne se en reduktion af antistoffer i personer smittet med den sydafrikanske mutation.

- Trods reduktionen af antistoffer i forsøgspersoner er de der stadig i et antal, der forventes at beskytte mod B1351, siger Moderna i en udtalelse.

Danmark har indgået aftale om 4,6 millioner Pfizer/BioNTech-vacciner, 3 millioner Moderna-vacciner og 1,9 millioner AstraZeneca-vacciner.

Sundhedsstyrelsen anbefaler kun AstraZeneca-vaccinen til folk under 65 år, som ikke har risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.