Udland

Tre russiske diplomater udvist efter katastrofalt EU-besøg i Rusland

EU og Rusland står stejlt overfor hinanden efter et besøg fra EU-chef i Rusland, hvor tre EU-diplomater blev udvist. EU-lande svarer i dag igen.

Det var det første officielle EU-besøg i Rusland i tre år, da EU’s udenrigschef, Josep Borrell, i fredags mødtes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Moskva.

Fra Borrells side var der lagt op til konstruktiv dialog mellem stormagterne.

Men Rusland havde en anden plan – for under selve mødet meddelte russerne omverdenen, at tre europæiske diplomater var blevet udvist, fordi de skulle have deltaget i en demonstration til fordel for den fængslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj.

- Rusland har udvist en i EU-øjne total respektløshed. De har bøjet i neon, at Putin er fuldstændig ligeglad med, hvad EU måtte mene, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

EU og Rusland glider fra hinanden

Josep Borrell

EU-lande svarer igen

I dag har Tyskland, Polen og Sverige så udvist én russisk diplomat hver som et direkte modsvar til Ruslands handlinger i fredags.

- Det er et klart svar til den uacceptable beslutning om at udvise en svensk diplomat, som udelukkende udførte sit arbejde, skriver Sveriges udenrigsminister Ann Linde i dag på Twitter.

Sverige afviser samtidig, at den pågældende diplomat skulle have deltaget aktivt i Navalnyj-demonstrationen. Han stod på sidelinjen og observerede den, hvilket var helt efter bogen, lyder det.

Spændinger forværret

Der har været store spændinger mellem EU og Rusland siden Rusland gik ind i konflikten i Ukraine i 2014 og annekterede halvøen Krim. Det førte til sanktioner fra EU.

Men senest har sagen omkring Aleksej Navalnyj forværret situationen.

Navalnyj blev anholdt, da han i januar rejste hjem til Rusland fra Tyskland. Han havde været indlagt på et hospital i Berlin med en alvorlig forgiftning, som han anklager præsident Vladimir Putins styre for at stå bag.

Borrell kritiseres af øst-lande

Efter Borrells besøg i Moskva har han kritiseret Rusland for hele forløbet:

- EU og Rusland glider fra hinanden. Mit møde med Lavrov fremhævede, at Rusland ikke ønsker at benytte muligheden for en mere konstruktiv dialog med EU, skrev Borrell blandt andet på Twitter.

Imens har flere politikere fra de østeuropæiske lande rettet kritik mod EU-chefen for at lade sig køre over af Ruslands dagsorden:

- Intet opnået. Muligheder forspildt. Omdømme skadet, skrev Litauens udenrigsminister, Gabrielius Landsbergis, blandt andet på Twitter.

EU blev udsat for et diplomatisk overraskelsesangreb i fredags, vurderer Lotte Mejlhede:

- Det er et klart tegn på, at russerne med Putin i spidsen er fuldstændig ligeglade med, hvad EU måtte mene om russisk politik og retsstatsprincipper.

Flere sanktioner mod Rusland

Udover at gå de diplomatiske veje, så er yderligere sanktioner mod Rusland også på EU’s dagsorden for at sætte en grænse overfor Rusland. Blandt andet, når EU’s stats- og regeringschefer mødes til topmøde i marts.

- Hvis ikke før så vil man på det møde, skulle tage stilling til, hvad man gør med et land, som overhovedet ikke viser tegn på at ville lytte til nogle af de skarpe kritikpunkter, man har fra europæisk side.

For hvis hverken sanktioner eller diplomatisk pres virker på Rusland, så står EU-landende magtesløse overfor stormagtens provokationer, forklarer Lotte Mejlhede:

- Fra EU’s side har du diplomatiet og sanktionerne som værktøjer, da EU har hverken beføjelser eller lyst til at gå i krig med Rusland. Og hvis ikke det gør ondt nok og har den ønskede effekt, så har man ikke mere at gøre.