Udland

Eksplosionen i Beirut kunne have været meget værre, siger tysk firma, der har gransket ulykken

Arbejdsgruppen fandt kemikalier på havnen, der sammen kunne have dannet en eksplosion.

Da en eksplosion på havneområdet i Libanons hovedstad Beirut fandt sted 4. august sidste år og kostede over 200 mennesker livet, kunne det værre gået meget værre.

Ifølge en tysk virksomhed, der har kigget på omstændighederne for eksplosionen, blev der opbevaret farlige kemikalier tæt op ad hinanden i beholdere, der var ved at gå i opløsning. Virksomhedens undersøgelser viser, at tusinde liter af kemikalier opbevaret på den måde havde gjort havneområdet til et minefelt.

Det skriver AFP.

Faktisk kunne det have jævnet Beirut med jorden, lyder det fra Michael Wentler, lederen af en arbejdsgruppe fra det tyske firma Combi Lift, der undersøger omstændighederne.

- Jeg har aldrig set en lignende situation i mit liv, siger Michael Wentler til AFP, der tilføjer, at beholderne var opbevaret med afstand, og det var heldigt.

Eksplosiver opbevaret på havnen

Eksplosionen skete i et lager på havnen, hvor der blev opbevaret 2750 ton ammoniumnitrat. Den kunne høres på Cypern over 200 kilometer væk.

Ammoniumnitrat findes blandt andet i bestemte former for kunstgødning, og under visse omstændigheder kan det blive ustabilt og eksplodere.

Ifølge AFP mangler de libanesiske myndigheder stadig at forklare, hvorfor så stor en sending gødning var endt i Libanon. Det har heller ikke været muligt for den tyske virksomhed at finde ud af.

Den tyske virksomhed har undersøgt indholdet af 52 containere.

Udover ammoniumnitrat var der også en stor mængde saltsyre, acetone og brintoverilte på havnen. Saltsyre er stærkt ætsende, acetone er meget brandbart og brintoverilte bruges til blandt andet blegning. Sammen kan de ifølge gruppen danne eksplosioner.

Acetonen og brintoverilten var opbevaret forskellige steder.

Combi Lift oplyser til AFP, at kemikalierne bliver transporteret til Tyskland i slutningen af februar.

Havnen jævnet med jorden

Udover at have kostet menneskeliv, menes eksplosionen også at have gjort 300.000 mennesker hjemløse.

TV 2s Mellemøstkorrespondent, Benjamin Kürstein, fortalte i dagene efter den, at havnen var jævnet med jorden.

- Havnen var nerven i byen. Hele landets økonomi er afhængig af den. Nu er der absolut ingenting tilbage. Det eneste, der er tilbage, er ruinerne, sagde Benjamin Kürstein.

Da eksplosionen ramte, var Libanon allerede et land i knæ med en økonomi i frit fald, som coronapandemien pressede yderligere.

I sidste uge var det et halvt år siden, eksplosionen fandt sted.

Billeder fra stedet viser, at oprydningsarbejdet stadig er i gang. Et skib i havnen ligger stadig på siden.