Udland

Russisk politi anholder op mod 100 personer foran retten, der skal behandle Navalnyj-sag

En domstol i Moskva skal beslutte, om Navalnyj skal idømmes fængsel for at overtræde betingelserne ved en prøveløsladelse, mens han var i Berlin.

Russisk politi er tirsdag morgen begyndt at anholde personer, der opholder sig ved retten i Moskva.

Retten skal behandle Putin-kritikeren og oppositionslederen Aleksej Navalnyjs sag, hvor han risikerer fængsel i op til 3,5 år.

Op mod 100 skulle være blevet anholdt, skriver Reuters, viser en opgørelse fra den uafhængige overvågningsgruppe OVD-Info.

44-årige Aleksej Navalnyj skabte overskrifter i hele verden, da han blev forgiftet med nervegiften Novichok i august. Herefter kom han til Berlin, hvor han blev behandlet i mange måneder.

Navalnyj selv mener, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB står bag.

I januar vendte oppositionspolitikeren tilbage til Rusland, men blev anholdt i lufthavnen i Moskva.

Behandler sag om underslæb

Domstolen behandler en straffesag mod ham i forbindelse med en anklage om overtrædelse af sin prøveløsladelse, som han blev idømt i en sag om underslæb.

Ifølge Uffe Dreesen, korrespondent på TV 2, mener fængselsmyndighederne i landet, at Navalnyj ikke har levet op til betingelserne for prøveløsladelsen. Han skulle melde sig jævnligt på den lokale politistation, men da han blev forgiftet og fløjet til Berlin til behandling, er han udeblevet.

Henover det seneste stykke tid har anholdelsen af oppositionslederen antændt massive protester i hele Rusland.

- Navalnyj har udviklet sig til den vigtigste leder af oppositionen i Rusland. Han har demonstreret sidste og forrige weekend, at han kan få rigtig mange mennesker på gaden. Især yngre folk. Derfor er han en trussel mod systemet, siger Uffe Dreesen.

- Regimet er så tilstrækkeligt paranoidt, at man helst vil have styr på det hele og ser det som en trussel, når mennesker demonstrerer fredeligt på gaden.

Regeringen overvejer muligvis, om det er smartest at idømme kritikeren en fængselsstraf, som kan afsones i eksempelvis Sibirien, eller om man skal lade oppositionspolitikeren gå og tie ham ihjel.

Putin har aldrig nævnt Navalnyjs navn, siger Uffe Dreesen.