USA VALG

Joe Biden talte om sammenhold, men nu kræves Trumps tilhængere fyret

Den andel af amerikanerne, der støtter Donald Trump, har på det seneste set flere eksempler på, at løftet om 'sammenhold' ikke gælder dem.

Det lød ellers lovende.

USA's præsident Joe Biden var netop taget i ed, og i sin indsættelsestale brugte han ordet "unity" - der på dansk bedst kan oversættes til "enighed" eller "sammenhold" - hele otte gange.

Da vi spurgte folk, hvad Joe Bidens budskab var, mente de, at det var sammenhold

John Anzalone, politisk rådgiver

Han fortalte også sine tilhørere bag den skudsikre glasvæg, hvad han lægger i ordet.

- Vi kan se hinanden som naboer og ikke som modstandere. Vi kan behandle hinanden med værdighed og respekt. Vi kan slå os sammen, stoppe råberiet og sænke temperaturen, lød det

I dagene efter indsættelsen 20. januar har flere konservative amerikanere dog undret sig over, om Joe Bidens opfordring blot var tomme ord.

For flere af dem oplever, at venstreorienterede meningsdannere forsøger at lukke munden på dem eller få dem fyret fra deres arbejde.

Senest har det velrenommerede politiske magasin Politico haft en større intern krise blandt medarbejderne, fordi ledelsen gav spalteplads til en af Donald Trumps tilhængere.

En klumme for meget

Han hedder Ben Shapiro og er tidligere redaktør ved det højreorienterede medie Breitbart.

Efter stormløbet på Capitol Hill 6. januar blev han kontaktet af Politico og bedt om at skrive en klumme, hvor han skulle prøve at forklare magasinets læsere, hvorfor så mange republikanere var imod at føre en rigsretssag mod Donald Trump.

Det handler ikke kun om at straffe Trump for sin opførsel

Ben Shapiro, politisk kommentator

Ben Shapiro skrev, at mange af de folkevalgte republikanere, han taler med, var "syge helt ind i hjertet" over, hvad de havde set 6. januar.

Ifølge Ben Shapiro mente de også, at stormen på Capitol Hill var forkert.

Og så forklarede han, hvorfor de alligevel var imod en rigsretssag:

- Modstand mod rigsretssagen kommer fra en dyb og varig tro blandt konservative om, at deres politiske modstandere ønsker deres ødelæggelse, skrev Ben Shapiro og fortsatte:

- Det handler ikke kun om at straffe Trump for hans opførsel. Republikanere tror, at demokraterne og den i overvældende grad liberale presse ser rigsretssagen som et forsøg på at slå dem i hartkorn med uromagerne på Capitol Hill, takket være deres støtte til Trump, skrev Ben Shapiro i Politico's nyhedsbrev Playbook.

Forbudte holdninger

Det gamle trick med at sætte sig i modstanderens stol og se tingene fra den anden side var imidlertid ikke noget, de ansatte på Politico syntes var en god idé.

I hvert fald ikke, når afsenderen hedder Ben Shapiro.

- Hvorfor gav Politico "sin største platform" til en politisk kommentator, der var kendt for diskriminerende og sprængfarlige kommentarer? - Og så lige efter det voldelige optrin på Capitol Hill, spurgte en af Politicos journalister på mediets interne opslagstavle, ifølge Washington Post.

Opslaget fik tilslutning af over 80 andre. Der blev indkaldt til ekstraordinært digitalt medarbejdermøde, hvor over 240 ansatte deltog og ønskede en forklaring.

- Folk bemærkede, at det ikke er fordi, han er konservativ, men fordi han har en historik med fordomsfulde kommentarer, fortalte en af medarbejderne efterfølgende til Washington Post.

Under mødet krævede medarbejderne en undskyldning og over 100 skrev under på et brev til ledelsen.

