I Østrig kan man gå til frisør med en coronatest - er det en idé i Danmark?

Professor mener, at testning er en levedygtig strategi for at åbne dele af samfundet tidligere.

Lange lokker eller en skæv hjemmeklipning, der til al held for tiden kan gemmes væk under huen.

Danskerne må se langt efter en frisøraftale, efter alle saloner 21. december blev lukket ned sammen med store dele af resten af landet.

Samme historie går igen i andre europæiske lande, men siden mandag har det i Østrig set anderledes ud.

Trods daglige smittetal, der stadig ligger over 1000, så har flere serviceerhverv fået lov til igen at tage imod deres kunder - heriblandt frisørerne.

Kravet er dog, at kunderne skal kunne fremvise en negativ coronatest, der er maksimum 48 timer gammel. Frisørerne selv skal testes minimum en gang om ugen, skriver det østrigske medie Die Presse.

- Jeg føler mig sikker. Jeg er glad i dag, lød det ifølge Reuters fra pensionisten Helga Scah, da hun kunne sætte sig til rette i frisørstolen på Hair & Beauty Lounge i Wien og få sin første klipning siden nedlukningen.

Professor mener, at test-idé er en brugbar løsning

Herhjemme mener professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan, at den østrigske idé er brugbar. Faktisk ser han ingen grund til, at det ikke også kunne være en løsning set i forhold til den danske nedlukning.

- Idéen med, at vi bliver kreative i stedet for bare at vente med hænderne i skødet, er god. Det er paradoksalt, at vi med over et års erfaring stadig bruger de samme værktøjer, som da pandemien startede.

Risikoen ved manøvren i forhold til øget smitte kan man ifølge professoren ikke komme udenom. Men han mener ikke, at den er uoverstigelig, hvis testkravet kun bruges nogle steder.

- Det gælder om at finde balancen, det vil være hele øvelsen. Overordnet set er det en god idé med nogle sofistikerede løsninger. Det kunne være et alternativ til den indgangsvinkel, der er nu, hvor noget enten er åbent, eller også er det lukket, siger han.

Han mener, at idéen med krav om negativ test lige så vel kunne bruges på uddannelsesinstitutioner og i detailhandlen.

Frisør: - Jeg kan ikke engang få folk til at vise mig deres studiekort

Frisørerne selv er dog mindre begejstrede for den østrigske model.

Nadja Holst driver egen salon i Odense med fem ansatte. Hun er bange for, at kunderne vil blive væk, hvis de skal have et testsvar med i hånden.

- Allerede i dag tager folk et andet sted hen, hvis de ikke kan booke online. Og jeg kan ikke engang få folk til at vise mig deres studiekort, når de skal have studierabat. Enten har de glemt det, eller også siger de, at de ikke vidste, de skulle have det med. Så jeg kan forestille mig, at det vil blive svært at få folk til at vise et testsvar.

Hun tror derfor, at hun ville ende med at skulle sende folk uden af døren igen, hvis de ikke har bevis for testen med i hånden. Og derved enten miste penge eller tage penge for en klipning, folk ikke har fået.

Frisørerne skal selv tjekke test

I Østrig er det frisørerne selv, der skal sørge for, at deres kunders test er i orden. Og det vil ifølge Danmarks Organisation for selvstændige Frisører og Kosmetikere ikke fungere herhjemme. Formand Connie Mikkelsen mener, at frisørerne vil kunne komme til at stå i konfrontationer med kunder, der ikke har deres testsvar med eller dukker op med et, der er forældet.

- Vores medlemmer er i panik og er pressede efter nedlukningerne, så de ville nok sige ja til at åbne med krav om test. Men jeg er ikke sikker på, hvor godt jeg tror, at det vil fungere i den virkelige verden, siger hun

Også Dansk Frisør og Kosmetikerforbund, som organiserer de frisører, der er ansat i salonerne, deler skepsissen. Formand Lone Nordentoft Frost peger på, at mange frisører er angste for at blive smittet. Og at de i forvejen bruger tid på afspritning og andre coronaforanstaltninger, så der derfor ikke er råd til også at skulle bruge tid på at lade sig teste.

Åbningen af frisørsalonerne i Østrig er en del af en mindre genåbning af dele af samfundet. Udover serviceerhverv har også museer, biblioteker og butikker igen slået dørene op - dog med et krav om at besøgende skal bære maske. Alle restauranter og barer er dog fortsat lukkede, ligesom der stadig er udgangsforbud i landet mellem klokken 20.00 og 06.00.