Navalnyj i retten.
Udland

Først kom der gift i underbukserne, nu finder Putins dødssyge fjende slik i lommerne

Den russiske politiker Aleksej Navalnyj ligger syg i fængslet, og familien frygter for hans liv. Hvordan gik det til, at han blev så farlig for Putin?

Hænderne var begravet dybt i sidelommerne på fangens olivengrønne bukser, mens dommen blev læst højt.

Jeg hører en kvinde råbe: "Forlad os ikke!", og så er det forbi. Jeg er død

Aleksej Navalnyj, blogger og politisk aktivist

Der var militærstøvler på retssalens skakternede gulv, hvor ni mænd i sorte uniformer og skudsikre veste stod vagt, så fangen inde i glasburet ikke skulle slippe væk.

- Retten kan ikke tage forsvarets argumenter om Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols beslutning i betragtning, lød det fra dommeren, en sortklædt kvinde med lyst skulderlangt hår og sort mundbind.

Manden inde i glasburet så stift frem for sig. Han havde tilbragt de seneste dage i Moskvas berygtede Matrosskaja Tishina-fængsel, mens hans tilhængere demonstrerede i byens gader.

Han var vendt tilbage til Rusland trods magtfulde personers forsøg på at fjerne ham for evigt, og nu viste han, hvor høj en pris han var villig til at betale for at sige sin mening i sit eget land.

- Nogle ønskede ikke, at jeg skulle tage et eneste skridt i mit hjemland som en fri mand. Vi ved hvem, og vi ved hvorfor. Hadet og frygten fra én mand, der lever i en bunker, som jeg fornærmede ved at overleve, da han forsøgte at dræbe mig, sagde han, inden dommeren begyndte at læse op.

Om der nu ville komme flere forsøg på at ende hans liv, kunne ingen i retssalen vide med sikkerhed dengang i februar, men nu - lidt over tre måneder senere advarer læger om, at han er ved at dø.

Igen.

Underbukseforgifteren

I retssalen brugte fangen blandt andet sin taletid til at gøre grin med "den ene mand i bunkeren" - Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Hans eneste metode er at dræbe folk. Og uanset hvor meget han forsøger at være en stor geopolitiker, vil han gå ned i historien som en fange. Vi husker alle Alexander Befrieren og Jaroslav den Vise. Nu har vi også Vladimir Underbukseforgifteren, lød det.

Mere om det med underbukserne om lidt.

For først er det nødvendigt at se på, hvordan det gik til, at fangen havnede i glasburet.

Hans navn er Aleksej Navalnyj, men hvis du spørger Vladimir Putin, kommer du ikke til at høre det.

Den unævnelige

Den russiske præsident omtaler nemlig kun Navalnyj som "den herre" eller "den person".

Og Vladimir Putin har mange grunde til at være træt af Navalnyj.

Tjernobyl havde en meget stor indflydelse på ham

Ljudmila Navalnaja, mor

Den 44-årige blogger og youtuber ser det som sin mission at afsløre korruption i Rusland.

Afsløringerne har bragt ham på tværs af temmelig mange af præsidentens venner, og senest er Navalnyj så begyndt at gå efter Vladimir Putin selv.

Men det var ikke derfor, at han blev stillet for en dommer i Moskva 2. februar 2020.

I hvert fald ikke officielt.

Officielt handlede retssagen om, at Navalnyj havde forbrudt sig mod en betinget dom for bedrageri, som han modtog i 2014.

Brøden bestod i, at Navalnyj ikke havde meldt sig hos en tilsynsværge i Rusland i efteråret 2020.

På det tidspunkt lå han godt nok i koma på Charité-hospitalet i Berlin efter at være blevet udsat for nervegiften Novitjok, der primært bruges af den russiske efterretningstjeneste.

Men sygehistorien så ikke ud til at påvirke sagens dommer mere, end den ville have gjort under en politisk retssag i det tidligere Sovjetunionen.

Ferie i Tjernobyl

Faktisk er både nervegiften, Vladimir Putin og Navalnyj et produkt af Sovjetunionen og det kommunistiske imperiums krampetrækninger sidst i 1980'erne.

