Coronavirus

Pfizer/BioNTech vil levere op til 75 millioner ekstra doser til EU

Vaccineproducenten planlægger at producere i alt to milliarder doser i år.

Vaccineproducenten Pfizer/BioNTech har meddelt, at selskabet vil levere op til 75 millioner ekstra vaccinedoser til EU i andet kvartal.

Pfizer/BioNTech arbejder lige nu på at øge leveringen af vacciner allerede fra 15. februar.

I en pressemeddelelse skriver selskabet:

- Vi vil sikre, at vi kan levere den fulde mængde doser, som vi kontraktmæssigt er forpligtet til i første kvartal og yderligere 75 millioner doser til EU i andet kvartal.

Vil producere to milliarder doser i år

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, bekræfter på Twitter, at Pfizer/BioNTech har forpligtet sig til at levere yderligere 75 millioner doser til EU.

Det betyder, at EU i alt vil modtage op mod 600 millioner vaccinedoser fra selskabet i år.

Sierk Poetting, der er medlem af BioNTechs ledelse, oplyser, at Pfizer/BioNTech i alt vil øge den planlagte produktion af 1,3 milliarder vaccinedoser med over 50 procent.

- Vi planlægger at producere to milliarder doser af vaccinen i alt i år, siger Poetting.

Danmarks sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), kommenterede på et pressemøde mandag aften på nyheden:

- Det er ekstremt positivt, at det nu også begynder at gå den vej, Det vil forhåbentligt betyde, at vi kan rykke vaccine-kalderen frem. Så snart vi har tidspunkter, vil vi melde det ud.

70 procent vaccinerede inden efteråret

Mandag siger Ursula von der Leyen, at målet er, at 70 procent af alle voksne EU-borgere skal være vaccineret, når sommeren er ovre.

- Det er omtrent den tid, vi har brug for for at opnå en sådan vaccinationsdækning. Når vi har opnået det, er det en kæmpe præstation, lyder det fra Ursula von der Leyen.

Hun understreger, at der venter nogle hårde måneder, men udsigten til endnu en vaccine fra medicinalselskabet Johnson og Johnson gør EU's 70 procent-målsætning mulig.

Producenter i modvind

Udmeldingen fra EU-Kommissionens formand kommer efter, at vaccineproducenten AstraZeneca søndag meddelte, at man vil levere flere covid-19-vacciner end forventet til EU-landene i årets første kvartal.

Både Pfizer/BioNTech og AstraZeneca er de seneste par uger kommet i modvind, efter de meddelte, at de ikke kunne leve op til de leverancer, der oprindeligt var aftalt med EU.

Men efter massivt pres fra EU har producenterne nu igen opjusteret leverancerne af coronavaccine.