Coronavirus

WHO anklager EU for vaccine-nationalisme, der kan bære brænde til smittebålet

Eksportkontrol af coronavacciner kan få pandemien til at vare længere, advarer WHO's øverste chef.

EU skal droppe planerne om at kontrollere eksporten af vacciner, der produceres indenfor unionen. Hvis ikke, risikerer man, at coronapandemien bliver sværere at bekæmpe på verdensplan.

Sådan lyder det nu fra verdenssundhedsorganisationen WHO.

- Vaccine-nationalisme vil betyde, at pandemiens bål vil brænde længere, og at økonomien vil have sværere ved at komme sig, siger WHO's chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på det politiske topmøde Davos Agenda, som i 2021 bliver afholdt via webcast-møder.

Katastrofal moralsk fejl

Tedros Adhanom Ghebreyesus kalder videre EU's ageren på vaccinefronten en "katastrofal moralsk fejl", som risikerer at skabe større økonomiske skel mellem rige og fattige lande.

WHO's melding kommer i slipstrømmen på problemer med planlagte leverancer af vacciner i EU.

Det har ført til konfrontation mellem EU og den svensk-britiske vaccineproducent AstraZeneca og amerikanske-tyske Pfizer/BioNtech, som har annonceret en skarp nedgang i leverancer i årets første kvartal.

Markedets største vaccineproducenter er blevet beskyldt for at ville sælge til højestbydende frem for at overholde indgåede aftaler.

EU-Kommissionen vil derfor vedtage nye skrappere regler, der skal gøre det sværere for medicinalfirmaer i EU at eksportere coronavacciner til lande uden for unionen.

Sårbare og sundhedspersonale globalt skal først for

Alle vaccineproducenter i EU vil fremover skulle have tilladelse af de lokale toldmyndigheder, hvis de vil eksportere vacciner ud af EU. Og hvis producenterne ikke har opfyldt deres kontrakter om at levere til EU-lande først, kan de få nej til at sælge vaccinerne til andre lande.

- Beskyttelse og sikkerhed for vores borgere er førsteprioritet og med de udfordringer, vi står overfor, har vi ikke andet valg end at handle, siger EU-Kommissionens næstformand Valdis Dombrovskis.

WHO appellerer til, at man globalt søger for at vaccinere alle sårbare grupper og sundhedsarbejdere, inden de velhavende lande fortsætter deres programmer for at vaccinere den øvrige civilbefolkning.

Indtil videre har 95 procent af samtlige vaccinationer verden over fundet sted i kun ti lande, siger WHO's talsmand Margaret Harris.

Flokimmunitet i EU i sommeren 2021

EU har formuleret en målsætning om, at 70 procent af befolkningen skal være vaccineret ved slutningen af sommeren 2021.

Lykkes dette, vurderer forskere, at vi opnår flokimmunitet, der vil få coronaepidemien til at brænde ud.

Målet er imidlertid langt fra at blive indfriet, hvis EU-landene ikke sætter fart på vaccinationerne.

Danmark er også langt fra at kunne opfylde den ambition. Målt på den seneste uges vacciner vil vi blot have vaccineret 12 procent af befolkningen ved udgangen af september. Det forventes dog, at vaccine-tempoet vil stige markant efterhånden som der kommer fart på leverancerne.