Udland

Ebola er igen dukket op i Vestafrika

Myndighederne kæmper nu med at begrænse udbruddet til det lille land Guinea – det land, hvor den store epidemi begyndte for fem år siden.

Det vil være forkert at sige, at de ikke er bekymrede for coronasmitten.

Men hvis der er noget, der kan få advarselslamperne til at lyse rødt i Afrika, er det nyheden om, at den ekstremt smittefarlige og dødbringende virus ebola er dukket op igen.

Det er den nu i det lille vestafrikanske land Guinea, der var et af de tre lande i regionen, som blev ramt katastrofalt hårdt under epidemien fra 2014 til 2016. Over 11000 døde dengang.

I denne omgang kan de døde endnu tælles på et par hænder.

Den første var en sygeplejerske. Til hendes begravelse blev seks smittet. To af dem er døde.

Det viser noget om, hvor smittefarlig ebolavirussen er.

Et ødelæggende pres på myndighederne

Så der er god grund til, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er rykket Guinea til undsætning med alt, hvad de kan.

- Det vækker stor bekymring at se ebola genopstå i Guinea, et land, der allerede har lidt så meget under den sidste epidemi. Men med ekspertise og belært af tidligere er sundhedsarbejdere hurtigt i gang med at følge virussens spor for at begrænse antallet af yderlige infektioner, siger WHO's direktør i Afrika Mashidiso Moeti.

En ebola-epidemi oven i coronapandemien vil lægge et ødelæggende pres på sundhedsmyndighederne i afrikanske lande, hvor sundhedsmyndighederne i forvejen nærmest altid er under pres. WHO har også oprustet i andre lande som Sierra Leone, Liberia, Mali, Elfenbenskysten og Senegal.

Hvis man kan tale om held i uheld, er det heldigt, at det er i Guinea, at virussen er kommet tilbage. Guinea har lært af sine erfaringer fra sidst, og landet er bedre rustet end mange andre afrikanske lande.

Med hensyn til coronavirus er Guinea ikke særlig hårdt ramt. De officielle tal – der skal tages med mere end et gran salt – siger 85 døde og 15 smittede ud af en befolkning på 13 millioner.

Generelt er langt de fleste afrikanske lande sluppet forholdsvist nådigt gennem coronapandemien. Det er der mange forklaringer på. En af dem er, at mange har været smittet uden at vide det, fordi det har været en mild omgang.

Kan aldrig udryddes

Nogle af symptomerne på ebola er de samme som ved coronavirus. Men den er meget mere dødelig, når symptomerne bliver til indre blødninger. Den store epidemi fra 2014 til 2016 var den største internationale sundhedskrise siden AIDS/HIV.

Man ved aldrig, hvor og hvornår ebola dukker op. Men man ved, at den vil gøre det igen. Den lader sig ikke udrydde.

Ebola stammer fra dyr som for eksempel chimpanser, flagermus og visse antilopearter. Dyr, som mange afrikanere ude på landet kommer i berøring med, blandt andet fordi de spiser dem.

Når først det er sket, er smittekæden mellem mennesker i gang. Så handler det om at opspore kilden og få brudt kæden.

Men det kan være vanskeligt.

Ved den tidligere epidemi så man, at mange afrikanere nærede en stor skepsis over for det sundhedspersonale, der risikerede deres egne liv for at hjælpe dem. I deres heldækkende dragter var de ved at skræmme livet af folk, der hverken havde adgang til tv eller internet, og som derfor aldrig havde set noget lignende.

Mange foretrak at forsvinde ud i bushen og dø der. Der var også eksempler på, at ebola-klinikker blev angrebet.

Der forestår stadig et stort arbejde med at skabe tillid mellem myndigheder og indbyggere.

Et arbejde, som kan vise sig at være vigtigt, hvis ebola igen får fat i Afrika.