Udland

Russisk vaccine viser sig 91,6 procent effektiv i nyt studie

Verden har fået en ny vaccine i kampen mod coronavirus, konkluderer to britiske forskere i en analyse.

Den russiske vaccine Sputnik V er 91,6 procent effektiv mod coronavirus. Det viser et nyt studie bragt i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Det er nogenlunde på niveau med vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna, der har en effekt på henholdsvis 95 og 94,5 procent, mens vaccinen fra Oxford/AstraZeneca har en effekt på 60 procent.

Studiet viser også, at den russiske vaccine er sikker og uden alvorlige bivirkninger.

Sputnik V-vaccinen har været omgærdet af stor skepsis. Dels fordi der har manglet gennemsigtighed i udviklingsprocessen. Dels fordi den blev rullet ud, før resultaterne af den sidste testfase var udgivet.

Afliver bekymringer

Men den bekymring er ikke længere begrundet, mener de to britiske forskere Ian Jones fra Reading Universitet og Polly Roy fra London Universitet.

- Forsøgsresultatet viser en konsekvent stærk beskyttende effekt på tværs af deltagere i alle aldersgrupper, skriver de i en analyse, der er bragt i The Lancet sammen med studiet.

De slår på den baggrund fast, at verden har fået endnu en vaccine i kampen mod coronavirus.

Det nye studie er baseret på godt 20.000 deltagere i fase 3-forsøg og fagfællebedømt.

De forskellige vaccinetestfaser

  • Fase 1 

De første tests begynder på en mindre gruppe raske mennesker. Man undersøger blandt andet, om vaccinen virker, og om der er alvorlige bivirkninger.

  • Fase 2

Vaccinen testes på en større gruppe personer – mellem 100 og 1000 – i forskellige aldersgrupper. Det er de mere almindelige og kortvarige bivirkninger og den optimale dosering, der bliver undersøgt i denne fase.

  • Fase 3

Vaccinen bliver testet i stor skala. Coronavaccinerne er blevet testet på omkring 30.000 personer i fase 3.

Studiet er ikke lige så stærkt som studier af de vacciner, der er godkendt i EU, men det ser fornuftigt ud, vurderer Christian Wejse, der er speciallæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital.

- Studiet er mindre end det, der har sikret godkendelse til Moderna og Pfizer, så den statistiske usikkerhed vil være lidt større, men det er stadig et meget stort og substantielt studie, siger han til Jyllands-Posten.

Sputnik V er ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, der står for at godkende vacciner i EU.

Det er heller ikke en af de seks vacciner, som Danmark har sikret sig købsaftaler på.

Ikke relevant i Danmark endnu

På et samråd tirsdag i Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark ikke har kontaktet Rusland med henblik på vaccinekøb.

- Det bliver først relevant, når den er godkendt af EMA, sagde han.

Når det sker, er det en anden situation, tilføjede han – uden dog at svare på, hvad Danmarks holdning er til at købe den russiske vaccine, hvis det bliver muligt.

Det er heller ikke sikkert, at det bliver nødvendigt, for Danmark har foreløbigt sikret doser nok gennem EU-aftaler til at kunne vaccinere 20 millioner borgere.

Indtil videre er det dog kun vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og snart AstraZeneca, der er rullet ud i Danmark og resten af EU.

Den russiske vaccine er ud over Rusland ifølge BBC også taget i brug i Argentina, Palæstina, Venezuela, Ungarn, De Forenede Arabiske Emirater og Iran.