Lyn-analyse

Det amerikanske motto er ”E pluribus unum”, ud af mange én. Men hvis Joe Biden vil polariseringen i USA til livs, så kræver det snarere, at han går i rette med ensretningen. Her burde Biden også adressere de segmenter af demokraternes kernevælgere – særligt i medierne og på læreanstalterne - som prædiker cancel culture i disse år. Censur fremfor diskussion er næppe vejen frem i et pluralistisk samfund - heller ikke når man agerer tankepoliti forklædt som forkæmper mod intolerancen. Kort sagt er det svært at se en vej til forsoning i USA, der ikke kræver et opgør med cancel culture-bevægelsen.

Valget af Ben Shapiro til at skrive en enkelt klumme var da også kontroversielt.

Han er for eksempel kendt for ikke at bryde sig om muslimer og homoseksuelle.

Han har flere gange skrevet, at transkønnede personer efter hans mening er mentalt forstyrrede, og at han anser flertallet af alle muslimer for at være radikaliserede.

Men han har ikke blindt støttet Donald Trump.

Efter præsidentvalget i november kaldte Ben Shapiro Donald Trump for "dybt uansvarlig", fordi præsidenten erklærede sig som sejrherre i utide, og siden har Ben Shapiro sagt, at han ikke har set nogen beviser for, at der var omfattende valgsvindel, som Trump ellers har påstået.

Aflysningerne

Alligevel var en enkelt klumme med hans signatur på, for meget for en stor del af medarbejderne på Politico.

Der er en bølge af censur, som forsøger at få samtalen til at forstumme

Rupert Murdoch, milliardær

Magasinets ledelse kom dog ikke med en undskyldning, men 27. januar kunne Ben Shapiro så fortælle, at Politico tilsyneladende pludselig havde aflyst to andre konservative kommentatorer, der skulle have leveret bidrag til magasinet.

De to kommentatorer, Mary Katharine Ham og Guy Benson, fik ifølge Ben Shairo pludselig en undskyldning om, at Politico havde hyret for mange kommentatorer.

- Det er den samme undskyldning, man giver sine svigerforældre for at undgå at få dem til middag, skrev han på Twitter.

Han kom samtidig med en bredside til den del af det amerikanske pressekorps, han selv betegner som så "woke", at de ikke vil høre synspunkter fra folk som Mary Katharine Ham og Guy Benson.

- De bad ikke om at få det job, det er ikke pointen. Pointen er, at når de "woke" sætter verden i brand over liberale, som forsøger at række hen over midten, er beskeden klar: Forsøg ikke igen. Så det gør de ikke, skriver Ben Shapiro på Twitter.

Sagen er langt fra den første, hvor journalistkorpset på store amerikanske medier beskyldes for at angribe kolleger, der giver plads til anderledes synspunkter.

'Det rædsomme præsteskab'

I januar 2020 sagde en af klummeskribenterne på New York Times op og beskyldte offentligt avisen for at være ude af trit med virkeligheden. Skribenten Barri Weiss anklagede desuden kollegerne for mobning, fordi hun havde andre holdninger end dem.

- De har kaldt mig nazist og racist, skrev Bari Weiss i sit afskedsbrev, hvor hun også anklagede New York Times for ikke længere at være en platform for fri udveksling af idéer.

Sagen medførte stor debat dengang, men efter præsidentvalget i november er det hele kun blevet værre.

Det mener mediemogulen Rupert Murdoch.

Det er ham som ejer nyhedskanalen Fox News, aviserne New York Post, Wall Street Journal, samt over 140 andre nyhedsmedier i resten af verden.

I anledning af, at Rupert Murdoch modtog en pris 25. januar 2021, udsendte den 89-årige mangemilliardær en sjælden video, hvor han sagde, at der var grund til selvransagelse i medierne.

- For de af os, der er i medierne, er der en ægte udfordring at imødegå. Der er en bølge af censur, som forsøger at få samtalen til at forstumme, at undertrykke debatten og til slut at standse individer og samfund i at nå deres potentiale, lød det fra Rupert Murdoch.

Også han gik til angreb på de "woke" elementer i de amerikanske medier.

