Coronavirus

Jernring om Tyrol skal bremse coronavariant, der truer vaccineeffekt

For et år siden blev de østrigske myndigheder beskyldt for ikke at gøre nok for at bremse coronasmitten. Denne gang går de hårdere til værks.

Som et af de første lande i EU er Østrig begyndt at lempe coronarestriktionerne for butikker og forretningsdrivende som frisører.

Men genåbningen vækker bekymring.

Jeg frygter, at et nyt Ischgl truer

Marcus Söder, ministerpræsident, Bayern

For i delstaten Tyrol spreder den sydafrikanske variant af coronavirussen sig, og den østrigske delstat har nu det største udbrud af virusvarianten i hele Europa.

Der er konstateret over 400 tilfælde af den sydafrikanske variant i Tyrol. Til sammenligning er der fundet otte tilfælde i Danmark.

Derfor sætter de østrigske myndigheder nu hårdt ind for at bremse smittespredningen og har isoleret Tyrol.

Fredag blev politi og militær sat ind for at kontrollere rejseaktiviteten: Ingen slipper ud uden en negativ test.

Virusvariant kan give vaccineproblem

Forklaringen på den store bekymring er, at coronavaccinen fra selskabet AstraZeneca har vist sig at være mindre effektiv mod netop den sydafrikanske variant.

Efter planen skal omkring halvdelen af den europæiske befolkning vaccineres med netop denne vaccine inden for de kommende måneder.

- Hvis denne vaccine er mindre effektiv, må vi gøre os klart, at disse mutationer, disse varianter, er brandfarlige for os, forklarede den østrigske kansler Sebastian Kurz på et pressemøde.

Også på den anden side af grænsen mod nord er der bekymring.

Fra mandag indfører Tyskland kontrol af grænsen mod Tyrol.

- Jeg frygter, at et nyt Ischgl truer, og derfor følger vi sagen meget nøje, siger Marcus Söder, ministerpræsident i den tyske delstat Bayern.

Det var netop i alpebyen Ischgl, at tusindvis af europæiske skiturister for et år siden blev smittet med den nye coronavirus og bragte den med hjem til deres hjemlande. Heriblandt Danmark.

Jagter ulovlige skiturister

For at holde smitten nede har Østrig indført et forbud mod udenlandsk skiturisme, men flere udlændinge omgår indrejseforbuddet og snyder sig over grænsen under påskud af at være arbejdssøgende.

I virkeligheden står de på ski og fester i store grupper.

Smuthullet er blandt andet blevet benyttet skiturister fra en række forskellige lande, som det tidligere har været fremme, og mange af dem har efterfølgende fået bøder.

Derfor gennemfører politiet i Tyrol også fortsat kontrol, hvor de jagter uvelkomne turister.

- Som sundhedsmyndighed har vi til hensigt at kontrollere det nøje for ikke igen at havne i den situation, for hvad ville en ny massespredning ikke medføre og for medieomtalen?, siger Siegmund Geiger, der er vicedistriktsleder i byen Landeck.

Efter smitteudbruddet i de østrigske skiområder sidste år blev myndighederne kritiseret for at have prioriteret økonomi over folkesundheden.

Østrig, der har en befolkning på knap ni millioner indbyggere, har registreret 430.870 coronatilfælde og 8170 dødsfald med covid-19.