Udland

Verdens bedste rutsjebaner er kåret - dansk forlystelse på listen

Du kan se listen over top 5-rutsjebaner i bunden af artiklen.

Fornemmelsen for op og ned er væk, indvoldene er på vej op gennem halsen, og måske har en akut kvalme indfundet sig.

De følelser kan enhver rutsjebane med respekt for sig selv fremkalde, men nogle mestrer det alligevel bedre end andre. Og netop nu er verdens bedste blevet kåret af Vote Coasters, hvor rutsjebaneentusiaster fra forskellige lande har stemt på deres favoritbaner fra hele verden.

Øverst på listen ligger den amerikanske Steel Vengeance, der med twist, en lodret bakke og en - ifølge eget udsagn - næsten 30 sekunders frit-fald-fornemmelse har sikret sig flest stemmer.

Top 10 er generelt domineret af amerikanske forlystelser, men der er dog en polsk, en svensk og tysk forlystelse at finde på henholdsvis anden-, niende- og tiendepladsen.

Og for det ikke skal være lyv, har også en dansk rutsjebane sneget sig med i top 50.

Et skulderklap til det østjyske

Med på listen er nemlig en dansk forlystelse fra Djurs Sommerland. De erfarne forlystelsesentusiaster har efter en tur i Piraten givet den en plads blandt verdens bedste.

Med en topfart på 90 kilometer i timen og et drop fra 32 meters højde er Danmarks største rutsjebane drønet ind som nummer 48 på listen.

I sommerlandet er man stolt af, at parken er nævnt blandt verdens bedste forlystelser, fortæller administrerende direktør i Djurs Sommerland Henrik B. Nielsen til TV2 Østjylland.

- De entusiaster, der har stemt, det er nogen, der er meget berejste, og de har prøvet rutsjebaner i hele verden. Vi tager det som et skulderklap, og det betyder, at vi nu ser endnu mere frem til, at vi forhåbentlig kan åbne parken og byde gæster velkommen som planlagt i foråret, siger Henrik B. Nielsen.

Skal have prøvet for at stemme

Knap 2700 rutsjebaneentusiaster har bidraget med deres stemme på i alt 1211​ forlystelser fordelt over 46 lande.

Det er påkrævet, at stemmegiverne har prøvet forlystelsen, de anmelder. Derudover skal der figurere et vist antal anmeldelser, før forlystelsen kommer med i det endelig opløb.

Herunder kan du se top 5 på listen.

Verdens bedste rutsjebaner

 1. Steel Vengeance, USA

  Rutjsebanen har en topfart på 119 kilometer i timen og ligger i forlystelsesparken Cedar Point i delstaten Ohio. Her bliver man vendt på hovedet fire gange i den lidt over 60 meter høje forlystelse, der ét sted sender gæsterne nedad i en 90 graders vinkel.

  Ifølge parken foregår 27,2 sekunder ud af turens samlede længde på 2,5 minut med følelsen af at lette fra sædet.

  Rutsjebanen var tidligere lavet af træ og hed Mean Streak, men genåbnede i 2018 som en metalhybrid under sit nye navn, Steel Vengeance. Med forlystelsens topplacering lever parken op til sin egen beskrivelse som rutsjebanernes hovedstad.

 2. Zadra, Polen

  Rutjsebanen ligger i forlystelsesparken Energylandia i det sydlige Polen. Den har en topfart på 121 kilometer i timen og måler næsten 64 meter i højden.

  Man bliver vendt på hovedet tre gange i løbet af den ét minut og 50 sekunder lange tur. Også her er der et såkaldt drop i en 90 graders vinkel, hvor parkens gæster bliver sendt lodret nedad.

  Zadra er en hybrid mellem træ og stål og åbnede efter en genopbygning i 2019, hvor rutsjebanen kollapsede under et voldsomt blæsevejr.

 3. Lightning Rod, USA

  Rutsjebanen Lightning Rod ligger i forlystelsesparken Dollywood i Pigeon Forge i staten Tennessee. Den har en topfart på 117 kilometer i timen og er 50 meter høj.

  Da banen åbnede i 2015 var det som den hurtigste trærutsjebane i verden. Prisen lød på 136 millioner kroner.

 4. El Toro, USA

  El Toro - eller "Tyren" - hedder listens nummer fire, der på 2 minutter og fem sekunder når op i 19 etagers højde med en topfart på 113 kilometer i timen. Den ligger i forlystelsesparken Six Flags i den amerikanske delstat New Jersey.

 5. Fury 325, USA

  Fury 325 bryster sig af at være Nordamerikas højeste, hurtigste og længste rutsjebane. Undervejs når man op i en højde på 100 meter, hvorefter man bliver sendt ind i et 81 graders loop. Topfarten er svimlende 153 kilometer i timen, og den 3 minutter og 25 sekunder lange tur strækker sig over to kilometer.