- Denne strengt håndhævede ensretning, hjulpet og tilskyndet af de såkaldte sociale medier, giver følsomheden spændetrøje på. For mange mennesker har kæmpet for hårdt for mange steder, til at ytringsfriheden skal undertrykkes af dette rædsomme woke præsteskab, sagde Rupert Murdoch.

Frygten for tankekontrol

En af de amerikanere, der ser sig selv som et offer for det woke præsteskab, er den republikanske senator Josh Hawley.

Måske er du enig med mig, måske ikke

Josh Hawley, republikansk senator

Han var en af de amerikanske politikere, der støttede Donald Trumps forsøg på at få omgjort præsidentvalget med udokumenterede beskyldninger om svindel.

Inden præsidentvalget var Josh Hawley blevet bedt om at skrive en bog for forlaget Simon & Schuster, men efter angrebet på Capitol Hill, aflyste forlaget bestillingen på grund af "hans rolle i, hvad der blev en farlig trussel for vort demokrati og friheden".

- Måske er du enig med mig, måske ikke. Men uanset hvilke synspunkter du har, burde selskabs-amerikas hastværk med at aflyse dem, de ikke kan lide, bekymre dig, skrev Josh Hawley i New York Post 24. januar.

Senatoren beskriver også sin frygt for, hvor den såkaldte 'cancel culture' tager samfundet hen.

- Alliancen af venstreorienterede og woke kapitalister håber at regulere de inderste tanker hos enhver amerikaner fra skole til pensionsalder. Og de har trænet håndhævere hos det woke præsteskab, der skal overvåge anderledes tænkende og handlende, skriver han.

Siden indsættelsen af Joe Biden som præsident har der også været eksempler på mere almindelige amerikanere, der er kommet på tværs af meningsdannere på venstrefløjen.

En tegnsprogstolk for meget

For eksempel tegnsprogstolken Heather Mewshaw.

Under et pressemøde i Det Hvide Hus' den 22. januar indtog hun nederste højre hjørne af de amerikanske tv-skærme for at oversætte, hvad Joe Bidens talskvinde Jen Psaki sagde.

Heather Mewshaw mestrer det amerikaske tegnsprog ASL, fordi hun er barn af døve forældre, og hun oversatte for så vidt talskvinden uden fejl. Alligevel er der iværksat en underskriftsindsamling for at få Heather Mewshaw fyret.

Det viser sig nemlig, at tegnsprogstolken tidligere har oversat videoer for den amerikanske højrefløj, mens hun var iført Donald Trump-tilhængernes ikoniske røde kasket.

Ifølge Time Magazine, der var først med afsløringen, har Heather Mewshaw også været bestyrer af en gruppe tegnsprogstolke, der ikke havde noget imod at oversætte videoer, hvor Donald Trump kommer med udokumenterede påstande om valgsvindel.

Historien om den højreorienterede tolk blev efterfølgende bragt i en lang række amerikanske medier, og siden har Heather Mewshaw ikke været set på skærmen.

Det Hvide Hus har i skrivende stund ikke udtalt sig i sagen, så hendes jobsituation er i øjeblikket ukendt.

Betydningen af ordet sammenhold

Hvis man spørger Joe Bidens rådgivere, hvad der egentlig ligger i ordet sammenhold, viser det sig da også, at der åbent for andre fortolkninger end den, Joe Biden selv kom med i indsættelsestalen.

Det siger hans rådgiver John Anzalone til Washington Post.

- Jeg tror, at det betyder mange forskellige ting, siger han til avisen.

Han fortæller også, hvordan Joe Bidens valgkampagne fandt frem til netop det nøgleord:

- Da vi lavede meningsmålinger og spurgte folk, hvad Joe Bidens budskab var, mente de, at det var sammenhold, siger John Anzalone til avisen.

Den dybere mening med ordet blev dog ikke defineret i målingerne.

- Det kan have betydet mange forskellige ting for dem. Måske var det at bringe forskellige parter sammen, eller hele landet ved at bruge en anderledes tone og opførsel, siger han til avisen.