USA VALG

Ny sag mod Trump kan være på vej - nu for at presse valgansvarlige

Anklagemyndigheden i Georgia vil nu undersøge, om en meget omtalt telefonsamtale var en kriminel forseelse.

Mens rigsretssagen mod USA's tidligere præsident Donald Trump er i fuld gang, er der muligvis også en anden sag på vej mod ham.

Denne gang er det anklagere i delstaten Georgia, der nu vil undersøge, om en meget omtalt telefonsamtale 2. januar giver anledning til at retsforfølge den nu tidligere præsident.

Telefonsamtalen mellem Donald Trump og statssekretæren i Georgia, Brad Raffensperger, kan nemlig tolkes som om, at Trump bad Raffensperger om at ”finde” nogle ekstra stemmer, så Trump kunne vinde den vigtige delstat ved præsidentvalget i november.

Trumps medarbejdere i Det Hvide Hus har siden kaldt indholdet af samtalen for ”fuldstændig i orden” og har afvist, at der blev lagt et upassende pres på Georgias statssekretær.

"Gem alle dokumenter"

Nu ønsker lokale anklagere sagen undersøgt og vil have afklaret, om Trumps opringning ligefrem var en lovstridig handling.

Derfor har anklagerne sendt et brev til en række politikere og embedsmænd i Georgia – blandt andre Brad Raffensperger og statens guvernør Brian Kemp – og bedt dem om at gemme og sikre alle dokumenter, der kan være relevante i sagen.

Ifølge brevet, som New York Times har set en kopi af, drejer det sig om alle dokumenter, der kan have betydning i ”en efterforskning af alle forsøg på at påvirke gennemførelsen af valget i Georgia i 2020”.

Så hvad skal vi gøre nu, venner? Jeg behøver bare 11.000 stemmer. Gutter, jeg behøver 11.000 stemmer. Kom nu!

Donald Trump i telefonsamtale med Georgia statssekretær 2. januar

Et meget tæt løb

Georgia var en af de svingstater, der var afgørende for, at Joe Biden vandt valget i november.

Men hans valgsejr var meget snæver. De fem millioner vælgere i Georgia, der stemte, delte deres stemmer næsten ligeligt mellem Joe Biden og Donald Trump, så Biden vandt med 11.779 stemmer.

I procenter var resultatet 49,47 procent til Biden og 49,24 procent til Trump.

Trump og hans medarbejdere afviste straks resultatet som svindel, fordi de mente, at Trump havde fået suverænt flest stemmer.

Stemmerne blev talt op en ekstra gang.

Og endnu en gang for en sikkerheds skyld.

Men efter tre optællinger slog Brad Raffensperger og statens valgkommission endegyldigt fast, at Biden havde vundet valget i Georgia.

Biden overhalede til sidst

Den oprindelige optælling gav anledning til mange konspirationsteorier, blandt andet fordi Trump førte i optællingen indtil allersidste øjeblik.

Det skyldes, at staten først talte de personligt afgivne stemmer op, hvor Trump havde fået flest, og derefter brevstemmerne, hvor Biden havde fået flest. Ligesom resultaterne fra de mindre amter på landet, hvor Trump havde fået flest stemmer, kom før resultaterne fra de store byer, hvor Biden fik flest stemmer.

Det betød, at det først var fredag morgen, mere end to døgn efter valgstederne var lukket, at Biden lige akkurat kom foran Trump i optællingen og endte med at vinde den afgørende delstat.

11.780 stemmer

Donald Trump kunne imidlertid ikke acceptere nederlaget, og 2. januar ringede han til Brad Raffensperger i et sidste forsøg på at få ændret resultatet. I begge ender lyttede advokater og medarbejdere med på samtalen, der varede mere end en time.

- Det er simpelthen ikke muligt, at jeg har tabt Georgia. Det er umuligt. Allerede da jeg hørte, at det var et tæt løb, sagde jeg, at det ikke kunne lade sig gøre. Men de tilføjede en masse ekstra stemmesedler midt om natten. Det ved du godt, Brad, sagde Trump blandt andet.

Og så faldt de bemærkninger, som anklagerne nu interesserer sig allermest for:

- Det eneste, jeg ønsker, er dette. Jeg vil bare finde 11.780 stemmer, hvilket er én mere, end vi behøver, fordi vi vandt staten (…) Så hvad skal vi gøre nu, venner? Jeg behøver bare 11.000 stemmer. Gutter, jeg behøver 11.000 stemmer. Kom nu, sagde Trump blandt andet.

Men Brad Raffensperger gav sig ikke. Han fastholdt, at valgresultatet var korrekt.

"Ingen ide om, hvad der foregår"

Dagen efter den lange telefonsamtale kom Trump så med et voldsomt angreb på Raffensperger på Twitter:

- Han var uvillig eller ude af stand til at besvare spørgsmål om svindlen med ”stemmer under bordet”, om ødelæggelse af stemmesedler, om stemmer fra vælgere fra andre stater, om stemmer fra afdøde personer og mange andre spørgsmål. Han har ingen ide om, hvad der foregår.

Som modsvar valgte Raffensperger så at offentliggøre en udskrift af hele samtalen.

Nogle juridiske eksperter vurderer, at Trump med sit opkald kan have overtrådt mindst tre af Georgias valglove: en sammensværgelse om at begå valgsvindel, en kriminel henvendelse om at begå valgsvindel og forsætlig indblanding i udførelsen af valgopgaver.