Reykjaviks borgmester fandt skudhuller i sin bil efter ballade om p-plads

Skyderiet kan have forbindelse til en sag, hvor en politisk modstander anklagede borgmesteren for at have fået forkøbsret på p-pladser.

Politiet i den islandske hovedstad Reykjavik har i weekenden anholdt to personer, som menes at stĂĄ bag to skyderier mod borgmester Dagur B. Eggertssons bil og partiet Alliancens kontor.

Det skriver det islandske medie MorgunblaĂ°iĂ°.

En af de anholdte - en 50-årig mand – er blevet varetægtsfængslet, mens sagen efterforskes.

Skud mod partikontor

Dagur B. Eggertsson mener, at der er blevet skudt mod hans bil mellem den 22. og 23. januar, hvor den holdt parkeret tæt på hans hjem i Reykjaviks centrum.

Borgmesteren opdagede et hul i bildøren og fandt efterfølgende flere patroner inde i bilen. Han tilkaldte straks politiet, der nu er i gang med at efterforske skudepisoden.

Samme weekend kom det frem, at der 21. januar var affyret skud ind af vinduet i partiet Alliancens kontorer. Borgmester Dagur B. Eggertsson er valgt for netop Alliancen.

Massiv opmærksomhed i medierne

Det islandske statsmedie RĂšV spurgte efter episoden, om truslerne havde fĂĄet borgmesteren til at overveje sin politiske karriere.

- Selvfølgelig har du ikke lyst til at danne præcedens og forlade politik, fordi du er blevet truet. Omvendt er der også grænser for, hvor meget du kan holde til, når det kommer så tæt på dit hjem, lød det fra Dagur B. Eggertsson.

Han tilføjede, at sådan en episode naturligvis er ledsaget af ”svære følelser, usikkerhed og stress” for ham og familien.

Rids i lakken

Den danske journalist Lasse Skytt bor til dagligt i Reykjavik. Han fortæller, at sagen har gjort et stort indtryk på det ellers så fredelige folkefærd.

- Det her er mere end et rids i lakken på islændingenes selvforståelse. I 13 år i træk har Island været det fredeligste land i verden, så den her sag har fået islændingene op af stolen, siger Lasse Skytt til TV 2.

Han fortæller, at det er yderst sjældent, at politiet i Island har så voldsomme sager.

- Tilbage i 2013 måtte politiet for første gang nogensinde skyde og dræbe en person, og noget lignende er ikke sket siden. Så det går verden rundt, når der sker sådan noget her, fortæller Lasse Skytt.

Kan have forbindelse til sag om p-plads

Ifølge Morgunblaðið kan skyderierne have forbindelse til en sag fra december, hvor en politisk modstander i byrådet anklagede borgmesteren for at have fået forkøbsret på tre parkeringspladser tæt på sit hjem.

Sagen fik massiv opmærksomhed i medierne og på de sociale medier blev der oprettet flere grupper, hvor Reykjaviks borgmester blev lagt for had.

Siden er det kommet frem, at Dagur B. Eggertsson aldrig har købt de omtalte parkeringspladser.