Novitjok blev udviklet som en del af Sovjetunionens kemiske våbenprogram.

Vladimir Putin var en af de officerer i efterretningstjenesten KGB, der kæmpede for at holde sammen på Sovjetunionen og dets kommunistiske allierede i Østeuropa.

Og Navalnyj?

Han var en skoledreng, der elskede de årlige ferier hos sin onkel i Tjernobyl.

Aleksej Anatolevitj Navalnyj blev født i juni 1976 uden for Moskva, og han voksede op i flere af de militærbyer, som dengang var lukket for offentligheden.

Katastrofen

Hans far var kommunikationsofficer i Den Røde Hær, og hans mor var økonom.

Faderen var søn af ukrainske bønder, der boede ved atomkraftværket i Tjernobyl, og Navalnyj har fortalt avisen Financial Times og magasinet New Yorker, hvordan han nød at tage på ferie på landet i Ukraine, hvor hans bedstemor havde en hytte.

Men en aprildag i 1986 ringede telefonen hjemme hos familien Navalnyj.

Lille Aleksej skulle ikke komme på ferie det år, for atomkraftværket i byen var eksploderet.

De solgte alt det radioaktive lort i byggemarkederne

Aleksej Navalnyj, blogger og politisk aktivist

Eksplosionen skulle blive den niårige drengs første møde med myndighedernes uretfærdighed.

- Aleksej taler ikke meget om det, men Tjernobyl havde en meget stor indflydelse på ham, fortalte Aleksej Navalnyjs mor, Ljudmila, til New Yorker i 2011.

Familien oplevede, hvordan deres slægtninge i Tjernobyl blev sat til at grave nye kartofler op for at vise omverdenen, at der ikke var nogen fare på færde.

Senere blev familien evakueret, og her lærte den kommende politiske aktivist noget om, hvordan det russiske system udnytter de svage.

- Det var helt ad helvede til, fortalte Navalnyj Financial Times i 2019.

Indbyggerne i katastrofeområdet fik ordre på, at alt skulle efterlades, men ifølge Navalnyj vidste alle og enhver, at deres biler blev solgt som skrot af entreprenante embedsmænd.

Tyveriet

Mange år senere så han selv, hvordan bedstemoderens hus var blevet plyndret, og fliserne brudt op fra gulvene.

- Disse ubrugelige sovjetiske fliser. De kørte dem væk i store vogntog og solgte alt det radioaktive lort i byggemarkederne, mens de lokale fik forbud mod at tage noget som helst andet med end deres eget tøj, siger Navalnyj til Financial Times.

Sovjetunionens sammenbrud betød, at kapitalismen kunne blomstre i Rusland, og allerede mens Navalnyj studerede, fik han et indblik i, hvordan det nye system gjorde nogle mennesker rige - hurtigt.

Han studerede jura og økonomi på to af Moskvas universiteter, fik arbejde i en ejendomsmæglerkæde i Moskva og sidenhen som børsmægler.

- Da jeg arbejdede der, lærte jeg, hvordan tingene bliver gjort indefra. Hvordan midlertidige firmaer bygges op, og hvordan penge fragtes rundt, fortalte han New Yorker i 2011.

Og så besluttede Navalnyj sig for at gå ind i politik.

Ved et af skæbnens mærkelige sammentræf skete det samtidig med, at en anden fremtrædende russer tog springet fra embedsmand til politiker.

Vladimir Putin, der hidtil havde været chef for sikkerhedstjenesten FSB, blev udnævnt til vicepremierminister af Ruslands præsident Boris Jeltsin i august 1999, og da Jeltsin trådte tilbage ved årsskiftet, blev Putin fungerende præsident.

Rusland for russere

Navalnyj havde ingen venner i toppen af systemet, så han begyndte helt fra bunden i partiet Yabloko, der betyder æble på russisk.

Partiet var liberalt, men Navalnyj beskriver det selv som noget rod.

- Der var konstant fjendskab mellem de normale mennesker i partiet og så en forbandet, sindssyg, vanvittig masse af folk, der var blevet tilovers fra 80'ernes demokratibevægelse, fortalte han New Yorker i 2011.

