Udland

Trump lancerer voldsomt angreb på republikansk leder

Magtkampen om Det Republikanske Partis fremtid er kun lige begyndt, lyder analysen fra TV 2s USA-analytiker.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump langer tirsdag aften hårdt ud efter republikanernes mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell.

I en udtalelse siger Trump, at Det Republikanske Parti aldrig vil blive stærkt eller respekteret igen med politiske ledere som Mitch McConnell ved roret.

- Mitch er en dyster, gnaven og gravalvorlig levebrødspolitiker, og hvis republikanske senatorer holder fast i ham, vil de aldrig vinde igen, skriver Donald Trump blandt andet.

Ved den netop overståede rigsretssag imod den tidligere præsident stemte Mitch McConnell for at frifinde Donald Trump.

Men i en efterfølgende tale gjorde han det klart, at Donald Trump efter hans mening ansporede til stormløbet på Kongressen 6. januar.

- Tidligere præsident Trumps handlinger, der gik forud for oprøret, var en skammelig, skammelig pligtforsømmelse. Trump er praktisk og moralsk ansvarlig for at fremprovokere begivenhederne den dag, sagde den republikanske leder.

Mærker Trumps vrede

Donald Trump var anklaget for at have opildnet til voldeligt oprør mod Kongressen. 57 ud af 100 senatorer stemte for at dømme den tidligere præsident, men da det krævede to tredjedels flertal – 67 stemmer – at få ham dømt, blev han frifundet.

Mitch McConnell begrundede sin stemme med, at rigsretten efter hans opfattelse ikke har myndighed til at dømme en person, der ikke længere er præsident.

Han understregede dog, at Donald Trump risikerer at blive dømt ved en domstol.

Ifølge Mitch McConnell var de mennesker, der stormede Kongressen, overbevist om, at de handlede ud fra præsidentens ønsker og instrukser.

- De gjorde det, fordi de var blevet fodret med vilde løgne fra den mest magtfulde mand på Jorden. Fordi han var vred. Han havde tabt et valg, sagde McConnell.

Nu mærker han så ekspræsidentens vrede.

Lyn-analyse

Det kan godt være, at Donald Trump ikke længere har sin Twitter-konto, men når man læser ekspræsidentens erklæring, bliver man netop mindet om Trumps hedengangne tirader på Twitter. Det er en ordentlig sviner, som Trump får sendt af sted mod den såkaldte "tredjerangsleder" McConnell. Sidstnævnte har kritiseret Trump i stærke vendinger de seneste dage, og nu kom der så svar på tiltale. Man kan vide sig sikker på, at Trump mener hvert et ord og har været meget involveret i udformningen af karaktermordet på McConnell. Magtkampen om Det Republikanske Partis fremtid er kun lige begyndt. Game on!

Vil blande sig i primærvalg

Donald Trump bebrejder blandt andet Mitch McConnell for, at republikanerne tabte flertallet i Senatet, da demokraterne vandt to pladser ved senatsvalget i Georgia.

- McConnell gjorde intet og vil aldrig gøre, hvad der skal til, for at sikre et fair og retfærdigt valgmandssystem i fremtiden, siger Donald Trump, der aldrig har erkendt sit valgnederlag, men i stedet spredt falske påstande om, at præsidentvalget var svindel.

Samtidig siger Donald Trump, at han ved primærvalgene i 2022 vil give sin støtte til republikanske udfordrere, som går ind for hans Make America Great Again-projekt og hans America First-politik.

Donald Trump har endnu ikke sagt, om han planlægger at stille op til præsidentvalget i 2024, men med frifindelsen i rigsretssagen er vejen banet for, at han kan gøre det.

Efter frifindelsen udsendte han en erklæring, hvori han skrev, at bevægelsen mod at Make America Great Again kun lige er begyndt.

- I de kommende måneder har jeg meget at dele med jer, skrev han.