Udland

Bekymring hos WHO: - Virussen har stadig overhånden i forhold til mennesket

Den europæiske chef for Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udviser bekymring for effektiviteten af vacciner mod de nye varianter af coronavirus.

Vaccinationerne i Europa går for langsomt og er muligvis ikke effektive nok alligevel, lyder det nu fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Derfor bør de europæiske lande skrue op for at analysere positive testsvar af covid-19 for, hvilken udgave af virussen, der er tale om – såkaldt gensekventering:

- Vi er nødt til at være forberedt på nye problematiske varianter af virussen ved at udvide landenes kapacitet til gensekventering, siger Hans Kluge, den europæiske chef for WHO i et interview med AFP.

Det er en grum påmindelse om, at virussen stadig vinder overhånden i forhold til mennesket

Hans Kluge, europæisk chef for WHO

Mutationer kan overhale vacciner

I EU har 2,5 procent af befolkningen modtaget det første af de anbefalede to stik af vaccinen mod covid-19, og med den fart kan de nye varianter nå at sprede sig, inden man mærker fordelene ved vaccinen.

- Det er en grum påmindelse om, at virussen stadig har overhånden i forhold til mennesket, siger Hans Kluge.

Der er eksempelvis opdaget nye varianter af covid-19 i England og Sydafrika, hvorfra de har spredt sig til blandt andet Danmark.

Det er, på trods af at Storbritannien har været hurtigt ude med første stik af vaccinen hos landets befolkning – det har 20 procent fået i skrivende stund.

Skal arbejde sammen

Lige nu er tre vacciner godkendt i Danmark: den tysk-amerikanske Pfizer/BioNTech, amerikanske Moderna og den svensk-engelske vaccine AstraZeneca.

I slutningen af januar kom det frem, at AstraZeneca i første kvartal af 2021 kun vil være i stand til at levere halvdelen af de doser, der på forhånd var aftalt med EU.

Samtidig kritiseres EU også for at købe for lidt ind fra blandt andet Moderna, da chancen var der. Men det er vigtigt, at de europæiske lande arbejder sammen på at øge vaccinationstempoet frem for at konkurrere mod hinanden, mener WHO:

- Vi er nødt til at stå sammen for at sætte mere skub i vaccinationerne. Medicinalselskaber, som ellers konkurrerer mod hinanden, må bestræbe sig på at øge produktionskapaciteten markant, siger Hans Kluge.

En kamp mod tiden

Det store spørgsmål er nu, om vaccinen, der har været tilgængelig siden december, også vil virke mod de nye virusvarianter.

- Jeg er bekymret for netop det, siger Hans Kluge og understreger, at det bedste lige nu er at vaccinere hurtigt og blive ved med at holde øje med de nye virusvarianter.

På trods af at den første vaccineoptimisme er dampet af, er WHO-chefen dog stadig optimistisk:

- Hvis jeg skal være ærlig, tror jeg, at tunnelen er en smule længere, end vi troede i slutningen af december. Men det bliver nemmere at håndtere og forebygge i dette år.