Sydafrika har vendt coronaudviklingen – slut med vin i tekander og gintonics i tandkrus

Det går den rigtige vej med smittetallene i Sydafrika, og regeringen har lempet på nogle af de skrappe forholdsregler.

Menneskets opfindsomhed kan være grænseløs, når det gælder om at få fingre i alkohol.

Det er mere smittefarligt at køre med lufthavnsbussen i Danmark end at tage på en safari i bushen i Sydafrika

Holger Jensen, indehaver af Jensen Safaris i Sydafrika

I tre omgange har Sydafrika indført alkoholforbud under pandemien, men nu er forbuddet ophævet. Begrundelsen for forbuddet var, at de mange følgevirkninger af alkohol betød, at det belastede sundhedsvæsenet i en tid, hvor det skulle have kapacitet til coronaofre.

- Det er dejligt. Så behøver vi ikke længere servere vin i tekander og gintonics i tandkrus for vores gæster, siger Holger Jensen. Han er indehaver af Jensen Safaris og har et guest house i hovedstaden Pretoria, hvor han i over 40 år har modtaget gæster fra Danmark og resten af verden.

Ophævelsen af alkoholforbuddet er bare én af lempelserne, som regeringen har sanktioneret, fordi det går den rigtige vej med smittetallene.

Færre smittede end i Danmark

Sydafrika har uden sammenligning været det land i Afrika, der har været hårdest ramt – landet har også haft sin egen mere smitsomme variant, hvilket sendte alarmklokker kloden rundt og medførte indrejseforbud i flere lande for rejsende fra Sydafrika. Ifølge Johns Hopkins University research har 1,4 millioner sydafrikanere været smittet, og over 44.000 er døde af virussen.

Holger Jensen siger, at Sydafrika er blevet gjort til syndebuk, og at billedet males sortere op, end der er belæg for. Især her på det seneste.

Hver dag lægger han smittetallene for henholdsvis Sydafrika og Danmark på Facebook. I dag siger tallene for Sydafrika 0,00675 procent smittede af befolkningen – for Danmark 0,00732 procent.

- Det er mere smittefarligt at køre med lufthavnsbussen i Danmark end at tage på en safari i bushen i Sydafrika, lyder Holger Jensens vurdering.

Blandt de andre lempelser, som sydafrikanerne kan se frem til, er en genåbning af strandene, parkerne og offentlige swimmingpools, og begrænsede religiøse forsamlinger vil blive tilladt. Det var præsident Cyril Ramaphosa, der meddelte lempelserne, samtidig med at de første vacciner ankom til landet. Meget senere end for eksempel i Europa.

Korruption skyld i manglende vacciner

- Det skyldes korruption i ANC (Det regerende parti African National Congress, red.). De sidder på magten overalt og sørger for, at vaccinerne går til deres folk, siger Holger Jensen.

- Jeg er ikke coronabenægter. Vi har haft meget strenge påbud, strengere end i Danmark, og vi passer meget på. Men den nye variant gav en meget ophidset situation, hvor alle pludselig var eksperter. De fleste tiltag har været rimelige, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger, at vi har håndteret krisen ganske godt. Vi har fundet balancen mellem at tage hensyn til økonomien og smittefaren, siger Holger Jensen.

Turismen er en af de helt store indtægter i Sydafrika, og det er turister, som Jensen lever af.

- Det har været alvorligt. Men jeg er thybo, jeg har ingen gæld, og jeg har skåret i udgifterne. Desuden er vi blevet tilkendt noget dækning fra staten, så jeg har kunnet give mine folk minimumsløn.

Salg af cigaretter forbudt under første bølge

Under den første bølge sidste forår var en af de mere uforståelige restriktioner, at salget af cigaretter blev forbudt. Igen er forklaringen korruption. Knyttet til en bestemt minister, hvis man spørger Holger Jensen.

- Det skyldes Nkosazana Dlamini-Zuma, der under Ramaphosa fik en ubetydelig ministerpost, som af en eller anden grund fik meget at sige her under pandemien. Hun er bakket op af tobakssmuglere. Derfor forbuddet mod salg af cigaretter.

Men nu er det nye og lysere tider. Udgangsforbuddet bliver også slækket. Nu skal man først være hjemme klokken 23 og kan gå ud igen fra klokken 04.

Præsidenten siger, at anden bølge har toppet, og at smittetallene er gået ned ad de sidste tre uger.

- Nu skal vi bare have overvist omverden om, at de skal komme tilbage, siger Holger Jensen.