Coronavirus

Dobbelt mundbind er langt mere effektivt, viser ny forskning

Da coronavirus primært spreder sig gennem luften, kan bedre brug af mundbind blive nødvendigt, mener eksperter.

I takt med at nye, mere smitsomme varianter af coronavirus spreder sig, er tiden inde til at overveje at bruge bedre - eller flere - mundbind for at mindske smittespredningen.

Det kan for eksempel være ved at bære et engangsmundbind sammen med et stofmundbind, lyder det fra flere eksperter.

Forskere fra US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) peger på, at brug af dobbelt mundbind kan blokere op mod 92,5 procent af potentielt smittebærende partikler.

Et tætsiddende medicinsk mundbind, som de blå vi kender alt for godt, forhindrer til sammenligning 63 procent af partiklerne i at sprede sig.

- Disse data bekræfter CDC’s tidligere retningslinjer: At alle personer, som er to år eller ældre, bør bære mundbind på offentlige steder, og når man er sammen med personer, der ikke er en del af ens husstand, siger CDC’s direktør, Rochelle Walensky, ifølge CNN.

NRK skriver torsdag, at de norske myndigheder overvejer at anbefale dobbelt mundbind efter at have læst undersøgelsen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

TV 2 har kontaktet Sundhedsstyrelsen for at høre, om studiet får indflydelse på anbefalingerne i Danmark, men det har ikke været muligt at få en kommentar torsdag.

Lille hul kan have stor betydning

Forskere har i noget tid været enige om, at coronavirus primært spreder sig gennem luften, og der er flere beviser på, at små partikler fra almindelig vejrtrækning eller tale kan sprede sig mange meter.

Professor Linsey Marr, der arbejder med transmission af luftbåren sygdom ved Virginia University, siger, at et godt mundbind afhænger af to ting - filtrering og pasform:

- God filtrering fjerner så mange partikler som muligt, og en god pasform betyder, at der ikke er læk fra siderne på dit mundbind, hvor luft og virus kan komme igennem.

Hun peger på, at selv et lille hul kan føre til en reduktion på 50 procent af mundbindets ydeevne.

Stof skal ligge i flere lag

De bedste materialer til engangsmundbind er ifølge professoren polypropylen. Hvis man bruger et mundbind af stof, er det vigtigt, at stoffet ligger i flere lag, siger hun.

- Ideelt set har stofmundbindet en lomme, hvor du kan indføre et filter. Ellers kan du fordoble mundbindet ved at bære et engangsmundbind med et tætsiddende stofmundbind oven på, siger Linsey Marr.

Hun understreger, at hun ikke anbefaler, at man bærer mere end to mundbind, da man stadig skal kunne trække vejret uden besvær.

Ranu Dhillon, der er læge ved Harvard Medical School, har længe været fortaler for bedre mundbind.

Han er frustreret over, at myndigheder ikke giver bedre oplysninger til offentligheden om værdien af ordentlige mundbind og om at bære det korrekt.

- Selv om det ikke bliver 100 procent perfekt, kan information lære folk at sætte et mundbind ordentligt på, så det er mere effektivt, og den kan gives relativt nemt, siger Dhillon.