Coronavirus

Britiske forskere vil inficere 90 raske mennesker med coronavirus

Formålet med forsøget er at slå fast, hvilke vacciner og behandlinger der er bedst mod coronavirus.

I Storbritannien søger et forskerhold op mod 90 raske unge, som frivilligt vil lade sig udsætte for coronasmitte.

Coronaforsøget, som bliver det første af sin slags i verden, kan begynde indenfor en måned, efter at de britiske myndigheder i denne uge gav projektet en etisk godkendelse.

Det skriver det britiske erhvervs- og energiministerium onsdag i en pressemeddelelse.

Regeringen har givet 33,6 millioner pund, 287 millioner kroner, til forsøget, som er et samarbejde mellem regeringens vaccine-taskforce, universitet Imperial College London, hospitalet Free London NHS Foundation Trust og virksomheden hVIVO.

Deltagerne er nøje udvalgte frivillige i alderen 18-30 år, der ikke tidligere har haft coronavirus.

De skal i et sikkert og kontrolleret miljø inficeres med den mindst mulige mængde virus, der er nødvendig for at forårsage en infektion.

- Vores endelige mål er at slå fast, hvilke vacciner og behandlinger der er bedst til at besejre denne virus, siger studiets chefforsker Chris Chiu, der er læge ved universitet Imperial College London.

Under konstant observation

Når deltagerne har gennemgået en række undersøgelser, bliver de sat i karantæne på Royal Free Hospital i London, skriver The Guardian. Hospitalets specialister og forskningsfaciliteter er specialdesignet til at håndtere virussen.

Efter to dage bliver deltagerne inficeret med virussen gennem næsen. Derefter vil de være under tilsyn af eksperter 24 timer i døgnet i mindst 14 dage, hvor de får taget blodprøver og næseskrab hver dag.

Denne type forsøg, kaldet ’human challenge studier’, er ikke helt ukontroversielle, fordi man med overlæg udsætter deltagerne for en ikke ufarlig sygdom. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har da også udgivet en vejledning til, hvornår ’human challenge studier’ kan være etisk acceptable i forhold til coronavirus.

Blandt de vigtigste kriterier er deltagernes alder, og at de modtager lægebehandling af høj kvalitet under hele forløbet.

Forskerne understreger, at deltagernes sikkerhed er altafgørende. Derfor bliver de heller ikke inficeret med nogle af de nyere mutationer, men med den variant af virussen, der cirkulerede i marts 2020, og som har vist sig at have en lav risiko for unge, raske voksne.

Deltagerne bliver desuden kompenseret økonomisk og må ifølge The Guardian forventes at få udbetalt 4500 pund, cirka 38.500 kroner, for hele året.

Med forsøget håber de britiske myndigheder at finde frem til den bedste og mest effektive vaccine mod coronavirus i det lange løb.

- Disse forsøg med mennesker vil foregå i Storbritannien og vil hjælpe til at fremskynde forskeres viden om, hvordan coronavirus påvirker mennesker, og kan med tiden fremme den rivende udvikling af vacciner, siger erhvervsminister Kwasi Kwarteng.

Håber på flere forsøg

Human challenge studier’ er blevet udført i årtier og har bidraget til at udvikle behandlinger af sygdomme som for eksempel malaria, tyfus, kolera og influenza.

Nu håber folkene bag det nye forsøg, at det kan hjælpe lægerne til bedre at forstå, hvordan immunsystemet reagerer på coronavirus, og hvordan virussen spreder sig.

- Vi forventer, at disse studier giver et unikt indblik i, hvordan virussen virker, og vil hjælpe os til at forstå, hvilke lovende vacciner der giver den bedste chance for at beskytte mod infektion, siger Clive Dix, der er konstitueret formand for den britiske vaccinetaskforce.

Det er forskernes ønske, at de efter studiet kan følge op med flere forsøg, hvor de giver vacciner til et lille antal deltagere, som derefter skal udsættes for coronavirus.

Storbritannien nåede i denne uge sit mål om at tilbyde 15 millioner borgere den første dosis af en coronavaccine.

Landet har i denne uge registreret 10.625 daglige smittetilfælde og et samlet antal dødsfald på 118.195.

Der er nu lanceret en hjemmeside, hvor interesserede unge kan læse mere om det nye studie og melde sig som frivillig.