Udland

Præsident Biden i sin første udenrigspolitiske tale: - USA er tilbage

Resten af verden kan forvente et USA, der igen vil være i centrum for internationalt samarbejde.

USA er tilbage.

Så klart var budskabet fra USA's præsident Joe Biden i hans første udenrigspolitiske tale, siden han indtog embedet.

Dermed er der lagt op til et markant skifte fra Trump-administrationens udenrigspolitik, der i nogen grad så stort på de traditionelle alliancer.

Med Bidens egne ord vil han arbejde på at få USA tilbage på den internationale politiske scene og genopbygge alliancerne, som de var tidligere.

Kritik af Rusland

Biden fortalte, at han i en telefonsamtale sidste uge med Ruslands præsident Putin havde gjort det klart, at de dage, hvor USA vendte det blinde øje til Ruslands aktiviteter, er ovre.

Biden rettede i samme anledning en kraftig kritik mod fængslingen af den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj.

- Jeg har gjort det klart over for præsident Putin, at i modsætning til min forgænger er de dage forbi, hvor USA ignorerede Ruslands aggressive handlinger, indblanding i vores valg, cyberangreb og forgiftning af sine borgere, sagde Biden.

Stopper støtte til krig i Yemen

Ifølge Joe Biden vil USA stoppe støtten til den saudiarabisk ledede koalitions operationer i Yemen.

- Denne krig bliver nødt til at stoppe nu, lød det fra præsident Biden.

En koalition under ledelse af Saudi-Arabien gik i 2015 ind i konflikten i Yemen. Den fik støtte fra USA's tidligere præsident Donald Trump.

Men det stigende dødstal har medført krav fra både republikansk og demokratisk side om, at USA stopper støtten til koalitionen.

Ny udsending til Yemen

Biden udpeger en ny udsending til Yemen, Timothy Lenderking, som har årtiers erfaring fra udenrigstjenesten.

Hans primære opgave bliver at genstarte fredsforhandlingerne.

- Vi optrapper diplomatisk for at afslutte krigen i Yemen, sagde Biden, der på linje med FN kalder konflikten en "humanitær katastrofe".

- Tims diplomati vil være styrket af USAID, der skal sikre, at humanitær hjælp når frem til Yemens folk, der har lidt under ubærlige ødelæggelser, tilføjede Biden med henvisning til den statslige udviklingsbistand.

Langer ud efter Kina

Præsidenten langede også hårdt ud efter Kina og sagde blandt andet, at USA vil tage hånd om landets "økonomiske overgreb".

Biden nævnte også Kinas overgreb på menneskerettigheder, men slog dog fast, at USA er klar til at samarbejde med Kina, hvis det er i USA's interesse.

Biden fastfryser desuden en anden af tidligere præsident Trumps ordrer om at trække amerikanske soldater ud af Tyskland.

I et skridt, der går stik mod Trumps politik, lovede Biden endvidere, at USA i Biden-regeringens første år vil tage imod 125.000 af de 80 millioner mennesker rundt om i verden, der er på flugt.

- Men det kommer til at tage tid at genopbygge det, der er blevet ødelagt i de seneste år, sagde præsident Biden.