Det skulle vise sig, at begrebet "normale mennesker" betød noget helt andet for Navalnyj end for mange af hans partifæller.

Jeg betragter Navalnyj som den farligste mand i Rusland

Engelina Tarejeva, tidligere partifælle

Han forsøgte at sætte sit eget præg på Yabloko, der langsomt mistede opbakning fra vælgerne på grund af Vladimir Putins voksende popularitet i 00'erne.

Præget bestod i at finde nye venner med en - efter Navalnyjs mening - stærk sag.

Navalnyj deltog i planlægningsmøder for den såkaldte Ruslandsmarch, hvor højrenationale aktivister marcherede gennem Moskva hvert år i november, mens de råbte slogans som "Rusland for russere".

Senere deltog han også selv.

Partifællen Engelina Tarejeva, der arbejdede tæt sammen med Navalnyj i Yabloko, har efterfølgende beskyldt ham for at bruge racistiske udtryk og endda for at vælge sine venner ud fra etnicitet.

- Jeg betragter Navalnyj som den farligste mand i Rusland, skrev Engelina Tarejeva efterfølgende om ham.

Kakerlakkerne fra Kaukasus

Ved parlamentsvalget i 2007 mistede Yabloko-partiet sine sæder i den russiske duma, og Navalnyj blev kaldt til møde med partiledelsen.

De mere liberale elementer i partiet betragtede Ruslandsmarchen som et nynazistisk optog, og nu blev der sat spørgsmålstegn ved Navalnyjs medlemsskab, ifølge New Yorker, der har rekonstrueret forløbet.

Navalnyj var uenig med partilederne.

Storhed til Rusland!

Aleksej Navalnyj, blogger og politisk aktivist

Han forklarede, at marchen efter hans mening tiltrak flere almindelige russere end nynazister, og at liberale politikere begik en fejl ved ikke at forholde sig til den tiltagende russiske nationalisme.

Efter sin forsvarstale rejste han sig og råbte:

- Storhed til Rusland!

Og så skred han.

Umiddelbart efter stemte partiledelsen Navalnyj ud af Yabloko.

Men det fik ham ikke til at droppe de kontroversielle synspunkter, der gav ham et voksende publikum.

Året var 2007, og Navalnyj havde opdaget det nye medie Youtube, hvor han kunne optræde uden filter.

For eksempel udgav Navalnyj en film, hvor han sammenlignede muslimer fra det nordlige Kaukasus med kakerlakker og argumenterede for en mere liberal våbenlov, så russerne kunne forsvare sig mod dem.

Han viste også, hvordan man skulle trykke på aftrækkeren, hvis man blev overfaldet af en muslim.

Frygten for Hitler

Da Navalnyj blev konfronteret med videoen i et interview med Financial Times i 2019, sagde han, at han stadig står ved den.

- Der var et stort spring imellem levestandarden i Usbekistan og Rusland, og de kom her i stort tal. Jeg talte om det, fordi det var øverst på dagsordenen dengang, fortalte han til avisen.

Ifølge Navalnyj er der generelt alt for stor berøringsangst for at diskutere emner, der i sidste ende kan føre til en etnisk konflikt.

- Det eksisterer jo. Af en eller anden grund tror den liberale bevægelse, at disse spørgsmål bør undertrykkes, fordi en diskussion af dem vil betyde, at en mytisk mørk side af den russiske folkesjæl vil flamme op, så folket øjeblikkelig frembringer en Hitler. Det er det rene nonsens, fortalte Navalnyj magasinet Atlantic i 2013.

Efter ekskluderingen fra partiet i 2007 fik en ny interesse overtaget.

Eller rettere en gammel interesse.

Den mystiske velgørenhed

Navalnyj begyndte at handle med aktier igen.

Han investerede i store statslige selskaber for at få indsigt i dem som aktionær og derigennem afsløre eventuel korruption.

