Coronavirus

Tidslinje: EU’s vaccineprogram ramt af store problemer

Hvordan endte EU i vaccinekrig med to store producenter? Få styr på sagen med denne tidslinje.

En vaccinekrig er brudt ud mellem EU og to store leverandører.

Den startede for knap to uger siden, da Pfizer annoncerede en skarp nedgang i leverancen af coronavacciner til EU i første kvartal. For en uge siden kom AstraZeneca så med beskeden om, at der ville komme færre vaccinedoser til EU end forventet i årets første måneder, da der er problemer med fabrikkerne i Holland og Belgien.

Og det har skabt stor vrede i EU.

Så stor, at EU forleden beskyldte AstraZeneca for at sælge deres doser til lande, der betaler bedre, og et par dage efter sendte efterforskere ind på fabrikken i Belgien.

- Det handler selvfølgelig om, at vi er i en pandemi, hvor det er alles kamp mod alle, og hvor en sen leverance af vaccinedoser kan koste liv, siger Lotte Mejlhede, der er TV 2s EU-korrespondent.

- Men det er en exceptionel sag i en ekstremt exceptionel situation. Og jeg har aldrig oplevet en lignende kontraktsag, hvor der er så stor mistillid fra EU mod et navngivet firma, i de mange år, jeg har dækket EU.

TV 2 har samlet et overblik over de begivenheder, der langsomt har hobet sig op og i dag får det til at slå gnister i forholdet mellem EU og de to vaccineproducenter.

OVERBLIK: EU’s vaccineprogram ramt af store problemer

 1. 2020

  1. EU annoncerer vaccinestrategi

   EU er klar med en samlet strategi og et hold af forhandlere med et budget på over 15 milliarder kroner.

   EU's forhandlere har tre ting for øje: at skaffe et bredt udvalg af vacciner, at forhandle priserne ned og at forhandle ansvaret for vaccinernes effekt over på producenternes side.

  2. Første vaccinekontrakt er i hus

   EU og AstraZeneca enes om en aftale med levering af 300 millioner doser vaccine med mulighed for 100 millioner mere. 

   Vaccinen er allerede da spået en afgørende rolle i mange landes vaccineplaner, da den er både billigere og lettere at opbevare og fragte end konkurrenternes.

  3. EU sikrer sig 1,3 milliarder vaccinedoser

   Den sjette og sidste kontrakt med Moderna er i hus. Det oplyser EU.

   Dermed har EU sikret sig retten til 1,3 milliarder vaccinedoser fra seks forskellige producenter, men kun de to vacciner fra Pfizer/BionTech og Oxford/AstraZeneca ser ud til snart at blive godkendt til brug i EU.

  4. - Vi er nødt til at skynde os

   Storbritannien godkender som det første land i verden vaccinen fra Pfizer/Biontech og annoncerer, at vaccinationer starter en uge senere.

   Samme eftermiddag holder EU's sundhedsministre et hasteindkaldt møde og annoncerer, at EMA skal mødes for at snakke godkendelse af vaccinen “senest 29. december”.

   - Vi er nødt til at skynde os, siger den tyske sundhedsminister, Jens Spahn.

  5. Magasin afslører: Har EU handlet for sent - og forkert?

   Det tyske magasin Der Spiegel skriver, at EU har købt for lidt, handlet for sent og lagt billet ind hos de forkerte, da vaccinerne skulle købes ind. Oveni skal EU have afvist hundrede millioner af doser, som man nu mangler.

   Spiegel skriver, at EU fik tilbudt en kontrakt med Pfizer/BioNTech på 500 millioner doser i stedet for de 200 millioner, man blev enige om. Men EU afslog den. Det afviser formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, kategorisk.

   Det tyske magasin skriver, at EU nu forsøger at forhandle større aftaler på plads, men at der er kø til vaccinerne. Blandt andet fordi lande, der allerede har godkendt vaccinen, skal bruge hundredevis af millioner af vaccinedoserne - for eksempel i USA, hvor massevaccinationerne er i gang.

  6. EMA godkender vaccine

   Pfizer/BionTechs vaccine godkendes som den første i EU.

  7. Den første dansker vaccineres

   Vaccinationerne begynder i mange EU-lande. Leif Heiselberg er den første dansker, som modtager et stik med vaccinen mod coronavirus.

   - Jeg har det sgu da glimrende, siger den 79-årige fynbo bagefter.

   Det sker knap to uger efter, de første amerikanere er blevet vaccineret og knap tre uger efter de første briter.

 2. 2021

  1. Medie: EU forhandler med Pfizer om at fordoble køb af vaccine

   EU forhandler med de to selskaber Pfizer og Biontech om at købe yderligere 300 millioner vacciner. Det skriver Bloomberg News med henvisning til anonyme kilder.

   Samme dag ender Tyskland og Frankrig i et voldsomt skænderi. 

   Tyskland beskylder Frankrig for at blokere for køb af flere doser af den tyskudviklede Pfizer-vaccine for ikke at udkonkurrere franske Sanofi. Det afviser Frankrig, men Macron og Merkel må mødes over telefonen og redde trådene ud.

