Udland

Syv republikanere stemte for at dømme Trump - men kun to af dem satte karrieren på spil

Syv republikanere trodsede partidisciplinen og stemte for at dømme Trump i rigsretssagen. Fem af dem turde kun, fordi de ikke havde noget at miste.

Da USA’s tidligere præsident Donald Trump i går blev frikendt i en rigsretssag for anden gang, var det takket være hans partifæller i Senatet. De fleste af dem.

For der var syv republikanere blandt de 57 senatorer, som stemte for at få Trump dømt og dermed udelukket fra amerikansk politik for tid og evighed.

To af de syv genopstiller ikke, når deres sæder er til valg i 2022, og tre af dem er netop blevet genvalgt. Derfor havde de mindre på spil end deres øvrige partifæller.

At dømme Trump kan som folkevalgt republikaner være ensbetydende med, at man giver sig selv et politisk dødskys

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Fra én til syv

Da Donald Trump for et år siden var anklaget i en rigsretssag for første gang, var Mitt Romney, senator i Utah, den eneste republikaner, der stemte for at dømme præsidenten.

Romney er tidligere præsidentkandidat og har været ude med massiv kritik af Trump angrebet på Kongressen:

- Præsident Trump opildnede til oprøret ved at bruge sin positions magt til at tilkalde sin støtter til Washington den 6. januar. Det gjorde han på trods af tydelige trusler om vold samme dag, sagde Mitt Romney i går i forbindelse med afgivelsen af sin stemme.

I modsætningen til Trumps første rigsretssag, stemte seks andre republikanere denne gang i med Romney:

  • Susan Collins
  • Ben Sasse
  • Bill Cassidy
  • Patrick Toomey
  • Richard Burr
  • Lisa Murkowski.

Fem af dem behøver ikke frygte for at miste vælgere lige foreløbig.

To er snart ude af politik

To af de syv republikanere, senatorerne Patrick Toomey fra Pennsylvania og Richard Burr fra North Carolina, stiller ikke op til genvalg, når der er valg i deres stater næste år.

Især Burrs stemme for at dømme Trump lå ikke i kortene, fordi han har argumenteret imod rigsretssagen. Men han ville altså holde den tidligere præsident ansvarlig for angrebet på Kongressen:

- Beviserne taler deres tydelige sprog; Trump er skyldig i at have tilskyndet til oprør på en del af regeringen, sagde Richard Burr, før han afgav sin stemme under rigsretssagen.

Toomey udtalte, at han havde vejet grundigt for og imod, og ”argumenterne for en domsfældelse var meget stærkere”.

Tydeliggør republikanernes dilemma

Både Patrick Toomey og Richard Burr kommer ikke til at skulle bekymre sig om vælgernes eller partiets støtte efter deres stemmeafgivelse. Og det tydeliggør den udfordring, mange af republikanerne i Senatet har stået overfor i forbindelse med rigsretssagen.

34 af senatets 100 sæder står nemlig til valg næste år, og det samme gør alle 435 sæder i Repræsentanternes Hus. En stemme for at dømme Trump kan senere medføre kernevælgernes vrede, fordi mange af dem ville se det som forræderi.

Det var ikke en spontan opblusning af vold

Susan Collins, republikansk senator

- En måling viste tidligere på ugen, at hver anden republikanske vælger vil være meget mindre tilbøjelig til at stemme på en politiker, der har stemt for at dømme Trump i rigsretssagen. At dømme Trump kan med andre ord som folkevalgt republikaner snildt være ensbetydende med, at man giver sig selv et politisk dødskys, siger Mirco Reimer-Elster, TV 2s USA-analytiker.

Især for de republikanske senatorer fra sikre republikanske stater, er konkurrencen fra en partifælle langt større og mere presserende, end fra en demokrat, forklarer Mirco Reimer-Elster:

- Det er værd at huske, at politikere, som er valgt i sikre stater, selvsagt er mere bange for at blive vippet af pinden i de interne primærvalg end af deres modkandidater fra den anden side af det politiske spektrum, siger han.

Tre er netop blevet genvalgt

Tre af de syv republikanske senatorer, der stemte for at dømme Trump, Susan Collins, Ben Sasse og Bill Cassidy, er alle netop blevet genvalgt ved valg i deres delstat november sidste år. Dermed skulle deres post være sikret og risikoen ved at blive straffet for at stemme imod partiets linje mindre.

Susan Collins fortsætter i sin femte valgperiode i delstaten Maine og har længe været kritisk stemt over for Trumps handlinger. Angrebet på Kongressen fik hendes bæger til at flyde over:

- Det var ikke en spontan opblussen af vold. Det var kulminationen af præsident Trumps vedvarende strøm af provokationer med henblik på at omgøre resultatet af præsidentvalget, sagde Collins i Senatet, efter hun havde afgivet sin stemme.

Også Ben Sasse fra Nebraska, der har været senator siden 2015 og netop igen fået vælgernes velsignelse, har ofte kritiseret Trump:

- I min første tale her i Senatet i november 2015 lovede jeg at råbe højt, når en præsident, selv fra mit eget parti, overtrådte sine beføjelser. Jeg kan ikke trodse mit løfte, og Kongressen kan ikke sænke sine standarder på sådan et afgørende punkt, sagde han.

Populær hos demokrater

Den syvende republikaner er Lisa Murkowski, senator fra delstaten Alaska. Selvom hun er på stemmesedlen næste år og potentielt kan blive straffet af vælgerne, valgte hun i Senatet at stemme for sin egen overbevisning og imod partilinjen:

- Det handler ikke om mit liv eller min post, men hvad jeg står for. Hvis jeg ikke kan sige, hvad jeg mener, vores præsident bør stå for, hvorfor skulle jeg så bede Alaskas vælgere om at støtte mig?, sagde hun efter afgivelsen af sin stemme til mediet Politico.

Murkowski, der både før og efter angrebet på Kongressen har kritiseret Trump og betegnet hans handlinger som ”lovstridige”, er dog én de af republikanske senatorer, der også gerne appellerer til de demokratiske vælgere:

- I Alaska har man lige ændret valgreglerne således, at der kun kommer til at være ét primærvalg for alle kandidater, uanset partitilhørsforhold. Med andre ord havde Murkowski også en ret oplagt personlig interesse i at iscenesætte sig selv som en uafhængig aktør, hvis hun ønsker at blive genvalgt næste år, siger Mirco Reimer-Elster.

57 senatorer ud af 100 stemte for, og 43 imod at dømme Donald Trump, men da en skyldskendelse kræver to tredjedeles flertal betyder det, at han frikendes.