Coronaskeptikere demonstrerede to gange og smittede op mod 21.000, siger forskere
Tyske coronaskeptikere kørte til demonstrationer i bus. Nu har tyske forskere analyseret det spor af coronavirus, busserne trak på hjemturen.
Den eneste synlige coronavirus blandt de 20.000 demonstranter i Leipzig var malet på et skilt.
- Stik jeres corona op i røven, stod der på skiltet med tegningen af den lille virus, som var skyld i, at demonstranternes dagligdag havde ændret sig drastisk.
De var utilfredse med de restriktioner, der var indført på grund af coronavirus i Tyskland, og hvis man skal dømme efter antallet af mundbind ved demonstrationen, troede flere af deltagerne tilsyneladende ikke, at virussen kunne sprede sig blandt dem.
Men det kunne den.
Tyske forskere har undersøgt, hvor meget to store demonstrationer i henholdsvis Leipzig og Berlin i november bidragede til smittespredningen i Tyskland i de sidste to måneder af 2020.
Svaret var ifølge forskerne fra Humboldt-universitetet i Berlin samt fra Leibniz Centre for European Economic Research (ZEW) i Mannheim klart.
Begge demonstrationer var såkaldte supersprederbegivenheder, der kan have ført til flere end 20.000 smittetilfælde.
Busser trak et spor af coronavirus
Demonstrationerne var organiseret af organisationen Querdenken 711, der er modstandere af de restriktioner, der er indført for at bekæmpe coronavirus i Tyskland.
Restriktionerne omfatter ikke demonstrationer, og derfor kunne coronaskeptikerne mødes fuldt lovligt, selvom der tydeligvis var risiko for smittespredning.
Arrangementet i Leipzig 7. november tiltrak cirka 20.000 mennesker, mens demonstrationen i Berlin 18. november tiltrak omkring 10.000 ifølge forskernes opgørelse.
Andre estimater har lydt på op mod 45.000 alene i Leipzig.
Demonstranterne blev kørt i busser fra store dele af Tyskland, og forskerne fra Berlin og Mannheim har nu undersøgt, hvordan smitten har spredt sig i de byer, hvor busserne samlede folk op og satte dem af igen efter demonstrationerne.
Og det viste sig, at incidenstallet - altså de seneste syv dages smittede per 100.000 indbyggere - steg meget mere end gennemsnittet i de byer, hvor busserne havde gjort holdt.
Ifølge forskerne var der i gennemsnit 40 flere smittede per 100.000 indbyggere i de byer, busserne havde været igennem, end i de byer, hvorfra ingen var blevet kørt til demonstrationerne i bus.
- Vores løse estimat er, at mellem 16.000 og 21.000 infektioner med covid-19 kunne være undgået i ugerne op til jul, hvis begge de store Querdencker-demonstrationer var blevet aflyst, skriver forskerne i deres rapport.
Samtidig skriver de, at undersøgelsen tydeligt dokumenterer de sundhedsmæssige omkostninger ved at lade coronaskeptikere demonstrere uden nogen strategier for at inddæmme smitten fra dem.
Og så advarer de politikerne om, at Tyskland står over for et svært valg, hvor man bliver nødt til at spørge sig selv, om det er folkesundheden eller retten til at demonstrere, der er vigtigst.
- En radikal minoritet kan udgøre en betydelig risiko for hele befolkningen, skriver forskerne.
'En farce'
Hos Querdenken 711, der organiserede demonstrationerne, afviser man resultaterne som en "farce" og skriver i en pressemeddelelse, at undersøgelsen efter bevægelsens mening ikke lever op til de nødvendige videnskabelige standarder.
Samtidig peger bevægelsen på, at de to forskningsinstitutioner modtager offentlige midler og derfor er utroværdige.
- Dette er ikke et videnskabeligt værk, men et stykke politisk bestillingsarbejde, skriver Querdencker 711.
At coronavirus også kan gøre de mennesker syge, som ikke tror på smitten, har flere af Querdenckers medlemmer dog også fundet ud af.
For eksempel en af de ledere som var med til at organisere demonstrationen i Leipzig.
Han blev indlagt nogle uger efter demonstrationen og måtte tilbringe otte dage i respirator, skrev avisen Leipziger Volkszeitung 11. december.
Også dengang var mulig smittespredning ved demonstrationerne kilde til debat, og den tyske læge og politiker Karl Lauterbach skrev et opslag på Facebook for at udstille sundhedspersonalets dilemma.
- Som læger må vi også kæmpe for Querdencker-organisatoren på intensivafdelingen, selvom der ikke er nogen undskyldning for det forhold, at disse selvretfærdige mennesker bringer deres eget og andres liv i fare, skrev Karl Lauterbach dengang.