Udland

Putin-kritikeren Navalnyj idømt 3,5 års fængsel

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen har retssagen mod Navalnyj været et absurd teater.

Den fremtrædende russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker, Aleksej Navalnyj, er tirsdag blevet idømt 3,5 års fængsel ved en domstol i Moskva.

Da han allerede har udstået en husarrest, skal han afsone 2,5 år i en straffelejr. Navalnyj har anket dommen.

Navalnyj blev kendt skyldig i at have brudt betingelserne for en betinget dom, han fik for skatteunddragelse tilbage i 2014.

Ifølge dommen skulle Navalnyj med jævne mellemrum melde ind til de russiske myndigheder.

Det undlod Navalnyj dog, da han ifølge sit forsvar i den periode modtog behandling i Tyskland efter et veldokumenteret attentatforsøg sidste sommer.

Et absurd teater

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen har retssagen mod Navalnyj været et absurd teater:

- Da Navalnyj blev spurgt af dommeren, hvor han boede, svarede han ”i fængslet”. Derefter kritiserede dommeren Navalnyj for ikke at melde ind til myndighederne i Rusland. Hertil svarede Navalnyj ”men jeg lå jo i koma i Tyskland”.

Ifølge Navalnyj selv er anklagen om skatteunddragelse fabrikeret af det russiske styre.

Årelang forfølgelse

Oppositionslederen hævder, at han er offer for en årelang forfølgelse.

- Det vigtigste i denne proces er at skræmme et stort antal mennesker. Det er sådan, det fungerer, sagde Navalnyj ved tirsdagens retsmøde.

- De sætter én person bag tremmer for at skræmme millioner, forklarede Navalnyj fra det glasbur, han var blevet anbragt i.

Navalnyj er selv kommet frem til, at agenter fra den russiske efterretningstjeneste FSB kom det dødelige giftstof Novichok i hans underbukser, da han blev forgiftet under en rejse i Rusland i august.

Navalnyj angreb Putin i retten

Oppositionspolitikeren benyttede tirsdagens retsmøde til at komme med sit bud på, hvad der vil blive præsident Putins plads i historien.

- Hans eneste metode er at slå folk ihjel. Hvor meget han end foregiver at være en stor geo-politiker, vil han gå over i historien som en forgifter, sagde Navalnyj i retten.

- Der var Aleksander befrieren, Jaroslav den vise og Putin underbukse-forgifteren, siger han med henvisning til nogle af de store skikkelser i Ruslands historie.

Demonstranter støtter Navalnyj

Fængselsstraffen til Navalnyj ventes at forværre det i forvejen anspændte forhold mellem Rusland og de vestlige lande.

Rusland har i de seneste to weekender været præget af demonstrationer i protest mod anholdelsen af Navalnyj.

Politiet har slået hårdt ned på dem, og flere tusinde mennesker er blevet anholdt.

Efter dommen tirsdag aften er der igen optræk til demonstrationer, og politiet er talstærkt på gaderne i den russiske hovedstad.