I begyndelsen brugte han ifølge den russiske avis Vedomosti, hvad der svarer til 60.000 danske kroner på aktier i de store olie- og gasselskaber Transneft, Rosneft, Gazprom, Lukoil, Surgutneftegaz og Gazprom Neft.

Han undrede sig over, at de store selskaber kun udbetalte et meget lille udbytte til aktionærerne, selvom de havde adgang til Ruslands enorme naturressourcer.

De havde aldrig set nogen penge

Aleksej Navalnyj, blogger og politisk aktivist

Samtidig kunne Navalnyj læse i avisen, at Transneft havde doneret 300 millioner dollars til velgørenhed alene i 2007 uden at komme med en specifik forklaring på, hvem der modtog de mange penge.

Summen var mere end 10 procent af overskuddet det år, og mere end selskabet brugte på at vedligeholde hele sit netværk af rørledninger. Det gjorde Navalnyj mistænksom.

- Jeg talte med ansatte og chefer i de store velgørenhedsorganisationer, og de sagde, at de aldrig havde set nogen penge, fortalte Navalnyj New Yorker i 2011.

Han skrev til virksomhedens ledelse for at få oplyst, hvem pengene var gået til, og at han som aktionær gerne ville henlede opmærksomheden på, at Transneft ikke var en velgørende organisation.

Da hans forespørgsel blev afslået, meldte han sagen til politiet.

Men det kom der ikke noget ud af.

Et farligt pengespor

Efterforskeren lukkede øjeblikkeligt sagen, da Transneft afviste at vidne.

Navalnyj holdt dog fast og fik sagen genåbnet af anklagemyndigheden.

Nu mødte politiet op hos Transneft, men ordensmagten fandt det ikke muligt at afhøre nogen.

Så blev sagen lukket igen.

Sagen blev atter genåbnet efter pres fra anklagemyndigheden, men der skete ikke mere.

Disse mennesker kan ikke tro, at nogen vil gøre noget for andet end penge

Aleksej Navalnyj, blogger og politisk aktivist

Navalnyj forsøgte nu med anklagemyndighedens hjælp at få politiet til at møde op i retten. Her kunne efterforskeren så meddele, at sagsakterne desværre var gået tabt.

Afsløringerne blev løbende bragt på Navalnyjs blog, men det var den russiske erhvervsavis Vedomosti, der opklarede, hvad pengene i virkeligheden var gået til.

Ifølge avisen blev det store beløb kanaliseret over i to fonde.

Den ene, Assistancefonden, var ejet af 144 forskellige selskaber, som alle havde samme navn, men hvor ejerstrukturen derefter var uklar.

Den anden fond, Kreml-9, støttede officielt den russiske sikkerhedstjeneste FSO, der er Ruslands svar på USA's Secret Service.

'Hvornår bliver du slået ihjel?'

Mønsteret var det samme i flere af de andre store virksomheder, som Navalnyj undersøgte.

Afsløringerne gjorde ham til en kendt person, men arbejdet var farligt.

- De mest almindelige spørgsmål, jeg får, er: "Hvem betaler dig?" efterfulgt af: "Hvornår bliver du slået ihjel?", fortalte han til Time Magazine i 2010.

Konspirationsteorier stortrives i Rusland, og der begyndte at svirre rygter om, at Navalnyj brugte sine afsløringer til at afpresse politikere og virksomheder.

- Ikke en eneste af cheferne i de store virksomheder tror, at jeg gør det her for retfærdighedens skyld. Disse mennesker kan ikke tro, at nogen vil gøre noget for andet end penge, forklarede han Time Magazine.

På det tidspunkt frygtede han endnu ikke for sit liv.

At få en gadeleder smidt i fængsel er enhver oppositions drøm

Alexei Venediktov, chef for Echo Moskva

Det skulle ændre sig.

I det hele taget blev det gradvist sværere at være Navalnyj.

'En politisk fejl'

I 2011 blev han arresteret under en demonstration mod valgsvindel og fik 15 dages fængsel for at nægte at følge politiets anvisninger.

Radiostationen Echo Moskva, der er ejet af Gazprom, advarede mod at gøre for megen stads af ham.

