Coronavirus

Sydafrika standser brug af AstraZeneca-vaccine efter studie

Coronavaccine fra AstraZeneca har i studie vist ringe effektivitet mod mild sygdom, når det gælder den sydafrikanske virusvariant.

Sydafrika standser midlertidigt for brugen af vaccinen fra Oxford og AstraZeneca.

Det sker, efter at et studie i den indledende fase har vist, at vaccinen kun reducerer mild til moderat sygdom i 22 procent af tilfældene med den sydafrikanske virusvariant B1351.

Det oplyser landets regering ifølge flere medier, herunder BBC og Sky News.

Studiet omfatter 2000 personer og er endnu ikke er blevet fagfællebedømt - det vil sige, at det endnu ikke er blevet gennemgået af uvildige forskere.

Fund gælder kun milde infektioner

Studiet er foretaget af forskere på Witwatersrand Universitet i Sydafrika og bliver offentliggjort mandag. Professor Shabir Madhi, der har ledet studiet af vaccinen, oplyser til Sky News, at forskernes fund om nedsat effekt kun gælder for milde infektioner.

- Så jeg tror, at der stadig er en rolle for AstraZenecas vaccine – i hvert fald i forhold til at beskytte mod svær sygdom.

Den britiske professor i eksperimentel medicin ved Imperial College London, Peter Openshaw, fremhæver, at det sydafrikanske studie ser ud til kun at have omfattet yngre mennesker med en gennemsnitsalder på 31 år. Han siger samtidig, at ”vacciner, der er effektive mod mere svær sygdom, måske ikke påvirker tilfælde med mild sygdom”.

AstraZeneca udtalte lørdag, at data har vist en begrænset effekt mod mild sygdom, hvilket især skyldes B1351.

Det er dog stadig virksomhedens overbevisning, at vaccinen beskytter mod svær sygdom, fordi de neutraliserende antistoffer i AstraZenecas vaccine er på samme niveau som andre vacciner mod covid-19, når det gælder beskyttelse mod svær sygdom, skriver Sky News.

Variant udgør 90 procent af tilfældene i Sydafrika

Vaccinen fra det britisk-svenske medicinalselskab skulle være givet til sundhedspersonale, efter at Sydafrika har modtaget en million doser produceret af seruminstituttet i Indien.

Alligevel fortsætter det sydafrikanske vaccinationsprogram som planlagt med opstart i februar, oplyste den sydafrikanske sundhedsminister, Zweli Mkhize, søndag på et pressemøde, der foregik online.

- Fra næste uge og for de følgende fire uger forventer vi, at der vil være vacciner fra Johnson og Johnson og fra Pfizer. Så de vil være tilgængelige for sundhedspersonalet. AstraZenaca-vaccinen vil forblive hos os, indtil forskerne giver os klare indikationer på, hvad vi skal gøre, lød det fra ministeren.

Han oplyste også, at den sydafrikanske variant lige nu udgør over 90 procent af alle tilfælde med coronavirus i Sydafrika.

Norge vil have ny vurdering af vaccinen

Også hos Danmarks norske naboer er planen at give AstraZeneca-vaccinen til sundhedsarbejdere.

Her vil Lill Sverresdatter Larsen, der leder Norsk Sygeplejeforbund, have en ny vurdering af vaccinen efter de nye resultater.

Det skriver nyhedsbureauet NTB.

Områdedirektøren i Folkehelseinstituttet - den norske sundhedsstyrelse - siger imidlertid, at der ikke er nogen grund til bekymring.

- Vi tager hele tiden stilling til, om der er specielle problemer med visse vacciner. Men sådanne oplysninger har vi ikke nu, siger Geir Bukholm søndag ifølge NTB.

Danmark har modtaget 24.000 doser

Danmark modtog lørdag morgen den første sending fra AstraZeneca i form af 24.000 vaccinedoser.

Herhjemme er vaccinen foreløbigt kun blevet godkendt til brug på personer under 65 år, der ikke er i risiko for et alvorligt forløb med coronavirus.

Årsagen er, at der mangler dokumentation for, hvor virksom vaccinen er for ældre aldersgrupper.

Forskerne bag vaccinen oplyser til BBC, at medicinalvirksomheden håber at have en modificeret version af vaccinen klar til efteråret, og at den vil have en større effekt mod den sydafrikanske variant.