Coronavirus

Mens danske elever sidder hjemme, går de i skole i Spanien trods rekordhøjt antal smittede

I Spanien er børn kommet tilbage i skole med stor succes trods høje smittetal. Massive restriktioner og obligatoriske mundbind har vist sig effektivt.

Spanien var det første land i Europa, der lukkede samfundet totalt. Udgangsforbud hele døgnet og alle undervisningsinstitutioner lukket.

I flere måneder kom de spanske børn hverken i skole eller uden for en dør. Sådan var virkeligheden fra marts måned sidste år. Men efter sommerferien blev skolerne igen åbnet. Nu med skrappe restriktioner.

Det var godt nok med bævrende hjerte, at spanske forældre sendte deres poder tilbage på skolebænken, for var det nu sikkert, eller ville skolerne hurtigt blive lukket igen på grund af massive coronaudbrud?

Her fem måneder senere er der ingen tvivl.

Den spanske regerings plan har vist sig at fungere. For selv om der er klasser sendt hjem i karantæne på grund af covid-19-smittede, er det små dråber i det store perspektiv, hvor flere end ti millioner spanske børn nu er i skole og får fysisk undervisning i klassen.

Det samme gælder også højere undervisningsanstalter.

Tilbage i oktober viste et studie fra et spansk universitet, at skolernes åbning ikke havde haft nogen signifikant indvirkning på coronapandemien.

– Det er vigtigt at understrege, at det her kun er en første analyse, og at det kan ændre sig. Men det, vi ser, er, at selve skoleåbningerne ikke har ændret tendensen (smittespredning, red) markant, forklarede Clara Prats, der er en af forskerne bag studiet, til avisen El Pais.

I skole med mundbind og afstand

Men selv om de spanske børn er tilbage i klasseværelset, er alt ikke, som det plejer.

Skolerne måler børnenes temperatur for at sikre sig, at ingen har feber. Ved indgangen er der gulvmåtter med desinficerende væske, så skosålerne ikke slæber smitten med ind. Og så skal alle elever fra seks år og op bære mundbind hele skoledagen.

I forvejen er mundbind et krav til alle spaniere over seks år, fra det øjeblik de træder ud ad døren i deres hjem.

Inde i klassen er der halvanden meters afstand mellem bordene. Klasser og årgange holdes i bobler, hvor frikvarteret bliver holdt forskudt. Og så bliver der luftet ud, så mange spanske medier her i vintermånederne har rapporteret om børn klædt i flere lag tøj for at holde kulden ud.

Men selv om hverdagen ikke er, som den plejer, så er det altså lykkedes at holde skolesystemet åbent, selv i en tid, hvor smittetallet er vokset dramatisk. Seneste opgørelse viser, at der bliver konstateret over 30.000 smittet i døgnet, og at små 200 mennesker hver dag dør med covid-19.

Flere klasser sendes hjem

Men selv om det altså er lykkedes med succes at få de spanske skolebørn tilbage i klasselokalerne, så er der den seneste tid, kommet en stigning i antallet af smittede skoleelever, hvilket bekymrer både skolelærerne og forældrene, ifølge det spanske dagblad El Mundo.

Avisen El Mundo skriver, at der lige nu er 6000 klasser sendt hjem i karantæne ud af 380.000 på grund af en covid-19-positiv klassekammerat. Og det er en stigning på 60 procentpoint.

Men skoleansvarlige rådmænd, som avisen har talt med, insisterer på, at problemet er meget lille. Det drejer sig kun om 1,6 procent af de spanske skoleklasser. Og i øvrigt er det ikke i skolen, de bliver smittet, men udenfor, vurderer en skolerådmand.

Af de aktuelt 8940 skoleelever, der er i karantæne på grund af coronavirussen i Madrid-regionen, har 4000 af dem slet ikke været i skole efter juleferien, fordi de er i karantæne hjemme sammen med familien, skriver El Mundo.

Forældre holder deres børn hjemme

Men selv om de spanske myndigheder vurderer, at det ikke er i skolerne børnene bliver smittet, er der områder, hvor smittetallet er så højt, at forældrene i stort omfang har besluttet at holde børnene hjemme.

Det gælder eksempelvis den sydspanske by La Línea de la Concepción i Andalusien. Her har forældrene gjort oprør af frygt for smittespredning. Kun fire procent af byens 12.500 skolepligtige børn er mødt i skole i denne uge, efter at antallet af skoler med smittetilfælde i regionen er seksdoblet på bare en uge, skriver det spanske medie Antena 3.

Forældre frygter, at deres børn skal blive smittet, og det er især den nye britiske mutation, der skræmmer i området.

- Risikoen for smitte er stor, og vi kan jo ikke isolere vores børn og lukke dem ind på et værelse, når de kommer hjem fra skole, siger en mor til Antena 3.

Men foreløbig har den regionale andalusiske regering afvist at lukke skolerne og i stedet tilbyde undervisning online. Og regionspræsidenten i Catalonien er helt på linje med sine andalusiske kollegaer:

- Skolerne skal være den sidste offentlige service, vi lukker, lyder det fra Pere Aragonés, regionspræsident i Catalonien.