Coronavirus

Min ven Roslyn er en af de mange millioner, der er skubbet ud i fattigdom på grund af coronavirus

Pandemien har øget forskellen mellem rige og fattige, siger velgørenhedsorganisation.

Roslyn Khalivista er en ung kenyansk kvinde, der drømmer om at blive journalist en dag.

Der er et godt stykke vej endnu, for Roslyn er coronaramt. Ikke af sygdommen, men af de økonomiske følger.

Da hun havde et job som rengøringshjælp på et hotel, tjente hun cirka 500 kroner om måneden. Det er omtrent mindstelønnen i Kenya.

Men som så meget andet er turistindustrien nu kun en skygge af sig selv.

Roslyn er også en stolt kvinde – der skal meget til, før hun beder om hjælp. Men hun spurgte mig om hjælp. Og hun spurgte igen og igen.

For hun var desperat.

Drømmen er smadret

Jeg hjalp hende nogle gange med lidt. Men der var grænser for, hvor meget jeg kunne støtte med, og hvor længe jeg kunne blive ved.

Det sidste, jeg hørte fra hende, var, at hun stod til at blive sat på gaden, fordi hun ikke kunne betale huslejen.

Nu ville hun tage up-country, som hun sagde. Det betyder at tage hjem til familien i landsbyen, hvor hun kommer fra.

Der er ikke noget socialt sikkerhedsnet i Kenya. Familien er det eneste håb.

Så der er hun sikkert nu, og udsigten til at komme i arbejde er lille. Drømmen om en uddannelse er smadret i et godt stykke tid.

En ung kvinde vasker tøj i hånden. Hun bor i et af Nairobis slumkvarterer, hvor indbyggerne er hårdt ramt af de økonomiske følger af coronapandemien. Oxfam siger, at pandemien har gjort de fattigste endnu fattigere og de rigeste endnu rigere.

Roslyns historie er én blandt millioner verden over.

Velgørenhedsorganisationen Oxfam skriver i sin årlige rapport mandag, at coronapandemien er skyld i et endnu større gab mellem rige og fattige.

De fattigste er blevet endnu fattigere, og de rigeste er blevet endnu rigere.

Så rige, at deres formuer kan købe vacciner til alle i hele verden og forhindre, at millioner bliver sendt ud i fattigdom, konstaterer rapporten med navnet Inequality Virus – Ulighedsvirussen.

Hjælpen gik til de allerrigeste

Den peger på, at nogle af de velmente foranstaltninger, som de forskellige regeringer har sat i værk, har haft den modsatte effekt.

Her i Kenya gav regeringen store skattelettelser til de rigeste og de største virksomheder. Men meget begrænset støtte til andre.

Det kostede staten mange penge, som kom de rigeste til gode – også deres ansatte. Men tusinder af mellemstore og små virksomheder fik ingenting. Da pengene kun kan bruges en gang, var der ikke også penge til at bekæmpe krisen sundhedsmæssigt og hjælpe de små.

De rigeste har for længst vundet det tilbage, som de tabte i begyndelsen af pandemien. Det tog dem ni måneder. For de fattigste vil det tage op mod 14 år at komme tilbage på det niveau, de havde, før coronaen ramte, vurderer Oxfam.

Perspektivet er, siger organisationen, at det globale fattigdomsniveau vil være værre i 2030 end i dag. Til den tid vil 3,4 milliarder mennesker skulle klare sig for cirka 30 kroner om dagen. Det er omtrent en halv milliard flere end nu. Og de er fordelt over hele verden.