Udland

Tusinder anholdt efter otte dage med protester mod Putin

I Rusland er der lige nu demonstrationer i alle landets 11 tidszoner, efter oppositionslederen Alexei Navalnyj blev anholdt.

Selvom det er minus 40 grader i den russiske by Yakutsk, er tusindvis af demonstranter gået på gaden.

Og det er de ikke alene om.

Over hele Rusland har vrede russere for ottende dag i træk trodset politi og myndighedernes ordrer for at protestere mod Putin og anholdelsen af oppositionslederen Alexei Navalnyj.

Ifølge BBC er der siden protesterne begyndte 23. januar og indtil lørdag blevet anholdt flere end 4000 mennesker.

Søndag meldes indtil videre yderligere 4000 demonstranter anholdt forskellige steder i landet. i Rusland.

Også den fængslede Kreml-kritikers kone, Yulia Navalnyj, er ifølge flere medier - blandt andet Sky News og CNN - blevet anholdt i Moskva. Oplysningen kommer fra tilhængere af oppositionspolitikeren på sociale medier. Hun blev også tilbageholdt ved en lignende demonstration for en uge siden.

Før har myndighederne ikke direkte forbudt demonstrationerne, men russisk politi har denne weekend beordret, at folk ikke skulle deltage i demonstrationerne søndag.

Derudover har myndighederne lukket store områder af i Moskva, hvor demonstranterne havde planlagt at gå, ligesom de har lukket flere centrale metrostationer ned.

På de sociale medier deles der videoer og billeder, der viser, at politiet lægger jernring om demonstrationerne.

- Jeg lever i en lovløs stat

For russerne på gaden handler det om kampen mod korrupte politikere og politi, en regering med enemagt og ikke mindst det faktum, at mange mener, Rusland forsøgte at snigmyrde Alexei Navalnyj med nervegift.

Reuters' udsendte på stedet har talt med demonstranter, der siger, de frygter for repressalier fra den russiske regering, hvis de dukker op til demonstrationerne. Alligevel gør de det.

- Jeg ved nu, at jeg bor i en total lovløs stat. I en politistat uden uafhængige domstole. I et land styret af korruption. Jeg vil gerne leve anderledes, siger en demonstrant til Reuters.

I Putins hjemby Sankt Petersburg samlede tusindvis af demonstranter sig og råbte ”Ned med tsaren!” om den russiske præsident, som de mener styrer Rusland som et enevælde ligesom tsaren gjorde det.

Det samme skete i den sibiriske by Novosibirsk, hvor 2000 russere demonstrerede og råbte ”Putin er en tyv!” og ”Frihed!”.

En af demonstranterne fra det minus 40 grade kolde Yakutsk forklarer til Reuters, hvad der fik ham til at gå på gaden i det ekstreme vejr.

- Jeg vil have klarhed, åbenhed og forandring. Det er det, der får mig til at komme her, siger han.

En anholdelse og et palads

De omfattende protester er blandt andet en reaktion på en dokumentarfilm, der udkom få dage efter Alexei Navalnyjs anholdelse.

Efter Navalnyj blev forsøgt forgiftet med en særlig type nervegift, der er opfundet og produceret i Rusland, stak han af til Europa og fik behandling.

Efter han blev rask igen valgte han helt frivilligt at rejse tilbage til Rusland den 17. januar, og han blev anholdt i det sekund, han rørte russisk jord.

Ifølge kritikere – herunder EU og USA – så er de tale om en politisk anholdelse, og de kræver Navalnyj løsladt.

To dage efter Alexei Navalnyj blev anholdt udkom dokumentarfilmen, som han selv havde produceret i samarbejde med flere støtter.

I den retter han en lang række anklager mod Putin for dyb korruption og for at bygge et decideret palads ved Det Sorte Hav med et prismærke på otte milliarder kroner.

Samtidig opfordrede dokumentaren russerne til at gå på gaden i protest mod Navalnyjs anholdelse, Putin og korruption i den russiske regering.

Putins ven tager ansvaret

I denne weekend, efter protester har rystet Rusland i en uge, gik en af Putins tætte allierede ud og sagde, det omstridte palads var hans – ikke præsidentens.

Milliardæren Arkady Rotenberg siger, at det udelukkende handler om en held bolighandel.

- Det lykkedes mig at lave en god handel med kreditorer for et par år sådan, og jeg blev dermed ejer af dette sted for nogle år siden, siger han.

Ifølge kritikerne bag dokumentaren er der stærke beviser for, at det er Putin der ejer stedet, og at han forsøger at skjule det.

Der er ingen ende i sigte for demonstrationerne i Rusland på nuværende tidspunkt, da de russiske myndigheder har sagt, de ikke vil gå i dialog med demonstranterne.

Søndag er der blevet afholdt demonstrationer i alle Ruslands 11 tidszoner, ligesom der har været anholdelser over hele landet.

Ifølge demonstranterne vil de fortsætte, indtil Alexei Navalnyj er blevet løsladt.