Coronavirus

Minister raser efter tusindvis trodsede coronaregler i Israel

Israelsk minister er vred over, at politiet ikke griber ind over for ultraortodokse jøder, der bryder coronaregler.

Israel er det land i verden, der er længst fremme med at vaccinere sin befolkning.

Alligevel besluttede regeringen søndag at forlænge den corona-lockdown, der blandt andet betyder, at det er forbudt at samles flere end 10 personer.

Samme dag trodsede tusindvis af ultraortodokse jøder restriktionerne ved begravelsen af en af landets mest indflydelsesrige rabbinere i Jerusalem.

Gennem coronakrisen har det ultraortodokse samfund ligeledes nægtet at lukke skoler og lignende institutioner.

Gruppen udgør cirka en tiendedel af Israels befolkning, men tegner sig for omkring en tredjedel af alle bekræftede smittetilfælde.

Stenkast og vold mod politiet

Ifølge journalist Jotam Confino har politiet svært ved at håndhæve landets coronarestriktioner i netop de ultraortodokse områder.

- Når politiet rykker ud i de her ultraortodokse områder i eksempelvis Jerusalem og Tel Aviv, bliver de mødt med stenkast og rigtig meget vold. Det betyder, at politiet ikke har nok resurser til at implementere de her lockdown-regler, og de har heller ikke lyst til det, siger Jotam Confino fra avisen Haaretz til TV 2.

Han fortæller, at avisen har afdækket eksempler på underhåndsaftaler om, at politiet vender det blinde øje til de ultraortodokse jøders overtrædelse af coronarestriktionerne, hvis de ultraortodokse jøder til gengæld undlader at angribe politiet.

- Jeg har også selv oplevet, at de kan være meget aggressive, når man besøger de her områder, hvor de stort set kun opholder sig. Det er meget sjældent, at man ser andre israelere bevæge sig ind i de her områder, fortæller Jotam Confino.

Minister vil have lighed for loven

Forsvarsminister Benny Gantz kalder det "ulige håndhævelse af loven", at de mange ortodokse jøder fik lov at gå på gaderne søndag i så stort antal.

- Millioner af familier og børn er lukket inde i deres hjem og følger reglerne, mens tusindvis af ultraortodokse stimler sammen til en begravelse, skrev Gantz søndag på Twitter.

- Enten lukker vi for alle, ellers åbner vi op for alle, tilføjede Gantz.

Han påpeger samtidig, at langt de fleste ved begravelsen ikke havde maske eller mundbind på.

Vil forhøje bøder

Gantz mødtes søndag aften med premierminister Benjamin Netanyahu, som han er i regering med. De blev enige om en forlængelse af nedlukningen, der ellers udløb ved midnat natten til mandag.

På forhånd havde Gantz advaret om, at han ikke ville være med til at forlænge nedlukningen, hvis ikke politiet begynder at gribe ind over for de ultraortodokse jøder, der bryder reglerne.

Han har også talt for at forhøje bøderne for folk, der trodser nedlukningen.

Israel rundede tirsdag en milepæl, og fem millioner vaccinedoser cirkulerer nu i israelernes blodårer.

Godt hver femte israeler – cirka to millioner - har fået to doser og er færdigvaccinerede.