Coronavirus

EU offentliggør dele af omdiskuteret vaccinekontrakt

På dagen, hvor EU forventes at godkende vaccinen fra AstraZeneca, offentliggjorde de en hidtil fortrolig kontrakt.

EU har offentliggjort dele af den kontrakt, som unionen har indgået med vaccineproducenten AstraZeneca.

Af den offentliggjorte aftale fremgår det blandt andet, at AstraZeneca skal levere vacciner til EU fra virksomhedens fabrikker i Storbritannien. Noget, EU har krævet, fordi der har været vanskeligheder med at nå op på det lovede antal vaccinedoser.

Kontrakten var egentlig fortrolig af konkurrencehensyn, men tidligere på ugen kom AstraZenecas topchef, Pascal Soriot med flere detaljer i et interview med avisen la Repubblica.

Dele er streget over

AstraZeneca har tidligere i januar meddelt, at virksomheden kommer til at levere markant færre doser - godt 75 millioner doser - i første kvartal af deres vaccine, end EU tidligere var stillet i udsigt.

Det skyldtes produktionsproblemer, lød det fra Pascal Soriot.

Den oprindelige aftale, der blev indgået i august, lød på op til 400 millioner doser til EU, hvoraf Danmark stod til at købe 3,8 millioner af doserne. Den mængde skal AstraZeneca levere efter "best resonable effort" (bedste rimelige indsats, red.), lyder det i kontrakten.

I den offentliggjorte kontrakt er det dog ikke alt, der er synligt. Blandt andet er leveringsplanen blevet streget over, og det er heller ikke synligt, hvor vaccinerne skal leveres til.

EU-Kommissionens cheftalsmand, Eric Mamer, bekræfter overfor Ritzau, at der er nogle tal, der er fjernet i den kontrakt, der er lagt frem.

- Vi kan ikke give tallene. De er redigeret væk, så det er klart, at jeg ikke kan oplyse dem. Men der er en tidsplan i kontrakten - opdelt i kvartaler, siger Mamer.

Presset vokser

Samtidig med nedjusteringen af EUs leverancer er det kommet frem, at Storbritannien ville få flere vacciner, end briterne havde fået lovning på. Det har skabt skuffelse og vrede blandt EU-landene og i EU-Kommissionen, der nu har indført en handelsmekanisme, der skal forhindre, at doser, der er tiltænkt EU, bliver eksporteret.

Offentliggørelsen af kontrakten er endnu et led i det pres, som EU og kommisionsformanden Ursula von der Leyen de sidste dage har lagt på vaccineproducenten.

- Det er bindende aftaler, og kontrakten er krystalklar, lød det fra hende 22. januar.

Vaccinen fra AstraZeneca er endnu ikke godkendt til brug i EU. En sådan godkendelse ventes dog fredag fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Kontrakten med AstraZeneca er den anden, som EU har offentliggjort i forsøget på at gøre processen omkring vaccineudrulningen mere transparent. Tidligere er dele af aftalen med Curevac blevet offentliggjort.

Læs hele kontrakten her.