  2. EU godkender Modernas vaccine

   Modernas vaccine bliver som den anden coronavaccine godkendt til brug i EU's medlemslande. EU har sikret sig 160 millioner doser.

   - Med aftalen med Moderna er vi sikret vacciner til tre millioner danskere, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

  3. Vaccinekrig starter i det små: Hvor mange doser i et glas?

   Den europæiske lægemiddelstyrelse (EMA) giver grønt lys til, at der er seks doser i et Pfizer-glas i stedet for de fem, som Pfizer selv har annonceret, at det indeholder - og starter en skænderi med Pfizer, der ender med at betyde færre leverancer end forventet.

   Det sker, selv om det ikke er alle EU-lande, der har succes med at få mere end fem doser ud glassene.

   Pfizer mener, de kan levere færre kasser vacciner og stadig leve op til deres kontrakt, da den er baseret på antal doser og ej antal glas med vacciner. Det skriver de til TV 2.

   De 20 procent ekstra doser er ellers regnet med i Danmarks vaccinestrategi.

  4. Pfizer reducerer antal vacciner til EU - og gør EU er rasende

   Pfizer annoncerer, at de kommende leverancer bliver mindre end lovet.

   Årsagen er angiveligt, at man skal opgradere fabrikken i Belgien, der producerer vaccinen. Derfor er der fra slutningen af januar og starten af februar færre doser til rådighed for EU end først planlagt.

   Flere lande i EU er rasende, og Danmark skriver med fem andre lande et brev til EU-Kommissionen: Situationen er "uacceptabel".

  5. Danmark får op mod 100.000 færre vaccinedoser fra Pfizer

   Pfizer sætter tal på, og det står klart, at Danmark får 85.000-100.000 doser færre end planlagt i første kvartal.

   Nedgangen svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret, da hver person skal have to doser.

  6. AstraZeneca kan levere langt færre doser

   AstraZeneca oplyser, at de kan levere færre vaccinedoser til EU end forventet i årets første måneder på "grund af reduceret udbytte på et produktionssted i den europæiske forsyningskæde".

   Det er fabrikkerne i Belgien og Holland, der snakkes om her.

   Det svensk-britiske selskab oplyser, at man i første kvartal af 2021 vil levere 31 millioner doser til EU i stedet for 80 millioner doser. Det er 60 procent færre doser end lovet. 

  7. Vreden vokser i EU

   EU er vrede over de manglende vacciner og beskylder AstraZeneca for at solgt doser til andre lande, der betaler mere, og dermed er endt med ikke at have nok tilbage til EU.

   EU forlanger et overblik over, hvor mange vaccinedoser AstraZeneca producerer i EU og eksporterer. 

  8. AstraZeneca afviser beskyldning

   Den voldsomme beskyldning afvises af AstraZenecas topchef. I stedet handler det om problemer i produktionen, lyder forklaringen. 

   Det samme oplevede man med produktionen til Storbritannien.

   - Men kontrakten med briterne blev underskrevet tre måneder før den europæiske vaccineaftale. Så i forhold til Storbritannien havde vi tre måneder ekstra til at fikse alle småproblemerne, vi oplevede, forklarer topchef Pascal Soriot.

  9. Sverige stopper betalinger til Pfizer efter vaccineskænderi

   Samme dag stopper Sverige deres betalinger til Pfizer, mens det afgøres, hvor mange doser der reelt er i et glas med vaccine.

  10. EU truer med at lukke for vaccineeksport

   Samme dag truer EU med at begrænse eksporten af vacciner, der produceres inden for fællesskabet. I fremtiden skal alle vaccineproducenter i EU give EU-Kommissionen besked på forhånd, hvis de ønsker at eksportere vacciner til lande uden for EU.

  11. EU sender efterforskere ind på vaccinefabrik

   Belgien sender efterforskere ind på AstraZenecas fabrik i Belgien efter en anmodning fra EU-Kommisionen. Det sker for at afgøre, om der for eksempel er blevet sendt vacciner til Storbritannien, som skulle være sendt til EU, skriver The Guardian.

  12. Krisemøde midt i vaccinekrig

   Om aftenen skal AstraZeneca efter planen forklare EU, hvorfor de ikke kan levere det lovede antal doser.

   Men dagen igennem er forvirringen total og stemningen anspændt. EU-Komissionen beskylder AstraZeneca for at ville skrotte aftenens møde, men det afviser de, og mødet afholdes som planlagt.

   Men det tre timer lange møde ender uden klare svar, og det gør kun EU's vrede mere fortættet. Derfor forlanger EU en klar plan for, hvornår AstraZeneca kan levere de lovede doser i første kvartal 2021.

  13. Danskere loves vaccinationer før sommerferien

   Selv om der er store problemer med vaccine-leverancerne til EU, forventer Sundhedsstyrelsen, at alle voksne danskere er vaccineret til sommer. Senest 4. juli er planen.

  14. EU ventes at vedtage mekaniske for at standse vaccineeksport

   EU-Kommissionen ventes fredag at vedtage en ny mekanisme, hvormed EU kan forbyde en virksomhed at eksportere vaccinere ud af EU, hvis producenten ikke lever op til de leveringsaftaler, den har med EU. 

   Det er den mekanisme, EU advarede om 26. januar.