Coronavirus

Hver anden franskmand vil ikke vaccineres: Jeg har ikke brug for det, siger sygeplejerske

Manglende tillid til myndighederne og frygt for bivirkninger har skabt stor vaccineskepsis. Selv personer i udsatte funktioner takker nej.

Sygeplejersken Remy Fernandez vil ikke lade sig vaccinere mod covid-19.

Det er, selvom han arbejder på et plejehjem og derfor er i tæt kontakt med en af de mest sårbare grupper for virussygdommen.

De skal ikke komme og spørge efter os, når de bliver syge

Patrick Pelloux, læge

Da sundhedsmyndighederne torsdag i denne uge besøgte plejehjemmet i Paris for at tilbyde beboere og ansatte at blive vaccineret, takkede han derfor nej.

- Jeg mener ikke, at jeg behøver det. Jeg har været i kontakt med mange covid-smittede, og jeg er ikke blevet testet positiv en eneste gang. Så jeg mener ikke, jeg har brug for det. Og jeg er sund og rask, så hvorfor blive vaccineret?, siger han til TV 2.

Den unge franske sygeplejerske er langt fra alene om sit synspunkt.

Faktisk vil mere end hver anden franskmand ikke vaccineres mod covid-19 ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, der følger vaccinetilslutningen i de enkelte lande. I midten af december var den i Frankrig helt nede på 24 procent.

Til sammenligning vil næsten ni ud af ti danskere tage imod vaccinen ifølge de seneste tal fra HOPE-projektet ved Aarhus Universitet, der undersøger danskernes adfærd og holdninger under coronakrisen.

Manglende tillid til systemet

Årsagerne til den store vaccineskepsis i Frankrig er mange. Men den skyldes især en grundlæggende utilfredshed og manglende tillid til regeringen og myndighederne, forklarer TV 2s internationale analytiker Frederikke Ingemann.

- Mange mener, at systemet har håndteret krisen med en zigzagkurs, og de er bekymrede for, at man ikke kender langtidsvirkningerne af den her vaccine. Og så er franskmændene generelt mere oprørske og antiautoritære end for eksempel danskerne, siger hun.

Sygeplejerske Remy Fernandez ser da heller ikke sig selv som egoistisk, når han på trods af sit job vælger ikke at lade sig vaccinere.

- Jeg er i kontakt med mere alvorlige sygdomme end covid-19 til daglig. Alene influenza koster mange liv hvert år, og det taler man meget mindre om end covid-19. Ville vi lade os vaccinere hvert år af den grund, hvis vi kunne? Jeg tror ikke, man ville kræve det. Så nej, mit svar er stadig nej.

Undersøgelser har dog vist, at covid-19 er omkring tre gange så dødelig som almindelig influenza.

Også i Danmark har det vakt bekymring, at mange plejehjemsansatte siger nej til vaccinen.

Læge forstår ikke skepsis

Den franske læge Patrick Pelloux, der stod for torsdagens vaccinationer på plejehjemmet i Paris, har kun hovedrysten til overs for vaccineskeptikerne.

- Jeg mener, at de tager fejl, for det er jo påvist, at vaccinen beskytter mod covid-19 og mod dens mutationer. Og det er en sikker vaccine, for der er millioner af mennesker, der allerede er blevet vaccineret uden tilfælde af uønskede bivirkninger, siger han til TV 2.

Som læge forstår han derfor ikke, at man takker nej til vaccinen og den beskyttelse, den giver.

- Man kan godt nægte at blive vaccineret, men så skal man acceptere, at man kan dø, hvis man bliver smittet. De skal ikke komme og spørge efter os, når de bliver syge, siger han.

Manglende vaccine kan fremme mutationer

Det er svært at sige med sikkerhed, hvilken betydning det vil få, hvis store dele af befolkningerne i andre lande vælger ikke at lade sig vaccine.

Men det er med til at undergrave hele vaccinationsprogrammet, og hvis tilstrækkeligt mange ikke vaccineres, opnår vi ikke flokimmunitet og må leve med virussen i mange år endnu, vurderer Rune Hartmann, der er professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet.

- Vi risikerer også, at det vil fremme dannelsen af nye mutationer hos de personer, der ikke lader sig vaccinere. Jeg synes, det er uansvarligt, og de ting, som den unge franske sygeplejerske siger, er forkert, siger Rune Hartmann.

Både i Frankrig og herhjemme forsøger myndighederne at komme igennem til skeptikerne ved at være åbne omkring vaccinerne og mulige bivirkninger for at undgå misinformation og mistillid.

Langt størstedelen af de formodede bivirkninger, der er indberettet i Danmark, var ikke-alvorlige og drejede sig om hovedpine, ømhed på indstikningsstedet, svimmelhed og feber.

Ifølge Rune Hartmann er realiteten, at man reelt har to valg: Enten kan man få virussen, eller man kan lade sig vaccinere.

- Og uanset hvordan man vender og drejer det, er det mere ubehageligt at få virussen end vaccinen, siger han.