Udland

Den tidligere børnesoldat fra Uganda blev en af de værste

Tidligere oprørsleder fra Herrens Modstandshær er som den første dømt for at tvinge kvinder til graviditet gennem voldtægt.

Det kom bag på de fleste, da Dominic Ongwen overgav sig til myndighederne i 2015 efter mange år på flugt.

Endelig kunne retsmaskineriet gå i gang, og endelig kunne de mange ofre for Ongwens bestialske forbrydelser ane et håb om, at retfærdigheden ville ske fyldest.

Retsmaskineriet er den internationale krigsforbryderdomstol (ICC) i den hollandske by Haag.

I denne uge lød dommen på skyldig i 61 ud af 70 anklagepunkter, der handler om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden: Lemlæstelse, tortur, drab, slaveri, plyndringer, rekruttering af børnesoldater, tvungne ægteskaber og tvungne graviditeter for at nævne nogle af de vigtigste.

Dominic Ongwen var en af lederne i LRA, Lord’s Resistance Army (Herrens Modstandshær), der har hærget i det nordlige Uganda.

Han begyndte selv som børnesoldat i ”hæren” men steg i graderne.

Tvungen graviditet

Han har under retssagen hævdet, at han kun fulgte ordrer. Men i forbindelse med dommen lyder det fra ICC, at han ikke blev presset, og at han ofte gjorde, som det passede ham. Vidner fra dengang har været vigtige i domfældelsen.

Det er kun skyldsspørgsmålet, der er afgjort. Selve dommen kommer senere. Livsvarigt fængsel er sandsynligt.

Voldtægt med efterfølgende tvungen graviditet bruges flere steder som våben mod fjenden. Ofrene og deres mænd – hvis mændene ikke bliver slået ihjel – demoraliseres og mister deres styrke.

Nu er Dominic Ongwen som den første ved ICC blevet dømt for netop denne specielle krigsførelse.

FNs generalsekretær Guterres kalder dommen en milepæl.

Brian Kalenge, der underviser på Uganda Christian University, kalder dommen et historisk øjeblik:

- Endelig falder der dom i forhold til de forbrydelser, som LRA har begået i det nordlige Uganda. Det er første gang, siger han til avisen Saturday Nation.

Nu vil de have erstatning

Rundt om i det nordlige Uganda samledes folk i landsbyerne, inden dommen faldt forleden. De sad spændte omkring transistorradioerne og ventede.

- Vi ofre er glade for dommen. Retfærdigheden er sket fyldest. Nu vil vi vide, hvor mange år han får. Han er skyldig i meget, siger James Okello Omona til avisen.

Han er en af dem, der har været med til at samle ofrene i kampen mod Ongwen. Nu gælder det kampen om erstatning.

Den øverste leder er stadig eftersøgt

Ongwen var en af de fem højest placerede i LRA. Tre menes at være døde. Tilbage er den øverste, Joseph Kony. Han er stadig på fri fod.

Kony stod i spidsen for LRA, mens ”hæren” terroriserede det nordlige Uganda, indtil den fortrak til Sydsudan, Den Demokratiske Republik Congo og Den Centralafrikanske Republik. Hans drøm var at indføre et styre i landet, der var baseret på de ti bud. En kamp, der begyndte i slutningen af 80’erne mod præsident Museveni.

Han har været eftersøgt i tyve år. Ifølge BBC blev han på et tidspunkt forfulgt af ugandiske og amerikanske soldater, men de gav op i 2017 med den begrundelse, at hans følgere blev færre og færre, og at hans storhed i terrorkredse var forbi.

Kony er stadig eftersøgt for 12 tilfælde af forbrydelser mod menneskeheden og 21 tilfælde af krigsforbrydelser, der har efterladt hundredtusinder hjemløse og titusinder dræbt eller lemlæstet.