Coronavirus

Nye skrappe regler skal holde coronavacciner i EU

Medicinalselskaber i EU risikerer forbud mod at eksportere vacciner, hvis de ikke opfylder deres kontrakter med EU.

EU-Kommissionen vil fredag vedtage nye skrappere regler, der skal gøre det sværere for medicinalfirmaer i EU at eksportere coronavacciner til lande uden for EU.

Alle vaccineproducenter i EU skal fremover have tilladelse af de lokale toldmyndigheder, hvis de vil eksportere vacciner ud af EU.

Og hvis producenterne ikke har opfyldt deres kontrakter om at levere til EU-lande først, kan de få nej til at sælge vaccinerne til andre lande.

Det oplyser højtstående EU-kilder torsdag, fortæller TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede fra Bruxelles.

Leverandør har vakt stor vrede i EU

Stramningen kommer i kølvandet på de seneste dages konfrontation mellem EU og den svensk-britiske vaccineproducent AstraZeneca.

- EU har lært en masse af den diskussion, hvor man troede, at man stod med vaccinerne i hånden, og så havde man dem ikke alligevel. Man har en mistanke om, at nogle firmaer eksporterer vacciner ud af EU - vacciner, som burde blive her. Nu vil man vide, hvilke vacciner der ryger ud af EU. Og om det er okay, eller det ikke er okay, siger Lotte Mejlhede.

AstraZeneca har vakt stor vrede i EU ved at meddele, at man ikke tilnærmelsesvist vil være i stand til at levere de vacciner, som EU har skrevet kontrakt på.

Faktisk siger selskabet, at man i første kvartal af 2021 kun kan levere 25 procent af de aftalte vaccinedoser til EU. Det skyldes, at en af selskabets fabrikker i Belgien har haft problemer med produktionen.

Men samtidig siger selskabet, at man vil opfylde sin kontrakt med Storbritannien.

Selskabet producerer sin vaccine på fire fabrikker i Europa, to i EU og to i Storbritannien. Og selskabets argumentation er, at eftersom produktionen på de britiske fabrikker fungerer upåklageligt, kan man godt levere de britiske ordrer, der blev bestilt først – mens det altså ikke er muligt at opfylde kontrakten med EU.

- Kontrakten med Storbritannien blev underskrevet først, og derfor siger Storbritannien naturligvis, at ”I skal levere til os først”. Det er fair nok, sagde den øverste chef for AstraZeneca, Pascal Soriot, tirsdag.

Den logik giver EU ikke meget for.

- Vi afviser denne ”først til mølle”-tankegang. Den kan måske fungere i en slagterforretning, men ikke i kontrakter og ikke i vores komplicerede købsaftaler, sagde EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides, onsdag.

Kontrol på fabrikken

EU er netop nu i gang med at undersøge en mistanke om, at AstraZeneca tidligere har sendt millioner af vaccinedoser fra fabrikken i Belgien til Storbritannien.

Eksperter fra de belgiske myndigheder blev onsdag sendt ind på fabrikken for at undersøge, om der faktisk har været reelle problemer med produktionen. Eller om manglen på vacciner til EU i virkeligheden handler om, at de producerede vacciner er sendt til Storbritannien.

EU og AstraZeneca holdt onsdag aften et krisemøde om situationen. EU kræver nu at selskabet sender millioner af vaccinedoser, der er produceret på fabrikkerne i Storbritannien, til EU for at opfylde sin kontrakt.

Det afviser Storbritannien til gengæld, skriver The Guardian.

Her mener man, at vacciner produceret inden for landets grænser først og fremmest skal bruges til at opfylde selskabets kontrakt med Storbritannien.

- Vi taler gerne med vores venner i EU for at se, om vi kan hjælpe dem. Men det vigtigste for os er at sikre, at vores eget vaccinationsprogram skrider frem præcis som planlagt, sagde Michael Gove fra den britiske regering.

Det er den tankegang EU nu svarer igen på, forklarede en af de embedsmænd, der torsdag har briefet EU-journalisterne.

- I den ideelle verden ville vi ikke stå i denne situation. Men vi lever ikke i en ideel verden. Vi har set de seneste uger, at når der opstår mangel på vacciner, og når det handler om eksport af vacciner, er der mangler, som vi bliver nødt til at rette op på, understregede embedsmanden.