- Anholdelsen af Navalnyj er en politisk fejl. At arrestere Navalnyj er at tage hans lederskab fra online til offline. At få en gadeleder smidt i fængsel er enhver oppositions drøm, skrev radiostationens chef Alexei Venediktov i en leder.

Men Navalnyj fortsatte frygtløst, og myndighederne lyttede ikke til radiochefens råd.

Marts 2012

Oktober 2012

December 2012

Juli 2013

August 2013

Januar 2015

Marts 2017

Januar 2018

Maj 2018

Juni 2019

Navalnyj forsøgte også at slå systemets folk ved valgurnerne og stillede op til borgmesterposten i Moskva i 2013.

Han fik 22 procent af stemmerne - et resultat, han ikke selv anser for fair.

Imens tog chikanen til.

De plejer at komme i par. Den ene driver dig til vanvid, mens den anden filmer

Aleksej Navalnyk, blogger og politisk aktivist

Pludselige angreb på gaden eller til vælgermøder blev en del af dagligdagen.

- De plejer at komme i par. Den ene driver dig til vanvid, mens den anden filmer. Hvis du skriger eller skubber til dem, vinder de, og de får det på video, fortæller Navalnyj til Financial Times.

Myndighederne var også efter ham, og i juli 2013 blev han idømt fem års fængsel for at have bedraget et tømmerfirma for, hvad der svarer til 1,3 millioner kroner, mens han ydede virksomheden juridisk bistand.

Dommen blev beskyldt for at være politisk motiveret. Den fremkaldte store demonstrationer i Moskva og fik endda Navalnyjs støtter til at demonstrere foran det fængsel, hvor han var fanget.

Navalnyj blev hurtigt løsladt, men som tidligere straffet var det nu vanskeligt for ham at stille op til et politisk embede.

Men han gav ikke op og fortsatte sit politiske arbejde.

Forbrydelse og straf

I 2014 blev han dømt for bedrageri igen, denne gang for at have svindlet hvad der svarer til tre millioner danske kroner fra det franske kosmetikfirma Yves Rocher.

Navalnyjs bror blev også dømt i sagen.

Broderen skulle afsone sin straf, mens Navalnyjs egen dom blev gjort betinget.

- Skammer du dig ikke?, spurgte Navalnyj sagens dommer.

- Hvorfor sætter du min bror i fængsel? Er det for at straffe mig hårdere, lød det fra ham.

Chikanen på gaden blev også værre. Navalnyj blev flere gange oversprøjtet med grønt farvestof, der ikke kan vaskes af.

Ruslands magtfulde mænd kunne imidlertid stadig ikke vide sig sikre, og i 2017 afslørede Navalnyj det palads, hvor Vladimir Putins næstkommanderende Dmitry Medvedev levede i vild luksus for penge, der ifølge Navalnyj stammer fra korruption.

Videoen blev et gigantisk hit på Youtube, hvor den i skrivende stund er set 42 millioner gange.

I august 2020 var det så ikke længere farvestof, men nervegiften Novitjok, der blev brugt mod Navalnyj.

Giftangrebet

Han blev syg om bord på et fly fra byen Tomsk i Sibirien 24. august.

- Jeg gik på toilettet, vaskede mig med koldt vand, satte mig ned, ventede og vaskede mig så igen. Så tænkte jeg, hvis jeg ikke kommer ud nu, kommer jeg aldrig ud, fortalte Navalnyj efterfølgende magasinet Der Spiegel i december 2020.

- Jeg forlod toilettet og løb hen til stewarden, men i stedet for at bede om hjælp siger jeg til min egen overraskelse: "Jeg er blevet forgiftet. Jeg dør." Og så lægger jeg mig på gulvet foran ham for at dø, fortalte Navalnyj.

Det sidste, han hørte, var: "Har du hjerteproblemer?"

- Men mit hjerte gør ikke ondt. Intet gør ondt. Det eneste, jeg ved, er, at jeg er døende. Jeg hører en kvinde råbe "forlad os ikke", og så er det forbi. Jeg er død. Det var først senere, det viste sig at være forkert, fortæller Navalnyj.

