Udland

Macron vil have briterne til at vælge mellem EU og USA

Macron lægger ikke skjul på, at han mener, Brexit var en fejl.

Den franske præsident Emmanuel Macron vil have, at den britiske premierminister Boris Johnson skal vælge, hvem der er Storbritanniens nærmeste allierede.

Det siger Macron i et interview med en række udvalgte medier, skriver The Guardian.

- Hvilken politik ønsker Storbritannien at vælge? De kan ikke være USA's nærmeste allierede, EU's nærmeste allierede og det nye Singapore. De må vælge en model, siger Macron i interviewet.

Han mener, at Storbritanniens ledere har solgt alle modellerne til det britiske folk og understreger, at EU har brug for afklaring, såfremt briterne satser på et transatlantisk samarbejde.

For de kan, ifølge præsidenten, ikke både være nærmeste allieret med både USA og EU.

Macron har desuden sagt, at Frankrig fortsat vil være Storbritanniens ven og allierede, og han påpeger også vigtigheden af for Frankrig at bevare den gode, stærke relation til Storbritannien.

- Om Storbritannien beslutter at blive et nyt Singapore, som det engang har antydet, er det ikke op til mig at afgøre. Men jeg ønsker gode, fredelige relationer, siger han.

Er imod Brexit

Den franske præsident har før udtalt, at han mener, Brexit er et produkt af løgne og falske løfter, og han har ikke lagt skjul på, at han mener, det var forkert, at Storbritannien trådte ud af EU.

Samtidig siger han dog, at han respekterer det britiske folks suverænitet, og at briterne på demokratisk vis har besluttet at træde ud af EU.

- Men jeg tror, at afstemningen var baseret på en masse løgne, og nu ser vi, at det har gjort tingene meget sværere på mange måder, lyder det fra Macron.

Han siger, at han selv sætter stor pris på Storbritannien, men at der er et mønster, hvor briterne holder af at foragte Frankrig og dets præsident, når der er et problem i forhold til EU.

- Jeg har accepteret denne rolle, når der er spændinger, siger han og gør det klart, at han fortsat ikke forstår Brexit.