Udland

Fire personer og en fest, der karakteriserer nattens Super Bowl

Tampa Bay Buccaneers vandt årets Super Bowl, men det er ikke det eneste, opgøret vil blive husket for.

Søndag nat dansk tid blev en af verdens største sportsbegivenheder afviklet: Super Bowl.

Med sine omkring 150 millioner tv-seere er det en begivenhed, der rækker langt udover selve sporten - blandt andet med det berømte musikshow i pausen.

Selvom den 55. udgave af finalen i den amerikanske fodboldliga blev en noget anderledes omgang med færre tilskuere og andre coronarestriktioner, vil nattens opgør også blive husket for en række fremtrædende personer og en fest:

1. Tom Brady vinder historisk syvende titel

Quarterbacken Tom Brady, der indtil denne sæson har spillet for New England Patriots, skriver sig endnu en gang ind i historiebøgerne.

For med sin nu syvende Super Bowl-titel udbygger sportsstjernen sin allerede eksisterende rekord for flest vundne NFL-finaler. Samtidig er han med sejren og sine 43 år også den ældste spiller til at vinde en finale nogensinde.

- Alle taler om Tom Brady. Han er simpelthen amerikansk fodbolds guldfugl, siger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, der befinder sig i Florida.

Sammen med sin makker Rob Gronkowski var Tom Brady med til at sikre Florida-holdet sejren for første gang siden 2002 med sejren over Kansas City Chiefs.

- Jeg sammenligner ikke noget. Men at være her og opleve det her med de her gutter er noget helt specielt. Vi er verdensmestre, og det kan ingen nogensinde tage fra os, sagde Tom Brady efter kampen.

Han blev efter finalen kåret til Super Bowl MVP som kampens mest værdifulde spiller for femte gang i sin karriere.

2. The Weeknd i dyr optræden

Ved nattens kamp indtog den canadiske R&B-musiker The Weeknd verdens nok mest sete musikscene: showet i pausen af Super Bowl.

Et show, hvor store kunsterne som Beyoncé, Prince og Michael Jackson tidligere har imponeret. Faktisk er det så stort at optræde til Super Bowl, at musikerne ikke bliver betalt - showets enorme popularitet anses som så god reklame, at det er løn nok i sig selv.​

Som den nyeste tilføjelse i perlerækken af stjerneoptrædener satte The Weeknd showet i gang i en slank sort cabriolet foran en Vegas-inspireret baggrund. Akkompagneret af et kor med røde øjne sprang han ud i hittet 'Starboy', som er lavet i samarbejde med den franske duo Daft Punk.

Efterfølgende sang verdensstjernen numre som 'Can't Feel My Face', 'Earned It' og 'Blinding Lights' omgivet af vilde visuelle effekter og dansere med gazeindbundne ansigter. Et look der har været gennemgående i promoveringen af The Weeknds seneste album 'After Hours' fra 2020.

Se hele The Weeknds optræden her:

Musikeren selv har brugt en pengesum svarende til 45 millioner danske kroner på showet, som han til magasinet Billboard har fortalt blandt andet skulle bruges på at skabe en særlig filmisk oplevelse for de 25.000 tilskuere, der var samlet på stadion, men særligt til dem hjemme i stuerne.

3. Ung digter fik taletid

Den 22-årige aktivist og digter Amanda Gorman tog USA med storm, da hun ved præsident Joe Bidens indsættelse reciterede sit digt 'The Hill We Climb' som den yngste indsættelsestaler nogensinde.

Og ved nattens Super Bowl kom den unge digter endnu engang i fokus, da hun som den første i NFLs historie blev inviteret til at recitere et digt ved den store fodboldfinale.

- Det er øjeblikke som dette, jeg stræber efter i min levetid, det er at bringe poesi ind steder, hvor man mindst venter det, sagde hun efterfølgende i det amerikanske talkshow 'The Daily Show'.

Amanda Gormans digt 'Chorus of the Captains' fremhævede og hyldede tre personer, der alle er blevet udvalgt af NFL som 'æreskaptajner' for deres indsats i lokalmiljøerne under coronapandemien.

Se Amanda Gorman recitere digtet her:

4. Første kvindelige dommer

Det var ikke kun Tom Brady, der skrev historie ved nattens kamp.

Også den 47-årige dommer Sarah Thomas satte sit præg på amerikansk fodboldhistorie, da hun som den første kvindelige dommer var med til at dømme nattens Super Bowl.

Sammen med seks andre dommere havde Sarah Thomas, som kampens down judge, til opgave at holde styr på de 22 spillere, der er på banen ad gangen. En opgave, som dommeren var meget beæret over.

Sarah Thomas har tidligere sat milepæle i amerikansk fodbold både som den første kvindelige fuldtidsdommer i NFL i 2015 og ved at blive den første kvindelige dommer til at dømme en slutspilskamp i 2019.

5. Florida fester amok trods coronapandemi

Til årets Super Bowl var der indført særlige tiltag for at tage højde for coronapandemien. Derfor var der kun inviteret 25.000 tilskuere på Raymond James Stadium i Tampa, hvor der egentlig er plads til 75.000 mennesker - heraf var 7500 sygeplejersker, der alle er blevet vaccineret.

Men uden for stadion var det dog en noget anderledes historie.

For med det lokale hold Tampa Bay Buccaneers som vindere af Super Bowl på hjemmebane var det svært ikke at lade sig rive med for flere af statens indbyggere. De festede løs uden mundbind og afstand til trods for flere advarsler fra sundhedsmyndighederne.

TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz fortæller, at man i Florida generelt ikke tager coronavirus så alvorligt som andre steder i USA. Og den ubekymrede fest skaber forargelse i andre stater:

- Når andre amerikanere ser de her billeder fra Florida, er det lige præcis det, der gør indbyggere i andre stater rasende over, at de her mennesker i Florida ikke har fattet en brik af, hvor alvorlig pandemien er, siger Jesper Steinmetz.