I stedet for at blive behandlet i Rusland lykkedes det at flyve Navalnyj til Charité-hospitalet i Berlin, hvor han lå i koma i to uger.

Opkaldet til snigmorderen

Men selv ikke dette mordforsøg kunne lukke munden på ham, og da han vågnede, tog han hævn.

Sammen med den undersøgende journalistiske organisation Bellingcat lykkedes det Navalnyj at opspore de agenter fra den russiske sikkerhedstjeneste FSB, som forsøgte at slå ham ihjel, og 14. december ringede han selv til en af dem.

I samtalen, der blev optaget, udgav Navalnyj sig for at være en embedsmand, der arbejdede for Ruslands Nationale sikkerhedsråd.

Og i løbet af det 49 minutter lange opkald lykkedes det at få FSB-agtenten i den anden ende til at fortælle, hvordan mordforsøget var gået til. Du kan se hele opkaldet med engelske undertekster herunder.

Agenten, Konstantin Kudrjavtsev, forklarede, at snigmorderne havde smurt gift på indersiden af Navalnyjs underbukser, og at mordforsøget var gået galt, fordi det var lykkedes at få ham så hurtigt i behandling.

Det er derfor, at Navalnyj kalder Ruslands præsident for Vladimir 'Underbukseforgifteren'.

Samtidig var mordforsøget også begyndelsen på et nyt kapitel i forholdet mellem de to.

Nu hedder målet Putin

For ligesom Vladimir Putin ikke siger Navalnyjs navn, har Aleksej Navalnyj også holdt sig tilbage med at afsløre korruption direkte hos Vladimir Putin.

Men det ændrede sig, da Navalnyj vågnede fra sin koma på Charité-hospitalet i Berlin.

Ruslands præsident, der ellers markedsføres som en machomand, skulle hænges ud som en korrupt bureaukrat.

- Jeg kan ikke sige, at vi begyndte fra nul, siger Maria Pevchikh, der arbejder for Navalnyj til Time Magazine.

Præsidentens palads

Resultatet blev en video, hvor Navalnyjs folk filmede Vladimir Putins palads ved Sortehavet med drone og afslørede, hvordan han også lever i overdådig luksus for penge, som ingen rigtig ved, hvor stammer fra.

Men Navalnyj ventede med at offentliggøre videoen.

Han valgte at flyve hjem til Rusland først for at se, hvad Putins næste træk ville være.

Det stod allerede klart, da Navalnyj landede.

Politiet ventede i lufthavnen, og han blev anholdt på grund af den betingede dom fra 2014.

Januar 2021

Derefter blev videoen af Putins palads lagt på Youtube.

Om videoen påvirkede udfaldet af retssagen ved vi ikke, men da dommen blev afsagt, lød den på to år og seks måneders afsoning i straffekoloni N2.

Sultestrejken

Opholdet har tilsyneladende taget hårdt på Navalnyj.

I begyndelsen af april 2021 var der frygt for, at han var blevet smittet med tuberkulose, men trods høj feber, blev han kun behandlet på fangelejrens eget infirmeri.

Hr. Navalnyj opfører sig som en hooligan og forsøger at bryde enhver regel

Andrei Kelin, russisk ambassadør

Navalnyj ønskede bedre lægehjælp, men da han ikke kunne få den, begyndte han at sultestrejke.

Ifølge hustruen Julia har han tabt sig ni kilo, og flere af de læger, der tidligt har behandlet ham udtrykker bekymring for, om han overlever

Vladimir Putins styre virker dog ikke særligt bekymret.

- Selvfølgelig får han ikke lov til at dø i fængslet, men jeg kan sige, at hr. Navalnyj opfører sig som en hooligan og forsøger at bryde enhver tænkelig regel, fortalte Ruslands ambassadør i London, Andrei Kelin, til BBC 18. april.

Ifølge Navalnyj selv forsøger fangevogterne nu at få ham til at spise ved at placere slik i de bukselommer, han begravede hænderne i under retssagen.

En tidligere version af denne artikel blev offentiggjort på tv2.dk 7. februar 2021.