Brexit

Brexit er blevet dyr for London, og en anden hovedstad scorer gevinsten

Paris og Frankfurt stod klar til at overtage pladsen som EU's finanscentrum, men det er Amsterdam, som lige nu høster frugterne.

Få uger efter Brexit lader konsekvenserne sig nu mærke.

Blomsten af det britiske erhvervsliv begynder at bløde og sender jobs og omsætning for milliarder til EU. Særligt i Amsterdam, som har sat sig på det bedste af udflytningen af aktiehandel fra City of London.

Bare her i februar er der handlet aktier for 8,7 milliarder euro i Amsterdam, men kun 7,8 milliarder i London, skriver Financial Times.

Tallene er overraskende for briterne.

Sidste år handledes der i London for mere end det dobbelte hver dag, mens Amsterdam næsten var ukendt land.

Klimaet flytter

Men det er ikke kun aktiehandelen, Amsterdam satser på. Det gælder også de såkaldte swap-lån og udstedelse af statslige gældsbeviser.

Tilmed bliver EU’s klimahandel med CO2 til en værdi af 7,5 milliarder kroner om dagen flyttet til Amsterdam ligesom andre euro-værdipapirer, skriver Politico.

Det foreløbige resultat er, at Amsterdams andel af denne handel i EU gik fra 10 til 25 procent.

Så den hollandske børs satser bredt i kampen for at erobre aktiviteter fra London. Og hollænderne er allerede nu kommet klart foran Frankfurt og Paris, som finansfolk længe har set som bedre placeret til at kunne dominere finansverdenen i det EU, briterne nu har forladt.

Danmark tabte

Holland var i forvejen førende, når det gjaldt kampen om at erobre EU-institutioner fra briterne.

Amsterdam løb af med det europæiske lægemiddelagentur EMA, som i disse dage afgør, hvilke coronavacciner der godkendes. Det var et agentur, som København ellers så ud til at få, og som tegnede til en årlig milliardindtægt til Danmark. Men Amsterdam vandt EMA ved en lodtrækning.

Det amerikanske magasin Bloomberg har sat navne på finansfirmaer, der flytter ansatte og omsætning til Amsterdam. Det gælder selskaberne Cboe og Turquoise, ejet af London Stock Exchange.

Men der er flere på vej.

Medieselskabet Vivendi SE har en fusion på vej med en ventet værdi på 270 milliarder kroner og vil placere sig i Amsterdam, skriver Bloomberg.

Men også den franske modematador Bernard Arnault vil ifølge magasinet slå sig ned med teknologiinvesteringer i en fusion med franske og italienske investorer, skriver finansmediet.

Trumfer Paris og Frankfurt

Men hvorfor Amsterdam?

Frankfurt har Den Europæiske Centralbank og burde være attraktiv med gode kontakter til EU’s økonomi.

Og nogen er da også lokket til det tyske finanscentrum. Verdens største finansfirma, Goldman Sachs, overførte sidste år værdier for 60 milliarder dollars, svarende til 370 milliarder kroner, fra London til Frankfurt. Så kontoret i Frankfurt blev lige 20 gange større end året før.

Ledelsen i firmaet lovpriser Frankfurt som et dejligt sted at bo for deres ansatte, men lige på det punkt ligger det tungt med troværdigheden.

Derimod vil mange meget hellere bo i Paris. Og en lang stribe af verdens finanshuse er der allerede. Det gælder Bank of America, Hongkong and Shanghai BC, J.P. Morgan, Blackrock, kendt fra lejlighedsmarkedet i København, Citigroup og naturligvis også Goldman Sachs.

Også det europæiske bankagentur, EBA, er flyttet fra London til Paris efter Brexit, ligesom EU’s agentur for finansiel sikkerhed, ESMA, ligger der.

Men både Paris og Frankfurt har en række større problemer.

Hvem taler engelsk?

Først og fremmest taler de lokale i Tyskland og Frankrig ikke så godt engelsk, som man gør i Amsterdam. Det tæller for amerikanere, for briter og for kinesere.

Både bureaukratiet og skatterne er utålelige set med amerikanske øjne - især sammenlignet med Holland.

Selv om Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har lokket med skattelettelser og oprydning i bureaukratiet, så sker der for lidt.

Alene den franske arbejdslovgivning fylder 850 sider, så man skal have flere jurister ansat for at sikre, at man ikke overtræder loven.

"Ækvivalens"

Den væsentligste årsag til flytningerne er, at EU har nægtet at give London samme status, som dengang briterne var med i EU – det, der blandt eksperter omtales som "ækvivalens". '

Så finanskontorerne i London har ikke den samme adgang til at lave bankforretninger i EU, som de havde tidligere.

Derfor må alle store finanshuse have kontoret i de 27 EU-lande.

Angsten er ægte

Hvor stort bliver det så?

Britiske aviser taler med foragt om forhåbningerne i EU. Daily Express citerer William Wright, chef for tænketanken New Financial, der siger, at London stadigvæk vil være verdens største finanscenter, når alt kommer til alt.

De samlede transaktioner i London er stadig fem gange større end alt, hvad der handles i hele EU, noterer William Wright.

Men angsten har ramt avisen, som altid har været stærkt pro-Brexit. Den citerer en anonym EU-embedsmand for at sige, at Frankrig og Tyskland ser London som en moden frugt, der er klar til at blive plukket.

Kilden er anonym, men angsten er ægte nok.