Udland

Kameler kan give os den næste dødelige pandemi

Forskere forsøger at forhindre den næste coronapandemi i at springe fra kameler til mennesker.

I det nordlige Kenya går forskere i disse dage rundt og tager prøver fra kameler.

Det er ikke nemt, for de er ikke samarbejdsvillige, når podepindene skal op i næseborene eller anus. Det kræver flere mand med et godt greb om halen, ørerne og mulen at holde de store dyr i ro.

- De sparker og spytter og tisser på dig, siger Millicent Minayo fra Washington State University til BBC.

I to år har hun taget prøver fra kameler i det nordlige Kenya. Alle, der er i kontakt med dyrene, risikerer at blive smittet.

Når kamelerne har fået taget prøver, er det folkenes tur.

Det handler om at forhindre coronavarianten MERS i at sprede sig fra kamelerne til mennesker. MERS (Middle East Respiratory Syndrome) er ti gange mere dødelig end covid-19.

Forskere mener, at op mod 70 procent af de nyere epidemier stammer fra dyr. Det kan man læse om i en artikel fra Predict.

Videnskabsfolk fra Predict har identificeret 1200 dyrebårne sygdomme, og antagelsen er, at der er mange flere, som vi ikke har opdaget endnu.

Flere og flere kameler

Nu er kameler kommet i fokus.

Kameler findes ikke kun her i Afrika, de er også i stort tal i Asien og i Mellemøsten. De bruges til mælk, kød og transport.

Der kommer flere og flere af dem, ikke mindst på grund af klimaforandringerne. Kameler er bedre end både køer, får og geder til at klare sig igennem tørkeperioder. Så mange går over til kameler. Men de lever også længere end de andre dyr og kan derfor også bære smitten i sig i længere tid.

I lang tid troede man, at det kun var kamelpasserne, der kunne blive smittet. Men et udbrud sidste år på et hospital viste, at det kan alle andre også.

Nu tester forskerne ikke bare kamelerne, men også dem, der er i nærheden af dem. Håbet er at få standset en ny pandemi, inden den udvikler sig som covid-19 og går verden rundt.

- Vi ved ikke, hvordan resultatet bliver, hvis MERS rammer mennesker. Så det er bedre, hvis vi kan forebygge i stedet for at skulle behandle, siger Minayo.

- MERS er derude. Den venter bare på at springe

I takt med at der kommer flere og flere kameler, stiger risikoen naturligvis. Kameler bliver ofte drevet rundt over store områder for at finde føde.

- At flytte dyrene rundt øger muligheden for kontakt med andre – vilde – dyr, hvorved kamelerne kan blive smittet og føre smitten videre til mennesker, siger Dawn Zimmermann.

Han er dyrlæge med speciale i vilde dyr på The Smithsonian Conservation Biology Institute’s Global Health Program. De står bag Predicts projekt i Kenya.

- Sygdommen er derude, og hvis den får muligheden, så springer den, siger Zimmermann til BBC.

En meget dødelig virus

Selv før covid-19 var 13 forskellige dyrebårne sygdomme som tuberkulose, leverbetændelse (E) og fugleinfluenza skyld i 2,4 milliarder smittede og 2,2 millioner døde hvert år.

Mange af disse sygdomme stammer fra husdyr. I de fattigste lande viser over hvert fjerde husdyr tegn på at have haft en infektion, og et ud af otte husdyr bliver smittet hvert år. Indtil videre er MERS ikke sprunget fra dyr til mennesker i det nordlige Kenya.

Alle de prøver, som Minayo har taget, har været negative. Men hvis – eller når – den springer fra kamel til menneske, vil det være katastrofalt.

For mennesker er det en meget dødelig virus. Den viser de samme symptomer som covid-19. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er hver tredje MERS-smittede patient død af sygdommen.