Coronavirus

Tyskland tager Trumps vidundermiddel i brug

Trump var sikker på, at en særlig antistofcocktail havde gjort ham rask. Nu bruger Tyskland milliarder på at købe cocktailen.

Tyskland bliver det første EU-land, der vil bruge en særlig antistofcocktail til behandling af covid-19 patienter.

Behandlingen er endnu ikke godkendt til brug i EU, men det nationale tyske lægemiddelagentur har besluttet, at behandlingen ”i princippet” kan tillades i særlige sager med ”alvorlig sygdom eller indlæggelser blandt særlige risikogrupper”, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den særlige behandlingsform blev kendt, da den daværende amerikanske præsident Donald Trump fik behandlingen, efter at han var blevet smittet i oktober.

Tyskland har indkøbt 200.000 doser af den dyre behandling for en samlet pris på 400 millioner euro (hvilket svarer til næsten tre milliarder kroner, red.) fra to forskellige producenter, fortæller landets sundhedsminister, Jens Spahn.

- Antistofcocktailen vil blive brugt i Tyskland som det første sted i EU. I første omgang på universitetshospitaler. Hvis man bruger disse antistoffer tidligt i forløbet, kan det beskytte højrisikopatienter mod at få et mere alvorligt sygdomsforløb, siger han i et interview med Bild am Sonntag.

Ikke på vej i Danmark

Mens behandlingen, der bygger på kunstig fremstilling af antistoffer, blev nødgodkendt i USA i slutningen af november, er den altså stadig ikke godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Og den står ikke lige for at komme ind i den danske covid-19 behandling.

Men ledende overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard vil ikke udelukke, at den kunne få en plads som en af de muligheder, man kunne ty til i særlige tilfælde.

- Vi har ikke brugt den. Men vi har brugt noget lignende, hvor vi tager antistoffer fra patienter, der har haft sygdommen og har antistoffer i blodet. Det kunne bruges til patienter, der har vanskeligt ved at klare virus, fordi de er svækkede i forvejen, eller meget tidligt i forløbet, siger han.

Helt særlige patienter

Behandlingen skal nemlig gives til patienterne, før deres eget immunsystem for alvor går i gang med at bekæmpe coronavirussen.

Den skal gives i blodbanerne, og det betyder, at den typisk skal gives på et hospital.

Så i praksis vil behandlingen være mest anvendelig på patienter, der i forvejen er i forbindelse med hospitalssystemet, som er i en risikogruppe, og som bliver konstateret coronasmittede på et meget tidligt stadie.

En dyr behandling

Og så har den nye behandling også et andet problem, nemlig at den er meget kostbar – selvom den tyske sundhedsminister ganske vist forsikrer, at patienterne vil få behandlingen ganske gratis.

- Antistofbehandlinger er altid meget dyre. Man kan bruge det til eksperimental brug, men så skal man søge om godkendelse i hvert enkelt tilfælde. Det kan være godt at have i baghånden i særlige tilfælde, men jeg tror ikke, at det er noget, der kommer til at betyde meget i den store sammenhæng, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på SDU.

Perspektiv

Sådan virker en antistofcocktail

Behandlingen er målrettet milde og moderate tilfælde af covid-19, der vurderes at være i risikozonen for at få svære symptomer. Det gælder blandt andet personer, som er over 65 år gamle og har visse kroniske, underliggende sygdomme.

Behandlingen anvender såkaldte monoklonale antistoffer. Det er kunstigt fremstillede antistoffer, skabt som en kopi af kroppens egne antistoffer. Antistoffer spiller en afgørende rolle i kroppens forsvar mod infektioner.

Regenerons antistofcocktail har fået navnet Regen-COV2 og består af to forskellige antistoffer. De er designet til at binde coronavirussens spike-protein, så virussen ikke trænger ind i sunde celler i kroppen.

De tidlige resultater fra undersøgelser af stoffet tyder på, at det har størst effekt, hvis det bliver givet tidligt efter en diagnose. Det vil sige, at det helst skal gives, inden patienter selv når at få en immunrespons eller får opbygget en stor mængde virus i kroppen.

Trump roste behandlingen

Da præsident Donald Trump fik coronavirus i oktober, blev han indlagt på USA’s førende militærhospital Walter Reed og fik en dosis af den særlige cocktail fra selskabet Regeneron.

Det blev dengang stadig betegnet som en eksperimental behandling, men Trump var ikke i tvivl om, at den havde hjulpet ham overraskende hurtigt.

- Jeg kom ind og havde det ikke særligt godt. Små 24 timer efter havde jeg det fremragende og ville gerne ud af hospitalet. Det er, hvad jeg ønsker for alle. Jeg vil have, at I alle får den samme behandling som jeres præsident, sagde han, da han blev udskrevet.

Han betegnede det som et vidundermiddel, som alle amerikanere burde have adgang til.

- Jeg vil sørge for, at I får, hvad jeg har fået. Jeg vil sørge for, at det bliver gratis. I skal ikke betale for det, sagde han dengang.