Udland

Vi ses snart, sagde Trump - nu åbner han "kontor for den tidligere præsident"

Normalt forsvinder en præsident lidt i baggrunden, hvis han ikke bliver genvalgt - men ikke Trump.

Mandag lød det fra Donald Trump, at hans nye Florida-kontor nu er open for business.

Kontoret skal stå for Trumps udtalelser og offentlige optrædener fremover, og så skal det "fremme amerikanske interesser og fortsætte Trump-administrationens agenda gennem organisering af offentlig aktivisme".

- Præsident Trump vil for evigt og altid kæmpe for det amerikanske folk, lyder det i en officiel meddelelse fra det nye kontor ifølge Reuters.

Det er kun knap en uge siden, at præsidenten lovede at vende tilbage "i en eller anden form" efter at have overdraget magten til Joe Biden.

- Hav et godt liv, vi ses snart

"Kontoret for den tidligere præsident", som det hedder, er placeret i Palm Beach County - samme område som Trumps golfparadis og hjem Mar-a-Lago også ligger i.

Her har Donald Trump opholdt sig siden sin opsigtsvækkende tale på dagen for Bidens indsættelse.

- Hav et godt liv, vi ses snart, sagde Trump til sine tilhængere og de udvalgte medarbejdere, som havde taget plads foran talerstolen ved flyvebasen Joint Base Andrews.

USA's afgående præsident, Donald Trump har tirsdag aften dansk tid holdt sin afskedstale til nationen. Ikke én gang nævner Donald Trump sin efterfølger, Joe Biden, ved navn i afskedstale til nationen.

Siden har rygterne svirret omkring den tidligere præsident. Vender han tilbage i amerikansk politik? Genopstiller han som kandidat i 2024? Starter han et nyt parti?

Indtil videre har Trump dog ikke meldt ud, hvilken form han har tænkt sig at vende tilbage i, og ifølge mediet The Hill sparker alene navnet "kontoret for den tidligere præsident" måske rygtet om Trump i 2024 til hjørne.

Har stadig stor politisk indflydelse

Men den spekulation køber TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, ikke.

Han tror ikke, at Trump går nogen steder.

- Der er en semi-uskreven regel om, at hvis ikke du bliver genvalgt, så forsvinder du lidt i baggrunden og fokuserer på velgørenhed og bliver kunstmaler.

- Men Trump har hele vejen igennem været ligeglad med uskrevne regler og normer, så han kommer næppe til at dyrke sin indre Rembrandt, siger han.

Det er endnu usikkert, hvor stor indflydelse det nye kontor vil få, men ifølge Mirco Reimer-Elster skal man ikke undervurdere den politiske magt og indflydelse, Trump stadig har hos sine tilhængere.

Donald Trump trak flere end 74 millioner stemmer ved valget i november. Lige siden har han kæmpet for at få omgjort præsidentvalget, som, han mener, er blevet stjålet fra ham.

Ifølge Mirco Reimer-Elster er det også værd at huske på, at den tidligere præsident fortsat er udelukket fra alle store sociale medier og derfor har brug for et nyt talerør:

- Spørgsmålet er så, om det bare bliver sådan et par små kontornussere, der skal sende pressemeddelelser ud for Trump, eller om kontoret reelt får indflydelse, siger han.

Anden rigsretssag på vej

Muligheden for at vende tilbage på stemmesedlen afhænger dog af den rigsretssag, der er på vej netop nu.

Donald Trump beskyldes nemlig for at have opildnet til den uro, der førte til angrebet på Kongressen 6. januar, hvor fem personer mistede livet.

Bliver han dømt i rigsretssagen, vil det formentlig føre til endnu en afstemning, der kan gøre det umuligt for ham at genopstille.

Høringen i Senatet begynder fra mandag 8. februar.