Udland

Nyt vaccinepas skal give israelere adgang til hoteller og fritidsaktiviteter

Søndag begyndte Israel en delvis genåbning af samfundet efter at have været ramt af en tredje bølge af coronavirus i begyndelsen af januar.

Israel har længe været hele verdens vaccineduks.

Landet har givet 67,38 doser per 100 indbyggere, og er dermed med længder det land i verden, der har vaccineret procentmæssigt flest.

Fremgangen har fået de israelske myndigheder til at stille sig det naturlige spørgsmål: Hvordan genåbner vi samfundet mest hensigtsmæssigt?

Nu er en del af svaret kommet.

Landet vil udgive et grønt pas i løbet af to uger til alle, der er dokumenteret immune over for covid-19 - enten ved at være blevet vaccineret eller at have udviklet antistoffer.

Det siger sundhedsminister Yuli Edelstein:

- Det er forventet, at vi har det klar til 23. februar, og det vil kunne anvendes ved adgang til fitnesscentre, hoteller og lignende steder, hvor det grønne pas vil være praktisk.

En app med passet på skal downloades fra de israelske myndigheder, og man skal her tillade, at myndighederne kan se ens sundhedsdata.

Det er dog ikke kun de vaccinerede, der vil kunne tiltuske sig adgang til eksempelvis hoteller.

Kan man vise en negativ covid-19-test, der ikke er mere end 72 timer gammel, vil denne figurere i appen og man vil også opnå adgang.

Myndighederne understreger, at passet ikke kan bruges til at rejse.

Netop overstået tredje bølge

Søndag begyndte Israel en delvis genåbning af samfundet efter at have været ramt af en tredje bølge af coronavirus i begyndelsen af januar.

Genåbningen har betydet, at israelere igen må bevæge sig mere end en kilometer væk fra deres hus, og at frisører, skønhedssaloner og mindre forretninger igen må holde åbent.

Langt størstedelen af landets vaccinationer er sket med vaccinen fra Pfizer og BioNTech, fordi Israel har indgået en aftale med medicinalvirksomheden.

Aftalen giver Pfizer/BioNtech adgang til anonymiserede data om vaccinemodtagerne, herunder alder, køn og andre demografiske detaljer, skriver ABC News.

Alle israelere er ifølge planen færdigvaccineret i maj.

Israel har registreret 703.719 smittede i alt.