Coronavirus

WHO-eksperter har besøgt omstridt Wuhan-laboratorium

Dansk virusekspert er del af WHO-gruppe, der i disse dage undersøger coronapandemiens arnested i den kinesiske storby Wuhan.

Et hold af sundhedseksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har onsdag fået adgang til et omdiskuteret laboratorium i den kinesiske storby Wuhan.

Laboratoriet Wuhan Institute of Virology (WIV) har været genstand for flere spekulationer og konspirationsteorier.

Senest for godt to uger siden, da USA igen betvivlede, at virussens arnested reelt var det omstridte madmarked i Wuhan, hvor der blev solgt levende dyr – herunder flagermus.

USA anklager laboratorium

I stedet peger USA på, at covid-19-pandemien, der nu har kostet flere end 2,2 millioner mennesker livet, kan være resultat af en ulykke på netop Wuhan Institute of Virology.

USA baserer blandt andet sin teori på, at flere ansatte på laboratoriet i efteråret 2019 skulle være blevet syge med covid-19-lignende symptomer.

Ifølge USA er det heller ikke første gang, at et laboratorieuheld i Kina har ført til spredning af virussygdomme. Dokumentet nævner et sars-udbrud i Beijing i 2004 med ni smittede og et enkelt dødsfald.

Endelig kritiserer USA, at Kina har været meget lidt samarbejdsvillig med hensyn til at lade internationale eksperter undersøge, præcis hvor virussen kom fra, og hvordan den første gang blev overført fra dyr til mennesker.

Besøg efter tovtrækkeri

Efter flere måneders tovtrækkeri og diplomatiske forhandlinger med de kinesiske myndigheder fik WHO’s eksperter så endelig adgang til det omstridte laboratorium onsdag.

Det skriver CNN.

Der er endnu ikke sluppet noget ud om resultatet af besøget, men en af WHO-eksperterne i Wuhan, Peter Daszak, sagde på forhånd til CNN, at han har stor tiltro til laboratoriets sikkerhedsprocedurer.

- Jeg kender laboratoriet rigtig godt. Det er et godt viruslaboratorium, der var tæt på at finde frem til den næste sars-relaterede coronavirus. De fandt den ikke, men ironisk nok kom de så tæt på, at folk nu anklager dem for det, siger Peter Daszak.

Dansk ekspert med i Wuhan

En anden af WHO’s eksperter i Wuhan er danske Thea Kølsen Fischer. Hun er forskningschef på Nordsjællands Hospital og tilknyttet Københavns Universitet som ekspert i virusepidemier.

Hun fortæller, at eksperterne endnu ikke må afsløre, hvad de finder ud af på deres rejse. De må blot fortælle om processen.

WHO-gruppen talte lørdag med eksperter på et af hospitalerne i Wuhan, hvor nogle af de første patienter med coronavirus blev behandlet.

- De første dage har vi været ude og besøge to af de hospitaler og tale med nogle af de læger, der rent faktisk var med til at diagnosticere de første covid-19-patienter, da pandemien startede i december 2019, siger Thea Kølsen Fischer.

Skruer tiden tilbage

Holdet fik også lov til at møde en af de første patienter med coronavirus.

- Det er som om, vi er ved at lægge rammen for puslespillet. Detektivopgaven på epidemisiden er blandt andet at prøve at forstå dem, der var til stede, da den startede, og også før den startede, fortæller den danske virusekspert.

- Hvad for nogle patienter fik de ind på hospitalerne? Hvordan var patienternes egne fortællinger? Men også om der var nogen mulighed for, at der kunne være nogle patienter med sygdomssymptomer, som ikke blev diagnosticeret.

- Så vi prøver hele tiden at se, om vi kan skrue tiden tilbage, siger Thea Kølsen Fischer.

God dialog med kineserne

Ifølge nyhedsbureauet AFP holdes gruppen i Wuhan på afstand af journalister, og besøget har indtil videre været præget af en række hindringer og forsinkelser.

USA og flere vestlige lande har på forhånd opfordret til en "transparent" undersøgelse ledet af WHO.

Nyhedsbureauet AFP har beskrevet, at der kun var begrænsede muligheder for at foretage besøg på hospitaler.

Men ifølge Thea Kølsen Fischer er der ikke nogen steder, holdet har ønsket adgang til, som de ikke har fået aftale om.

Hun siger også, at der har været en god dialog med de kinesiske kolleger.