Coronavirus

WHO's eksperter afviser teori om corona-udslip fra forskningscenter i Wuhan

Det er godt, at teorien om udslip nu manes i jorden, siger dansk ekspert.

Verdenssundhedsorganisationen WHO’s eksperter i Wuhan konkluderer nu, at teorien om, at coronasmitten begyndte med et udslip fra et laboratorium i Wuhan er ”ekstremt usandsynlig”.

Til gengæld tør eksperterne ikke afvise den teori, som de kinesiske myndigheder selv promoverer, nemlig at smitten er kommet udefra – muligvis endda fra udlandet – i frosne fødevarer.

Ifølge den officielle kinesiske historie om smitteudbruddet, som præsenteres på en stor udstilling i Wuhan, brød smitten ud ”adskillige steder over hele verden”, skriver BBC.

Hypotesen om smitte via frosne fødevarer er ”også en mulighed”, sagde lederen af ekspertgruppen Peter Ben Embarak, der er WHO’s ekspert i fødevaresikkerhed og dyresygdomme, på dagens pressemøde.

Smitte fra dyr til mennesker

Det internationale eksperthold fastholder dog, at en helt tredje teori stadig er den mest sandsynlige – nemlig den mest udbredte teori om, at virus er overført fra flagermus via andre dyr til mennesker.

På et pressemøde i dag i Kina understregede lederne af WHO-gruppen, der består af eksperter fra ti lande - blandt dem Thea Kølsen Fischer, der er forskningschef på Nordsjællands Hospital - at deres besøg i Wuhan ikke har givet dem noget endegyldigt bevis.

- Det er den mest sandsynlige vej, og det vil kræve mere og meget præcis forskning, sagde Peter Ben Embarak.

Et år efter udbruddet

WHO’s eksperter har først efter lang tids forhandlinger og forsinkelser fået adgang til Wuhan nu, et år efter de første smittetilfælde blev rapporteret.

De kinesiske myndigheder har allerede formuleret deres egen forklaring. WHO’s undersøgelse i Wuhan er da heller ikke uafhængig, men en ”fælles undersøgelse”, fortaget af WHO og de kinesiske myndigheder.

Ved pressemødet i dag deltog også Liang Wannian, der leder Kinas Nationale Sundhedskommissions særlige Covid-19-gruppe. Ifølge ham var fødevaremarkedet i Wuhan et af de steder, hvor smitten først begyndte at sprede sig, men at det også skete andre steder i byen samtidigt.

Liang Wannian og Peter Ben Embarak var dog enige om, at intet tyder på større udbrud andre steder før udbruddet i Wuhan i december 2019.

- Vores undersøgelse har frembragt ny information, men har ikke afgørende ændret billedet af, hvordan covid-19 brød ud, sagde Embarak.

"Et velordnet sted"

WHO-eksperterne var enige med de kinesiske værter om at afvise teorien om, at et udslip – bevidst eller ubevidst – fra det kinesiske forskningscenter i smitsomme dyresygdomme i Wuhan skulle have startet smitten.

- Det er meget usandsynligt, at noget kan slippe ud fra sådan et sted, sagde Embarak, der betegnede forskningscenteret som "et velordnet sted".

Det er en konklusion, der bliver budt velkommen i København:

- Det er vigtigt, at den teori nu kan lægges i jorden, kommenterer Jens Lundgren, der er overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Dansk ekspert er glad for WHO's konklusion

Han tilføjer, at det i det hele taget er glædeligt, at eksperternes besøg i Wuhan endeligt har fundet sted.

- Og at det er gennemført i en ordentlig tone. Det er et fremskridt, siger han.

Eksperternes besøg i Wuhan blev indledt med en ugelang karantæne, hvor de arbejdede via videolink. Siden har gruppen blandt andet besøgt hospitaler og patienter i byen, forskningscentret og fødevaremarkedet og senere på ugen ventes eksperterne at forlade byen.