Udland

Fremtrædende radiovært og Trump-tilhænger død

Rush Limbaugh blev sidste år tildelt præsidentens frihedsmedalje af Donald Trump, som han støttede til det sidste.

Den højreorienterede, amerikanske radiovært Rush Limbaugh er død.

Det oplyser hans kone ifølge Fox News.

Limbaugh, der blev 70 år, døde efter det seneste år at have været syg med lungekræft.

Hans program - 'The Rush Limbaugh Show' - har i årtier været et af de mest lyttede radiotalkshows i USA med omkring 15,5 millioner lyttere hver måned.

Programmet har gjort ham til en af de mest indflydelsesrige stemmer på den amerikanske højrefløj og i Det Republikanske Parti.

Tidligere præsident Donald Trump siger til Fox News, at han vil huske Limbaugh som "en gentleman", som bliver "uerstattelig".

- Han var en unik fyr, og han havde en enorm indsigt. Han forstod det, han forstod det virkelig.

Var med til at føre Trump frem

Rush Limbaugh bliver anset som en medvirkende faktor til, at det lykkedes Donald Trump at vinde præsidentvalget i 2016.

Modsat mange tog Limbaugh nemlig Trump seriøst som kandidat, da mange konservative ellers forsøgte at lægge afstand til reality-stjernen.

Ifølge Fox News blev mange af Limbaughs lyttere med tiden også Trump-tilhængere, og radioværten fortsatte med at forsvare Trump gennem hans præsidenttid.

Efter nyheden om radioværtens kræftdiagnose blev han sidste år tildelt den højeste civile ordensbevisning, præsidentens frihedsmedalje, af Donald Trump i forbindelse med præsidentens tale om nationens tilstand.

- Tak for årtiers utrættelige hengivenhed til vores land, sagde Donald Trump.

Men ikke alle de tilstedeværende i salen i Repræsentanternes Hus rejste sig, og mange ønskede ikke at hylde den kræftsyge radiovært.

For Rush Limbaugh er også en meget kontroversiel skikkelse.

Kontroverser og skandaler på stribe

Amerikaneren begyndte sin radiokarriere i det små allerede som 16-årig i 1967. Han kom på universitetet, men droppede ud efter et år for at blive radiovært på fuld tid.

Han blev fyret flere gange på grund af kontroversielle udtalelser, men i 1987 ophævede de amerikanske myndigheder en regel om, at tv- og radiostationer skulle give begge parter lige meget taletid i politiske programmer.

Det banede vejen for Rush Limbaugh, og fra 1988 og frem til sin død var han vært på sit eget talkshow.

Her har han gennem 33 år leveret en lang række kontroversielle bemærkninger, som har gjort ham elsket af højrefløjen og hadet af venstrefløjen, der beskyldte ham for at være racist, sexist og homofob.

I 2007 digtede og fremførte han en sang til den daværende demokratiske præsidentkandidat Barack Obama og omtalte ham som "den magiske neger".

Klippet er fra "The Rush Limbaugh Show". Video: Peter Møller

I 2015 sagde han, at "hvis der er en race, som ikke bør føle skyld over slaveriet, er det de hvide", og i 2009 sagde han, at USA burde genindføre raceadskillelse i landets busser.

Desuden var han erklæret modstander af, at kvindelige nævninge skal have lov til at dømme pæne mænd.

I 2006 blev radioværten taget i at gøre nar af skuespilleren Michael J. Fox, da han simulerede skuespillerens rystende bevægelser, der skyldes Parkinsons sygdom.

Levede længere end ventet

Rush Limbaugh har modtaget adskillige priser for sine programmer og er optaget i Radio Hall of Fame samt National Association of Broadcasters Hall of Fame.

Han har også optrådt i talrige tv-udsendelser og udgivet flere bøger.

I 2009 blev han af Time Magazine udpeget som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

De seneste måneder brugte Limbaugh sit radioprogram til at bakke op om Donald Trumps urigtige påstand om, at sejren ved præsidentvalget blev stjålet fra ham.

I sin sidste radioudsendelse i 2020 takkede han sine lyttere og støtter og afslørede, at han allerede havde levet længere, end lægerne havde givet ham.

- Det var ikke ventet, at jeg ville være i live i dag. Det var ikke forventet, at jeg ville klare den til oktober, eller til november eller til december. Og alligevel så er jeg her i dag, og selvom jeg har nogle problemer, så har jeg det ret godt, sagde han.

Men onsdag morgen 17. februar 2021 var det slut.

Rush Limbaugh efterlader sig sin kone, Kathryn, som han giftede sig med i 2010. Han havde været gift tre gange tidligere, men havde ingen børn.