Holdt bag lås og slå i årtier - gammel optagelse af britisk kongefamilie lækket på YouTube

En læk med unikke BBC-optagelser fra 1969 viser det engelske kongehus i hverdagsagtige scener, men dokumentarfilmen er blevet fjernet fra YouTube.

Mange har fået et indblik i livet i det engelske kongehus gennem serien 'The Crown', der er en blanding af fakta og fiktion.

Men selv om den populære serie på Netflix flere gange er blevet beskyldt for at give millioner af seere verden over et forkert eller forvrænget billede af det engelske kongehus, findes der også ægte optagelser af dronning Elizabeth II, gemalen prins Philip, sønnen og tronarvingen prins Charles, hans søster Anne og yngstebarnet prins Edward.

Optagelserne, som blev lavet i 1969 over en periode på 12 måneder og dengang vist på BBC, dukkede for nylig op på videodelingsplatformen YouTube. Blot for at blive fjernet ganske kort tid efter.

Fjernet i huj og hast

BBC har henvist til, at der er tale om "ophavsretslige forhold". Og det får flaskehalsen til at pege på det engelske kongehus, som dog ikke har villet knytte en kommentar til de gamle optagelser, der i huj og hast er blevet fjernet fra YouTube igen.

Allerede i 1972 satte dronning Elizabeth ifølge Daily Mail foden ned over den 110 minutter lange dokumentar, fordi den i monarkens øjne "tarveliggjorde" dagliglivet blandt de kongelige. Optagelserne er ikke siden blevet vist.

Den engelske dronnings forhenværende pressesekretær Dickie Arbiter siger ifølge mediet, at der må være tale om en lækage.

- Hoffet har en version af optagelserne, og de er bag lås og slå, men hvordan denne er sluppet ud, må være op til BBC at forklare.

Fra fjernsynets barndom

Det indlysende spørgsmål er så, hvorfor kongehuset skulle være imod en samling billeder fra fjernsynets barndom.

En forklaring kan være, at tonen i hvert fald efter standarderne i det engelske kongehus, er sjældent løsslupne og måske endda mere end det.

Et sted i dokumentaren sammenligner dronning Elizabeth en amerikansk ambassadør med en abe.

- Der var denne gorilla. Jeg havde de mest forfærdelige problemer (...) han havde en kort krop med meget lange arme.

Et andet sted i 'Royal Family', som filmen hed, da den kom frem, er dronningemoderen i færd med at købe en is til prins Edward.

- Det klamme klæbrige rod kommer til at være i bilen, gør det ikke?, spørger dronningen, mens hun er ved at betale.

Blandt de øvrige optagelser i 'Royal Family' ses prins Charles i bar overkrop stå på vandski, man ser de kongelige spise morgenmad med plasticservice på bordet, og der er også en frokostaftale med den amerikanske præsident Richard M. Nixon.

Ikke i sig selv opsigtsvækkende eller kontroversielt. Men i et af Europas mest traditionsbundne og konservative kongehuse, der også er under voldsom, tabloid mediebevågenhed, træder man med en vis forsigtighed.

Vakler mellem fiktion og virkelighed

Af samme grund har den populære serie 'The Crown' også været kritiseret for at forholde sig lidt for frit til virkeligheden, men alligevel portrættere kongehuset i rammer, som kan være meget virkelighedstro og autentiske.

I sæson 3 af 'The Crown' er der også et afsnit, hvor man netop ser dokumentarfilmen 'Royal Family' blive til.

Det var der også mange andre, der gjorde. Dengang. 'Royal Family' blev vist i 130 lande og for 400 millioner seere.

Nu ser det ud til, at der er lang vej til et gensyn.