Coronavirus

Hvide newyorkere sikrede sig vaccine før tid i belastet naboområde – skandaløst, mener borgmester

Byens borgmester Bill de Biasio kalder det "skandaløst".

Det skulle have været et vaccinationssted rettet mod bydelens latinamerikanske befolkningsgruppe.

Men i virkeligheden viste mange af de fremmødte sig at være hvide fra nabobydelene, som på den måde er kommet foran i køen for at blive vaccineret mod covid-19.

- Jo mere, jeg hører om det her, desto vredere bliver jeg. Det er skandaløst, lød det fredag fra New Yorks borgmester Bill de Biasio.

Det skriver CNN.

Der er tale om bydelen Washington Heights i New York. Det var her, de mange mindre velstillede skulle få deres vaccine. Med henblik på at beskytte udsatte medborgere og få inddæmmet smitten.

- Vi skal sørge for, at den farvede befolkning i bydelen ikke bliver ladt i stikken, lød hensigtserklæringen fra New Yorks borgmester, da vaccineprogrammet i Armory Track & Field Center blev lanceret 14. januar.

Latinamerikanerne hårdt ramt

Netop den latinamerikanske befolkning har under pandemien været blandt de mest smittede. Ikke blot i New York, men også i andre dele af USA.

I slutningen af september fastslog Anthony Fauci, den amerikanske topsundhedsrådgiver og leder af USA's Nationale Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, at den latinamerikanske befolkningsgruppe fyldte meget i statistikken over covid-19 indlagte.

Ifølge Fauci har der været 359 latinamerikanske borgere indlagt mod 78 hvide amerikanere per 100.000 indbyggere.

Også derfor har bystyret i New York haft fokus på at sætte ind med vacciner, hvor behovet var størst. Men i den første bølge af vaccinationer har mange hvide newyorkere over 65 år søgt mod Washington Heights og er lykkedes med at komme foran i køen for at få den eftertragtede beskyttelse mod covid-19.

Ifølge byrådsmedlem Mark Levine ligger en del af forklaringen i teknologiske udfordringer. For at blive tilmeldt vaccine skal patienter oprette sig på et websted, men det er ikke alle, der har den mulighed.

- Folk, der ikke har en computer, ikke har et godt internet, ikke er fortrolige med teknologi, eller måske har begrænsede engelskkundskaber, de kommer ikke gennem. Og det afspejles i, hvem der dukker op på vaccinationsstederne, siger Mark Levine.

Aldrig set så mange hvide

Hvis vaccinekvoten ikke bliver opfyldt via tilmeldinger, skal lokale beboere prioriteres ved at tillade walk-in-aftaler og tilbyde hjælp med tilmeldinger over appen på deres smartphone. Men i praksis har der været langt flere hvide, privilegerede borgere i vaccinekøen.

- Jeg har ganske enkelt aldrig set så mange hvide i Washington Heights, siger lægen Susana Bejar, som også peger på, at en blanding af moderne teknologi og sprogproblemer hos den spansktalende del af newyorkerne kan være med til at trække i den forkerte retning.

Distribution af covid-19 vaccine er ikke bare et problem isoleret til en del af New York, men også landsdækkende.

En CNN-analyse af 14 delstater har vist, at vaccinedækningen i gennemsnit er dobbelt så høj blandt hvide mennesker end blandt sorte og latinamerikanske folk.

Analysen viser, at mere end 4 procent af den hvide befolkning i gennemsnit har modtaget en covid-19-vaccine med en dækningsgrad som er cirka 2,3 gange højere end den sorte befolkning (1,9 procent) og 2,6 gange mere end den spansktalende befolkning (1,8 procent).

20 millioner doser vacciner kan være forsvundet

Det amerikanske vaccineprogram har efter Joe Bidens indsættelse mødt kritik for at være en rodet affære.

20 millioner vaccinedoser kan i værste fald være gået tabt.

De seneste tal fra den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, viser, at der er distribueret 49,9 millioner doser covid-19-vaccine ud til delstaterne. Men kun 29,5 millioner doser har ramt en amerikaner.

At myndighederne ikke kan redegøre for et stort antal vacciner, skyldes, at ansvaret for vaccinerne overgår til de enkelte delstaters offentlige sundhedssystemer, så snart vaccinerne er leveret til staterne.

Herefter får de føderale myndigheder først en opdatering, når doserne rent faktisk er blevet givet og registreret.

Joe Biden har flere gange sagt, at hans mål som præsident er 100 millioner doser inden for hans første 100 dage i Det Hvide Hus.