WHO anbefaler AstraZenecas vaccine til ældre, men Danmark ændrer ikke strategi

Fordelene ved at vaccinere opvejer ulempen ved ikke at gøre det, lyder det fra WHO.

Et ekspertpanel hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at coronavaccinen fra AstraZeneca også bliver givet til personer over 65 år.

Det er et ekspertpanel bestående af 15 fremtrædende personer inden for feltet, der anbefaler, at man giver vaccinen til den aldersgruppe.

- Med al dokumentationsmateriale taget i betragtning anbefaler WHO vaccinen til brug for personer, som er 65 år eller ældre, hedder det i anbefalingen fra ekspertgruppen.

Fordelene ved at vaccinere alle aldersgrupper med AstraZenecas vaccine opvejer risikoen ved ikke at gøre det, lyder vurderingen fra WHO: - Det data, vi har, gør os sikre på, at det er en vaccine, der beskytter folk - også dem ældre end 65 år.

Forskellige grænser i forskellige lande

I Danmark bliver vaccinen fra AstraZeneca lige nu givet til personer, der er under 65 år og ikke er i risiko for et særlig alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Derfor har blandt andet frontpersonalet fået stik med vaccinen.

Den nye anbefaling fra WHO gør dog ikke, at en eventuel dansk godkendelse af vaccinen til ældre rykker tættere på, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

- WHO er et rådgivende organ for hele verden, det er ikke en myndighed. Danmark har den tilgang - ligesom mange andre europæiske lande - at der har ikke været de data, som skal til både godkendelsesmæssigt og myndighedsmæssigt at dokumentere, at vaccinen fra AstraZeneca, virker på ældre mennesker, siger Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

Han oplyser samtidig, at Lægemiddelstyrelsen vil se nærmere på, hvad WHO tirsdag har meldt ud.

Thomas Senderovitz peger på, at WHO's udmelding skal ses i lyset af de forskellige vaccineforhold, som hersker rundt omkring i verden.

- Det er andre forhold og kontekster i Bangladesh, Sydafrika, Indien og i Storbritannien samt Danmark, siger han.

Manglende kliniske tests

Mens lande som Frankrig og Norge ligesom Danmark har godkendt AstraZeneca-vaccinen til personer yngre end 65, gives den i lande som Spanien, Rumænien og Belgien til en endnu snævrere gruppe af folk under 55.

Den beslutning bunder i, at der ikke har været nok personer fra den ældste aldersgruppe med i AstraZenecas kliniske test.

I Storbritannien har man dog givet vaccinen fra AstraZeneca til alle aldergrupper, også de ældste.

Fra det europæiske lægemiddelagentur, EMA, lyder anbefalingen, at vaccinen kan gives til alle, der er ældre end 18 år. Men det står medlemslandene frit for at lave en aldersgrænse på dem, der skal vaccineres med AstraZenecas vaccine.

Kan bruges i Sydafrika

WHO's ekspertgruppe mener, at vaccinen kan anvendes i områder, hvor "varianter er til stede".

Det er der blandt andet i Sydafrika, hvor man for nyligt stoppede udrulningen af vaccinen fra AstraZeneca, fordi den viste en ringere effekt mod moderate og milde tilfælde af den sydafrikanske virusvariant B351.

Men udmeldingen fra WHO er altså, at vaccinen kan bruges på trods af mutationerne.

- Der er ingen grund til ikke at anbefale vaccinen, lyder det fra ekspertgruppen.

24.000 danske doser

Den første levering af vaccinedoser fra AstraZeneca kom til Danmark lørdag, da 24.000 doser blev leveret.

Næste uge er planen, at Danmark modtager lidt over 70.000 doser.

Vaccinen fra AstraZeneca har en logistisk fordel, fordi den ikke kræver ultrakold opbevaring, og den er også den første vaccine mod coronavirus, hvor et studie har vist, at den begrænser smittespredning.

Vaccinen spiller en afgørende rolle i vaccineudrulningen i de fattigere lande, der er en del af vaccinesamarbejdet Covax.

- De guidelines, vi udsteder i dag, er meget meget vigtige, siger Soumya Swaminathan, der er en del af ekspertkomiteen.