Udland

Rusland udviser europæiske diplomater efter Navalnyj-demo

Diplomater fra Sverige, Tyskland og Polen udvises af Rusland efter "uacceptabel" deltagelse i støtteprotest.

Rusland udviser tre diplomater fra Sverige, Tyskland og Polen, fordi de angiveligt har deltaget i en demonstration til fordel for den fængslede Putin-kritiker Aleksej Navalnyj.

Det meddeler det russiske udenrigsministerium fredag.

Ifølge meddelelsen har et ikke nærmere angivet antal diplomater "deltaget i ulovlige protester" i januar og er som følge deraf "erklæret persona non grata".

- De har fået ordre om at forlade Rusland i nær fremtid, hedder det videre.

Sverige afviser beskyldninger

Sveriges udenrigsministerium bekræfter over for nyhedsbureauet TT, at en svensk diplomat ikke længere er velkommen i Rusland.

- Diplomaten har observeret en demonstration, siger ministeriets pressemedarbejder Linn Duvhammar.

Diplomaten har ikke deltaget aktivt i en demonstration, understreger ministeriet.

- Diplomaters ret til at observere en demonstration er en naturlig del af at følge den politiske udvikling i et land og en af diplomatens kerneopgaver, siger Duvhammar til TT.

Forhold på et lavpunkt

Meddelelsen fra det russiske udenrigsministerium kommer få timer efter, at EU's udenrigschef, Josep Borrell, mødtes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Moskva.

Her beskrev Borrell forholdet mellem EU og Rusland som værende "på et lavpunkt" på grund af fængslingen af Navalnyj.

I de seneste uger har russisk politi anholdt over 10.000 mennesker, der har protesteret over hele Rusland med krav om, at han løslades.

Den 44-årige oppositionsleder blev anholdt, da han i januar rejste hjem til Rusland fra Tyskland. Han havde været indlagt på et hospital i Berlin med en alvorlig forgiftning, som han anklager præsident Vladimir Putins styre for at stå bag.

En dommer i Moskva besluttede tirsdag, at Navalnyj skal tilbringe de næste to år og otte måneder i en straffelejr. Ifølge dommeren har han brudt betingelserne i en prøveløsladelse ved ikke at melde sig hos politiet i Moskva.

Navalnyj svarede i retten, at det ikke havde været muligt, idet han lå i koma på hospitalet i Berlin.